Οι Ουρουγουανοί στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο προσεύχονται για βροχή καθώς η χώρα πλήττεται από μια ιστορικών διαστάσεων ξηρασία, εξαιτίας της οποίας η κύρια δεξαμενή της πόλης έχει μείνει με νερό για μόλις δέκα ημέρες, αναφέρει το ΑΠΕ.
Οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη νότια περιοχή της Νότιας Αμερικής είχαν προκαλέσει σοβαρή ξηρασία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, πλήττοντας τις σοδειές στη γειτονική παραγωγό σιτηρών Αργεντινή και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα αγροκτήματα.
Στην Ουρουγουάη, η λειψυδρία είναι η χειρότερη που έχει παρατηρηθεί εδώ και 74 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Δημιουργεί προβλήματα στην υδροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.
«Ανησυχώ για το γεγονός ότι βασιζόμαστε στη βροχή ως μόνη λύση», λέει η Βανέσα Φλέιτας έξω από το σχολείο του παιδιού της στο Μοντεβιδέο, το οποίο σήμανε νωρίτερα τη λήξη των μαθημάτων λόγω έλλειψης πόσιμου νερού για τους μαθητές. «Κάνει ασυνήθιστη ζέστη γι’ αυτή την εποχή του χρόνου».
Η στάθμη στην υδαταποθήκη του Πάσο Σεβερίνο, η οποία υδροδοτεί περισότερους από τους μισούς από τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της Ουρουγουάης, βρίσκεται σε «ιστορικά χαμηλό επίπεδο», σύμφωνα με την κρατική εταιρεία υδάτων Obrax Sanitarias del Estado (OSE), καθώς είναι γεμάτη μόνο στο 10% της χωρητικότητάς της.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως έχει περίπου 6,2 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, μακράν του μηνιαίου μέσου όρου των 60 εκατομμυρίων. Περίπου 650.000 κυβικά μέτρα χρειάζονται καθημερινά για την υδροδότηση της πρωτεύουσας.
Η λίγη βροχή που έπεσε τις τελευταίες ημέρες «δεν αλλάζει την κατάσταση», ανέφερε η OSE αν και υπάρχει πρόγνωση για κάποιες καταιγίδες αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι μετεωρολόγοι λένε πως χρειάζονται 50 χιλιοστά βροχή καθημερινά όλο τον Ιούνιο για να αρχίσουν να ανακάμπτουν τα επίπεδα της υδαταποθήκης.
Η μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού στην κύρια υδαταποθήκη της χώρας ανάγκασαν στα τέλη Απριλίου τη δημόσια εταιρεία υδάτων να αναμίξει τα αποθέματα με νερό από τις εκβολές του ποταμού Ρίο ντε λα Πλάτα, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα νατρίου και χλωριδίων.
«Οι πελάτες μου δεν εμπιστεύονται αυτό που βγαίνει από τη βρύση», λέει ο καταστηματάρχης Ραμόν Αρτεάγκα στο κέντρο του Μοντεβιδέο, όπου οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού έχουν δεκαπλασιασθεί από τότε που άρχισε το φαινόμενο της λειψυδρίας.
Ο θυμός των κατοίκων για τις ελλείψεις νερού αυξάνεται και διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί στην πρωτεύουσα για αύριο, Τετάρτη.
Ο Φεντερίκο Κράιμερμαν, πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην OSE, λέει πως οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η κακοδιαχείριση των αποθεμάτων και η έλλειψη κρατικών επενδύσεων ευθύνονται για τη λειψυδρία. Το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση χρησιμοποιείται επίσης καταχρηστικά σε καλλιέργειες σόγιας, στην κτηνοτροφία και στη δασοκομία, προσθέτει.