Ένα στα πέντε ερπετά απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα περισσότερων από 10.000 ειδών σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες της μελέτης ζητούν επείγουσα δράση διατήρησης για τους κροκόδειλους και τις χελώνες, καθώς μέχρι σήμερα, έχουν εξαφανιστεί 31 είδη.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Nature», χρειάστηκε περισσότερα από 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στην εξεύρεση χρηματοδότησης για το έργο.
«Για πολλούς ανθρώπους, τα ερπετά δεν είναι χαρισματικά και έχει δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα πιο τριχωτά και φτερωτά είδη σπονδυλωτών για τη διατήρησή τους», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Μπρους Γιανγκ της διεθνούς οργάνωσης για τη φύση, NatureServe.
Ωστόσο, τα ψυχρόαιμα σπονδυλωτά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ισορροπία της φύσης.
«Τα ερπετά είναι καλά για τον άνθρωπο επειδή βοηθούν στον έλεγχο των παρασίτων όπως τα έντομα και τα τρωκτικά», δήλωσε στο BBC ο Μπλέρ Χέτζες, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Το θετικό είναι ότι τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την προστασία σπάνιων πτηνών και θηλαστικών προστατεύουν και πολλά από τα ερπετά που μοιράζονται την ίδια γη.
Η μελέτη διαπίστωσε τα εξής:
- Απειλείται το 21% των ερπετών (1.800 μεμονωμένα είδη), ποσοστό υψηλότερο από αυτό των πτηνών, αλλά χαμηλότερο από αυτό των θηλαστικών και των αμφιβίων.
- Περισσότεροι από τους μισούς κροκόδειλους και σχεδόν τα δύο τρίτα των χελωνών απειλούνται με εξαφάνιση
- Τα ερπετά απειλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ασία, τη δυτική Αφρική, τη βόρεια Μαδαγασκάρη, τις βόρειες Άνδεις και την Καραϊβική
- Η καταστροφή των ενδιαιτημάτων από την επέκταση των γεωργικών εκτάσεων, την αστική ανάπτυξη και την υλοτομία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ωθεί τα ερπετά στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Οι κροκόδειλοι και οι χελώνες απειλούνται και από το κυνήγι
- Τα ερπετά που βρίσκονται σε δάση κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνα που ζουν σε ερήμους και σαβάνες
- Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια διαφαινόμενη απειλή για τα ερπετά, ιδίως στα νησιά με χαμηλό υψόμετρο
- Αν εξαφανίζονταν όλα τα είδη ερπετών που κινδυνεύουν, ο πλανήτης μας θα έχανε 15,6 δισεκατομμύρια χρόνια φυλογενετικής βιοποικιλότητας (μέτρο της γενετικής ποικιλότητας που βασίζεται στο δέντρο της ζωής).
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν την ανάγκη για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την αναχαίτιση της εξαφάνισης των ερπετών.
Ο Νιλ Κοξ της Διεθνούς Μονάδας Αξιολόγησης Βιοποικιλότητας της IUCN-Conservation, δήλωσε στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα, στο Κουνμίνγκ της Κίνας, θα είναι κρίσιμες για την προσπάθεια να αντιστραφεί η τάση της απώλειας της βιοποικιλότητας.
«Η ελπίδα είναι ότι μπορούμε πραγματικά να αρχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφή της εξαφάνισης», δήλωσε.
Η τελική έκδοση του σχεδίου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (CBD) θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη σύνοδο κορυφής COP15, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. Το σχέδιο θα καθορίσει τις πολιτικές των επόμενων δεκαετιών για την αντιμετώπιση της εξαφάνισης που απειλεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη.
Πηγή: BBC, Απόδοση: Εύη Τσιριγωτάκη