Το γαλλικό κράτος καταδικάσθηκε για πρώτη φορά να αποζημιώσει θύματα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, καθώς το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δύο παιδιά ασθένησαν εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της υπέρβασης των ορίων ρύπανσης στην περιφέρεια του Παρισιού, αναφέρει το ΑΠΕ.
«Αυτές οι δύο αποφάσεις είναι πρωτοφανείς και σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Λαφόργκ, δικηγόρος των οικογενειών, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας Le Monde. «Για πρώτη φορά στη Γαλλία αποζημιώνονται θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Το δικαστήριο αυξάνει την πίεση επί του κράτους, το οποίο έχει ήδη κριθεί ένοχο για την κακή ποιότητα του αέρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο το καταδίκασε τον Οκτώβριο 2022 στο ποσό ρεκόρ των 20 εκατ. ευρώ, έπειτα από μια πρώτη απόφαση για μια ρήτρα 10 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο 2021.
Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας Santé publique France, 40.000 θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται σε μικροσωματίδια.
Οι αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου του Παρισιού αφορούν δύο παιδιά που είχαν εμφανίσει επανειλημμένα βρογχιολίτιδες και ωτίτιδες στη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής τους, ενώ κατοικούσαν στην περιφέρεια του Παρισιού, σε απόσταση 500 ως 700 μέτρων από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο που περιβάλλει την πρωτεύουσα. Το κράτος καταδικάσθηκε να καταβάλει στους γονείς 3.000 και 2.000 ευρώ.
«Ένα μέρος των συμπτώματων» από τα οποία υπέφεραν τα δύο κορίτσια «προκλήθηκε από την υπέρβαση των ορίων ρύπανσης, η οποία ήταν αποτέλεσμα σφάλματος του κράτους», αποφάνθηκε η διοικητική δικαστής.
Σε δύο παρόμοιες αποφάσεις, που είχαν ανακοινωθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου, ο δικαστής επικαλέσθηκε επιστημονικές απόψεις που αποδίδουν στη ρύπανση το 30% των κρουσμάτων ωτίτιδας του μέσου ωτός και από το 30% ως το 50% των σοβαρών κρουσμάτων βρογχιολίτιδας.
«Επανειλημμένα» τα συμπτώματα των δύο μικρών κοριτσιών «συνέπεσαν με επεισόδια αύξησης της ρύπανσης», ανέφερε το δικαστήριο.
Η δικαιοσύνη επισήμανε επίσης μια «σαφή βελτίωση της κατάστασης της υγείας» που παρατηρήθηκε μετά τη μετακόμιση των οικογενειών μακριά από το Παρίσι.
«Τα στοιχεία αυτά μας επέτρεψαν να καταδείξουμε την αιτιακή σχέση ανάμεσα στο σφάλμα του κράτους και τα προβλήματα που παρουσίασαν τα παιδιά», σχολίασε ο συνήγορος Λαφόργκ.
«Το δικαστήριο δεν άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας», εξήγησε πάντως ο δικηγόρος, καθώς η απόφαση «πλαισιώνει την αποζημίωση» με πολλαπλές προϋποθέσεις. «Πρέπει η έκθεση να είναι σοβαρή, τα συμπτώματα να είναι σοβαρά και να σχετίζονται με αυτού του τύπου τη ρύπανση».
Οι αποζημιώσεις που επιδικάσθηκαν είναι εξάλλου μικρές, σε σύγκριση με τα 219.000 ευρώ και τα 222.000 ευρώ που ζητούνταν.