Μεγάλη ποσόστητα χημικών που περιέχονται σε αντηλιακές λοσιόν, συσσωρεύονται στη θαλάσσια χλωρίδα της Μεσογείου, βάσει των ευρημάτων μιας νέας έρευνας.
Ειδικότερα, επιστήμονες φέρονται να εντόπισαν φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας στους βλαστούς της Posidonia oceanica, είδους μεσογειακής χλωρίδας που ενδημεί στις ακτές της Μαγιόρκας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόλυνση είναι το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και της απόρριψης σκουπιδιών στον δημοφιλή αυτό τουριστικό προορισμό.
«Ο θαλάσσιος αυτός θύλακας πλήττεται από τις λιμενικές δραστηριότητες, τα υγρά απόβλητα και τον τουρισμό» τονίζει σχετικά η δρ. Σίλβια Ντίαζ Κρουζ, συνεπικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Marine Pollution Bulletin.
«Καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ρηχή, μικρές συγκεντρώσεις από χημικά που απορροφούν υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα» εξηγεί η ίδια.
Μεταξύ των δειγμάτων εντοπίστηκαν διάφορες συγκεντρώσεις υλικών ηλιοπροστασίας, όπως avobenzone 4-methyl, οξυβενζόνη, παραϋδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας και άλλα.
Σημειώνεται ότι, μολονότι οι πλήρεις επιπτώσεις των χημικών αυτών στη θαλάσσια χλωρίδα παραμένουν άγνωστες, οι ειδικοί πλέον ανησυχούν για πιθανές επιβλαβείς συνέπειες.
«Αν διαπιστώσουμε πως τα αντηλιακά επηρεάζουν τη φωτοσύνθεση και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων φυτών, θα έχουμε πρόβλημα καθώς αυτή η χλωρίδα παίζει σημαντικό οικολογικό ρόλο για τις ακτές της Μεσογείου» λέει σχετικά η καθηγήτρια Νόνα Αγκαγουίν.
Πηγή: Guardian/Απόδοση: ΕΡΤ