Οι διαφωνίες για το κλίμα, πολύ περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι οι μεγάλοι παράγοντες πόλωσης παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι Πασκάλ Λαμί και Άνχελ Γκουρία, ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, αναφέρει το ΑΠΕ.
«Έχουμε επείγουσες καταστάσεις. Πρέπει να σταματήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πανδημία, τη φτώχεια, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά η σημαντικότερη ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές αφορά το κλίμα», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μεξικανός Άνχελ Γκουρία, ο νέος πρόεδρος του Φόρουμ που ιδρύθηκε το 2018 και στο οποίο μετέχουν κάθε χρόνο αρχηγοί κρατών, ειδικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
«Η πόλωση για τις υποθέσεις του κλίματος αυξάνεται πολύ», προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος του Φόρουμ, ο Γάλλος Πασκάλ Λαμί. «Η πραγματική αιτία σύγκρουσης σήμερα, είναι το κλίμα» προσθέτει, επικαλούμενος την απόφαση για τις «απώλειες και τις ζημίες» που συζητήθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, την COP27, στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου τον Νοέμβριο.
Το κείμενο με τις δεσμεύσεις, που απέσπασαν την τελευταία στιγμή οι πιο φτωχές χώρες που το διεκδικούσαν εδώ και δεκαετίες, προβλέπει έναν μηχανισμό αποζημίωσης από τις πλούσιες χώρες, που είναι οι κύριοι ρυπαντές, για τις «απώλειες και τις ζημίες» που οφείλονται στις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες αυτής της απόφασης αναμένεται να καθοριστούν στην προσεχή COP, το 2028 στο Ντουμπάι, που υπόσχεται νέες εντάσεις σε σχέση με τις συνεισφέρουσες χώρες, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες επιμένουν η Κίνα να αποτελέσει μέρος αυτών.
Η σύγκρουση για την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ του βορρά και του νότου μπορεί να συνδεθεί, σύμφωνα με τον Πασκάλ Λαμί «με μια εξαιρετικά απλή – όσο και αποτελεσματική – πολιτική αφήγηση» που θα συνοψίζεται στο εξής: «Είστε εσείς (ο Βορράς) που βάλατε αυτόν τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα και είμαστε εμείς (ο Νότος) που θα είμαστε τα κύρια θύματα».
Πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο Άνχελ Γκουρία διαδέχθηκε στις 23 Μαρτίου τον Πασκάλ Λαμί, πρώην γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ως επικεφαλής του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, με αποστολή να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Φόρουμ αυτό, που ιδρύθηκε με την ώθηση του Εμανουέλ Μακρόν, φιλοδοξεί να είναι μια εναλλακτική στους μεγάλους διεθνείς θεσμούς που έχασαν «σε συνάφεια, σε νομιμότητα» και «το πιο σημαντικό» σύμφωνα με τον Πασκάλ Λαμί «σε αποτελεσματικότητα».
Και πέντε χρόνια μετά την πρώτη του διοργάνωση, «η αρχική διάγνωση δυστυχώς επιβεβαιώνεται», η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις διεθνώς, δηλώνει με λύπη.
Κατά της απομόνωσης της Κίνας
Ο Πασκάλ Λαμί διαφωνεί με την ιδέα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνοψίζεται στο «Δύση εναντίον των υπολοίπων», καθώς σε αυτήν τη σύγκρουση, αν πράγματι η Δύση υποστηρίζει την Ουκρανία, υπάρχει επίσης «ένα στρατόπεδο που απέχει» και μια «μικρή ομάδα χωρών» που στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας.
Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία συνειδητοποιούν «ότι πρέπει να κάνουν κάτι» για να αναζητηθεί διέξοδος από τον πόλεμο, καθώς στη Μόσχα δεν επικρατεί «η ιδέα της ειρήνης», η Ουάσινγκτον δηλώνει από την πλευρά της ότι «δεν είναι η ώρα», υπογραμμίζει ο Άνχελ Γκουρία.
Περισσότερο και από τη Μόσχα, ο κύριος αντίπαλος της Ουάσινγκτον είναι το Πεκίνο, αλλά οι δύο ειδικοί προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη απομόνωση του ασιατικού γίγαντα γιατί μια Κίνα που ωθείται στην αυτάρκεια «είναι πιο επικίνδυνη από μια παγκοσμιοποιημένη Κίνα», εκτιμά ο Λαμί.
Θεωρεί για παράδειγμα ότι εάν το Πεκίνο ανακοίνωνε στρατιωτική υποστήριξη προς τη Ρωσία και ότι οι Δυτικοί αντιδρούσαν με κυρώσεις, αυτό θα άνοιγε τον δρόμο στην Κίνα για να προσπαθήσει «να βάλει χέρι στην Ταϊβάν».
Όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, η Κίνα καλείται επίσης να είναι ένας βασικός παράγοντας του ταμείου για τις «απώλειες και τις ζημίες» που δημιουργήθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Ωστόσο ο Πασκάλ Λαμί διερωτάται για τη θέση του Πεκίνου τα επόμενα χρόνια. Καθώς θεωρείται αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα είναι επίσης μια από τις πλέον ρυπαίνουσες χώρες του κόσμου. «Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, η Κίνα δεν είναι ο Νότος», δηλώνει ο Πασκάλ Λαμί.
Το Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη προετοιμάζει την προσεχή του διοργάνωση στις 10 και 11 Νοεμβρίου με τέσσερα πρωταρχικά θέματα: την υγεία, την ψηφιακή τεχνολογία, το διάστημα και το κλίμα, με έμφαση στους πόλους και τους ωκεανούς.