«Πεταμένα λεφτά» θεωρούν πολλές κυβερνήσεις την επένδυση στη μείωση του κινδύνου των καταστροφών με το σκεπτικό ότι μπορεί και να μην συμβούν, την ώρα που μόνο για το 2022 κάηκαν από πυρκαγιές τέσσερις φορές περισσότερες εκτάσεις στην περιοχή της Μεσογείου από το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.
Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Ειδική Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου των Καταστροφών, Mami Mizutori, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα για τις εργασίες του Διαλόγου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες.
«Πολλές κυβερνήσεις δεν θέτουν αρκετά σε προτεραιότητα την μείωση του κινδύνου των καταστροφών επειδή τις βλέπουν σαν ένα κόστος για κάτι που ίσως ποτέ δεν συμβεί. Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των χρηματοδοτήσεων των κυβερνήσεων πηγαίνει στην απόκριση των καταστροφών παρά στην πρόληψη», επισήμανε η κ. Mizutori.
Στον αντίποδα, όπως δήλωσε η κ. Mizutori, η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή μέσω της σύστασης του ειδικού υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του πιλοτικού προγράμματος προεγκατάστασης ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα το καλοκαίρι, του προγράμματος ANTINERO καθώς και με τη διεξαγωγή του Διαλόγου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών.
Ακόμη, η κ. Mizutori στην συνέντευξή της υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης έγκαιρων συστημάτων προειδοποίησης καθώς όπως τονίζει, «οι χώρες με ισχυρά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν κατά μέσο όρο 8 φορές χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καταστροφές από τις χώρες που δεν διαθέτουν συστήματα» και προσθέτει ότι η έγκαιρη προειδοποίηση μπορεί να λιγοστεύει και τις οικονομικές απώλειες από τους κινδύνους που προκαλούν καταστροφές κατά 30%.
Τέλος, σχετικά με την επικείμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο στις 6 Νοεμβρίου (COP27), δηλώνει ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις και πολιτικές δεν φτάνουν τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης έως 1,5°C και επισημαίνει ότι η ανάγκη για επείγουσα δράση για το κλίμα δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ