Απεσταλμένοι από όλο τον κόσμο συνέρχονται σήμερα Κυριακή στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο του Sharm el-Sheikh για να συζητήσουν σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο κόσμος παλεύει με πολλαπλές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός, οι ελλείψεις τροφίμων και η ενεργειακή κρίση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πλανήτης οδεύει προς ένα μη αναστρέψιμο «κλιματικό χάος». Ο Guterres απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να βρουν έναν τρόπο να επαναφέρουν τον κόσμο σε τροχιά μείωσης των εκπομπών και να βοηθήσουν τους φτωχούς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Περισσότεροι από 40.000 συμμετέχοντες αναμένεται να παρακολουθήσουν τις φετινές συνομιλίες, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αίσθηση του επείγοντος καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο πλήττουν πλήθος ανθρώπων και κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδιορθώσεις.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι πάνω από 120 παγκόσμιοι ηγέτες θα συμμετάσχουν, πολλοί από τους οποίους θα μιλήσουν σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου στις 7-8 Νοεμβρίου.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναμένεται στη σύνοδο κορυφής, πολλές κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi, δεν σχεδιάζουν να παραστούν. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι συνομιλίες στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε σημαντικές συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών χωρίς δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες στον κόσμο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, δήλωσε ότι οι συνομιλίες επισκιάζονται από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει πολιτική και οικονομική αναταραχή σε όλο τον κόσμο. «Το 2022 δεν πρέπει να γίνει μια χαμένη χρονιά για την προστασία του κλίματος», ανέφερε η Baerbock σε δήλωσή της. «Για πολλά κράτη, πρόκειται για την επιβίωση του πληθυσμού και του πολιτισμού τους. Για αυτά, η κλιματική κρίση παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα ασφάλειας, όχι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ευρώπη».

Η Baerbock δήλωσε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις φτωχές χώρες, μεταξύ άλλων και στο επίμαχο ζήτημα των αποζημιώσεων για τις απώλειες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές των πλούσιων χωρών.

Ομάδες δικαιωμάτων επέκριναν νωρίτερα σήμερα την Αίγυπτο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την ενίσχυση της επιτήρησης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενο αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν επίσης δεκάδες άτομα επειδή κάλεσαν σε διαμαρτυρίες. «Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν έχει καμία πρόθεση να χαλαρώσει τα καταχρηστικά μέτρα ασφαλείας της και να επιτρέψει την ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Adam Coogle, αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι έχει συνταχθεί με περίπου 1.400 ομάδες από όλο τον κόσμο που καλούν την Αίγυπτο να άρει τους περιορισμούς στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Alaa Abdel-Fattah, εξέχων φυλακισμένος ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, κλιμάκωσε την απεργία πείνας του σήμερα, την πρώτη ημέρα του COP27, σύμφωνα με την οικογένειά του. Η θεία του Abdel-Fattah, η βραβευμένη μυθιστοριογράφος Ahdaf Soueif, δήλωσε ότι ξεκίνησε “πλήρη απεργία πείνας” και σταμάτησε να πίνει νερό.

 

Πηγή: Euronews