Η αντικατάσταση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης με χάρτινα είναι προβληματική. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg δείχνουν ότι ένα χάρτινο κύπελλο που καταλήγει στη φύση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά καθώς περιέχει επίσης τοξικές χημικές ουσίες.
Οι αναφορές για ρύπανση από πλαστικά που μολύνουν όλα τα μέρη της Γης και δημιουργούν προβλήματα σε χλωρίδα και πανίδα έχουν κάνει επιτακτική τη στροφή προς εναλλακτικά πιο βιώσιμα υλικά.
Ο καφές που παίρνετε μαζί σας τώρα έρχεται σε χάρτινα ποτήρια, μερικές φορές ακόμη και με χάρτινα καπάκια. Αλλά αυτό το κύπελλο μπορεί επίσης να βλάψει τους ζωντανούς οργανισμούς εάν καταλήξει στη φύση. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg το αποδεικνύουν με μια μελέτη που δοκιμάζει την επίδραση των ποτηριών μιας χρήσης από διαφορετικά υλικά στις προνύμφες του κουνουπιού πεταλούδας.
«Αφήσαμε χάρτινα κύπελλα και πλαστικά κύπελλα σε υγρό ίζημα και νερό για μερικές εβδομάδες και παρακολουθήσαμε πώς οι χημικές ουσίες που εμπεριέχουν επηρέασαν τις προνύμφες. Όλα τα ποτήρια επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη των προνυμφών των κουνουπιών», λέει η Bethanie Carney Almroth, καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιστήμης στο Τμήμα Βιολογίας και Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg.
Μια λεπτή πλαστική μεμβράνη καλύπτει χάρτινα ποτήρια
Το χαρτί δεν είναι ανθεκτικό στο λίπος ούτε στο νερό, επομένως το χαρτί που χρησιμοποιείται σε υλικά συσκευασίας τροφίμων πρέπει να επεξεργάζεται με επιφανειακή επίστρωση. Αυτό το πλαστικό προστατεύει το χαρτί από τον καφέ στο χέρι σας. Έτσι οι εταιρείες ντύνουν τα χάρτινα ποτήρια με μία πλαστική μεμβράνη. Σήμερα, το πλαστικό φιλμ κατασκευάζεται συχνά από πολυλακτίδιο, PLA, ένα είδος βιοπλαστικού.
Τα βιοπλαστικά παράγονται από ανανεώσιμες πηγές (το PLA παράγεται συνήθως από καλαμπόκι, μανιόκα ή ζαχαροκάλαμο) και όχι από ορυκτά καύσιμα, όπως συμβαίνει για το 99% των πλαστικών στην αγορά σήμερα. Το PLA θεωρείται συχνά βιοδιασπώμενο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διασπαστεί γρηγορότερα από τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά η μελέτη των ερευνητών δείχνει ότι μπορεί να είναι ακόμα τοξικό.
«Τα βιοπλαστικά δεν διασπώνται αποτελεσματικά όταν καταλήγουν στο περιβάλλον, στο νερό. Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος το πλαστικό να παραμείνει στη φύση και τα μικροπλαστικά που προκύπτουν να καταποθούν από ζώα και ανθρώπους, όπως κάνουν και άλλα πλαστικά. Τα βιοπλαστικά περιέχουν τουλάχιστον τόσες χημικές ουσίες όσο το συμβατικό πλαστικό», λέει η Bethanie Carney Almroth.
Πιθανός κίνδυνος για την υγεία από τη συσκευασία τροφίμων
«Ορισμένες χημικές ουσίες στα πλαστικά είναι γνωστό ότι είναι τοξικές, άλλες δεν γνωρίζουμε. Οι χάρτινες συσκευασίες παρουσιάζουν επίσης έναν πιθανό κίνδυνο για την υγεία σε σύγκριση με άλλα υλικά, και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Είμαστε εκτεθειμένοι στα πλαστικά και τις σχετικές χημικές ουσίες μέσω της επαφής με τα τρόφιμα».
Η Bethanie Carney Almroth και οι ερευνητές της αναφέρουν τα αποτελέσματά τους σε ένα επιστημονικό άρθρο. Στο άρθρο, εξηγούν τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για τον μετριασμό της συνεχιζόμενης ζημίας στο περιβάλλον και της απειλής για την υγεία μας που προκαλείται από την κρίση ρύπανσης από πλαστικά.
«Όταν τα προϊόντα μιας χρήσης έφτασαν στην αγορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν μεγάλες εκστρατείες για να μάθουν τους ανθρώπους να πετούν τα προϊόντα. Ήταν αφύσικο για εμάς! Τώρα πρέπει να γυρίσουμε πίσω και να απομακρυνθούμε από τους τρόπους ζωής μιας χρήσης. Είναι καλύτερα να έχετε μαζί σας τη δική σας κούπα όταν αγοράζετε καφέ take away. Ή οπωσδήποτε, αφιερώστε λίγα λεπτά, καθίστε και πιείτε τον καφέ σας από μια πορσελάνινη κούπα», λέει η Bethanie Carney Almroth.