Η Ιαπωνία θα αρχίσει να απελευθερώνει επεξεργασμένα ραδιενεργά λύματα από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα στον ωκεανό αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε η κυβέρνησή της, παραμερίζοντας τις περιφερειακές και εγχώριες αντιρρήσεις καθώς προχωρά στην τελική απόρριψη πάνω από ένα εκατομμύριο τόνων νερού στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida έκανε την ανακοίνωση μετά από συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, λέγοντας ότι η απελευθέρωση θα ξεκινήσει την Πέμπτη, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες του ωκεανού.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε τον Ιούλιο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης πληροί τα πρότυπα ασφαλείας του οργανισμού και δήλωσε ότι η απελευθέρωση του επεξεργασμένου νερού δεν είναι πιθανό να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η ιαπωνική κυβέρνηση και η εταιρεία που λειτούργησε το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power, ήταν επαρκώς ειλικρινείς σχετικά με το τι ραδιενεργό υλικό μπορεί να παραμείνει στις δεξαμενές συγκράτησης.

Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία έχει αντιταχθεί σθεναρά στο σχέδιο, προειδοποίησε την ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για τη διασφάλιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας. Ένα μεγάλο τμήμα του κοινού της Νότιας Κορέας αντιτίθεται επίσης στην απόρριψη, όπως και αλιευτικές ομάδες και άλλοι στην Ιαπωνία.

Ο Kishida επισκέφθηκε το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο την Κυριακή και συναντήθηκε με ηγέτες της ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας στο Τόκιο τη Δευτέρα, υποσχόμενος να διασφαλίσει ότι οι αλιείς θα συνεχίσουν να ζουν μετά την απόρριψη.

Ο Masanobu Sakamoto, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συνεταιριστικών Ενώσεων, δήλωσε ότι ενώ πολλά μέλη της ομάδας του είχαν αποδεχτεί τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια της απόρριψης, παρέμειναν αντίθετοι λόγω των πιθανών επιπτώσεων στα μέσα διαβίωσης των αλιέων.

Από τότε που ένας σεισμός και ένα τσουνάμι προκάλεσαν τριπλή τήξη στη Φουκουσίμα το 2011, το ζήτημα του τι θα γίνει με τους συσσωρευμένους τόνους νερού που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των ράβδων πυρηνικών καυσίμων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Tokyo Electric.

Για την Ιαπωνία, το πρόβλημα είναι τόσο πολιτικό όσο και μηχανικό ή περιβαλλοντικό. Παρά τη διαπίστωση του διεθνούς οργανισμού ότι ήταν ασφαλές να απελευθερωθεί το νερό, οι αντίπαλοι στο εσωτερικό και στις γειτονικές χώρες αμφισβήτησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κίνητρα του οργανισμού. Όταν το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε το σχέδιο για το επεξεργασμένο νερό το 2021, περιέγραψε την ελεγχόμενη απελευθέρωση στον ωκεανό ως την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή διάθεσης.

Η People’s Daily, ένας κρατικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, αναφέρθηκε στο επεξεργασμένο νερό ως «πυρηνικά λύματα της Ιαπωνίας». Και στη Νότια Κορέα, όπου εξακολουθούν να απαγορεύονται οι εισαγωγές θαλασσινών από ύδατα κοντά στη Φουκουσίμα, ένας νομοθέτης της αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ή να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα επιφέρει η απόρριψη ραδιενεργών υλικών στη θάλασσα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Στην Ιαπωνία, τόσο η Φουκουσίμα όσο και οι εθνικές αλιευτικές ενώσεις έχουν δηλώσει ότι φοβούνται ότι μόλις η Tokyo Electric αρχίσει να απελευθερώνει το νερό, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι διεθνείς πελάτες μπορεί να είναι απρόθυμοι να τρώνε ψάρια από την περιοχή.

Αν και έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τότε που η χειρότερη πυρηνική κρίση μετά το Τσερνομπίλ ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ο καθαρισμός βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η κυβέρνηση λέει ότι η απελευθέρωση του νερού είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε διάστημα 30 ετών.

Το νερό αποθηκεύεται σε περισσότερες από 1.000 γαλάζιες δεξαμενές που είναι παρατεταγμένες στο χώρο του εργοστασίου. Η Tokyo Electric -ή Tepco, όπως είναι γνωστή- αντλεί το νερό μέσω των κατεστραμμένων αντιδραστήρων για να ψύξει τα λιωμένα καύσιμα που είναι ακόμη πολύ καυτά και ραδιενεργά για να απομακρυνθούν.

Καθώς το νερό περνά μέσα από τους αντιδραστήρες, συσσωρεύει ραδιενεργά νουκλίδια. Η Tepco περνάει το νερό από ένα ισχυρό σύστημα φιλτραρίσματος, σε ορισμένες περιπτώσεις επανειλημμένα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει όλα τα ραδιενεργά υλικά εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου. Οι ειδικοί λένε ότι το τρίτιο δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία σε μικρές δόσεις και ότι είναι απαγορευτικά ακριβό να απομακρυνθεί σε κάθε περίπτωση.

Άλλα πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιούν παρόμοιες διαδικασίες για την επεξεργασία του νερού ψύξης και επίσης απελευθερώνουν νερό που περιέχει τρίτιο στους ωκεανούς μετά από ένα τέτοιο φιλτράρισμα.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες έχουν απορίες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Tepco, μόλις το 30% των περίπου 473.000 τόνων νερού στις δεξαμενές έχουν υποστεί πλήρη επεξεργασία σε σημείο που να παραμένει μόνο το τρίτιο.

«Η ιδέα είναι, “απλά εμπιστευτείτε μας”», δήλωσε ο Ken Buesseler, θαλάσσιος ραδιοχημικός στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole.

Ο Dr. Buesseler δήλωσε ότι ενώ το τρίτιο είναι «ένα από τα λιγότερο επικίνδυνα» ραδιενεργά υλικά, άλλα, όπως το καίσιο ή το κοβάλτιο, θα μπορούσαν να είναι πιο επικίνδυνα αν απελευθερωθούν στον ωκεανό.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διερευνήσει εναλλακτικές επιλογές, όπως η κατασκευή περισσότερων δεξαμενών ή η χρήση του επεξεργασμένου νερού για την παρασκευή τσιμέντου. «Νομίζω ότι θέλουν απλώς τη φθηνότερη και ταχύτερη λύση, η οποία είναι ένας σωλήνας στον ωκεανό», δήλωσε ο Dr. Buesseler.

Ο Kazuya Idemitsu, καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tohoku, δήλωσε βέβαιος ότι ο διεθνής οργανισμός θα παρακολουθήσει την απελευθέρωση του νερού για να διασφαλίσει ότι μόνο το νερό που περιέχει τρίτιο και όχι άλλα ραδιενεργά υλικά θα διοχετευθεί στη θάλασσα.

Πηγή: Greenpeace

Ο Idemitsu δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της ανησυχίας του κοινού οφείλεται στην εξαιρετικά τεχνική φύση της διαδικασίας επεξεργασίας και στις δυσκολίες της κυβέρνησης να επικοινωνήσει την επιστήμη.

Για τους ψαράδες που βασίζονται στα νερά των ωκεανών στα ανοικτά της Φουκουσίμα για τα καθημερινά τους αλιεύματα, αυτό που έχει σημασία είναι τι σκέφτονται οι υποψήφιοι πελάτες.

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταβάλει συνολικά 10 τρισεκατομμύρια γιεν (68,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση σε αλιείς, αγρότες και κατοίκους που εκκενώθηκαν από τη Φουκουσίμα και άλλους πληγέντες νομούς από το 2011, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες που προέκυψαν από την καταστροφή.

Ορισμένες χώρες έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα, πριν ο Πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξενήσει τον Kishida και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Τζ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες με το σχέδιο της Ιαπωνίας. Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε όλους τους περιορισμούς στις εισαγωγές ψαριών και γεωργικών προϊόντων από τη Φουκουσίμα. Η περιοχή είχε μπλοκάρει τις αποστολές προϊόντων από την καταστροφή.

Ενώ η Νότια Κορέα εξακολουθεί να απαγορεύει τις εισαγωγές θαλασσινών από τα ύδατα ανοικτά της Φουκουσίμα, ο Yoon ενέκρινε το σχέδιο της ιαπωνικής κυβέρνησης εν μέσω της πρόσφατης αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον Yoon για την υποστήριξη του σχεδίου, με έναν από αυτούς να τον κατηγορεί ότι υπερασπίζεται την Ιαπωνία «σαν παπαγάλος».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια κυβερνητική πολιτική ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού να αποφασίζεται από το προσωπικό φιλικό συναίσθημα και την οικειότητα του προέδρου προς την Ιαπωνία», δήλωσε ο Lee Byunghoon, νομοθέτης της αντιπολίτευσης.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επικρίνει ιδιαίτερα το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει επεξεργασμένο νερό στη Φουκουσίμα και έχει απορρίψει την έκθεση του διεθνούς οργανισμού ως ανεπαρκή απόδειξη ότι η απελευθέρωση δεν ενέχει αδικαιολόγητους κινδύνους.

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας είναι υψηλές μετά την υπογραφή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μιας τριμερούς συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου αντέδρασαν οργισμένα στην είδηση, καλώντας σε μποϊκοτάζ ιαπωνικών προϊόντων και αναρτώντας ρατσιστικά σχόλια.

«Η Ιαπωνία ξεκίνησε μια νέα μορφή πυρηνικού πολέμου. Θα πρέπει να απορρίψουμε τα ιαπωνικά προϊόντα και εστιατόρια», έγραφε ένα σχόλιο κάτω από ένα άρθρο σχετικά με την προγραμματισμένη απελευθέρωση από το Mengma News, μια ιδιοκτησία μέσων ενημέρωσης που διαχειρίζεται η κυβέρνηση της επαρχίας Χενάν.

Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, John Lee, δήλωσε ότι αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο της Ιαπωνίας και ζήτησε από τις υπηρεσίες της πόλης να «ενεργοποιήσουν αμέσως τα μέτρα ελέγχου των εισαγωγών».

Η ίδια η Κίνα λειτουργεί πυρηνικούς αντιδραστήρες κατά μήκος της ακτής της, χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό αντί για το σπάνιο γλυκό νερό για την ψύξη του ατμού των αντιδραστήρων.

Πηγή: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ