Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του ζεστού καιρού και του κακού ύπνου σε περιοχές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες στη Δανία ανέλυσαν ανώνυμα δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες έξυπνα «συνδεδεμένα» ρολόγια από όλο τον κόσμο. Αντιστοίχισαν δεδομένα σχετικά με το πότε οι άνθρωποι αποκοιμήθηκαν και ξύπνησαν, με πληροφορίες σχετικά με τον τοπικό καιρό. Διαπίστωσαν ότι όταν κάνει περισσότερη ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να κοιμηθούν.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο One Earth σημειώνει ότι η θερμοκρασία του δέρματος και του σώματος γίνεται πιο ευαίσθητη στις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές λένε ότι η επίδραση των θερμότερων θερμοκρασιών στον ύπνο γίνεται άνισα αισθητή. Οι ηλικιωμένοι (των οποίων το σώμα δεν παράγει αρκετό ιδρώτα για να δροσίζει το σώμα τους), οι κάτοικοι χωρών με χαμηλότερο εισόδημα, οι γυναίκες και οι άνθρωποι που ζουν σε ήδη θερμά κλίματα αισθάνονται περισσότερο τον αντίκτυπο, λένε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή εντείνει και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μεγαλύτερων κυμάτων καύσωνα και άλλων τύπων ακραίων καιρικών φαινομένων. Και επίσης, οι επιστήμονες που ερευνούν την κλιματική αλλαγή αναμένουν ότι αυτό θα επιδεινωθεί καθώς ο άνθρωπος συνεχίζει να απελευθερώνει αέρια τα οποία παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

“Χωρίς περαιτέρω προσαρμογές και σε περίπτωση που οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου δεν σταθεροποιηθούν μέχρι το τέλος του αιώνα, κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη θα υποστεί κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες σύντομου ύπνου που θα οφείλεται σε ζεστή θερμοκρασία κάθε χρόνο”, αναφέρει η μελέτη στο One Earth.

Η έλλειψη ύπνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης γνωστικής απόδοσης, της υπέρτασης, της μειωμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της κατάθλιψης και άλλων.