Παρά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, μια νέα έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή διαπίστωσε ότι ακόμη και αν οι περισσότερες χώρες ακολουθήσουν τα κλιματικά τους σχέδια, δεν αρκεί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες όπως οι συχνές ξηρασίες, η ζέστη και οι βροχοπτώσεις. Και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, επιβεβαιώθηκε η έκθεση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Washington Post, το δυσοίωνο ορόσημο της Παρασκευής ήταν πως η παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε, έστω και για λίγο, ένα όριο που οι επιστήμονες του κλίματος έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από το όριο που δε θέλουμε να ξεπεράσουμε, από την εποχή που οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν αποτύχει -ακόμη τουλάχιστον. Οι θερμοκρασίες θα πρέπει να ξεπεράσουν το όριο των 2 βαθμών για μήνες και χρόνια, προτού οι επιστήμονες θεωρήσουν ότι έχει παραβιαστεί. Ωστόσο, είναι μια εντυπωσιακή υπενθύμιση ότι το κλίμα κινείται σε αχαρτογράφητο έδαφος και η Παρασκευή σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι καθημερινές διακυμάνσεις γύρω από τις παγκόσμιες θερμοκρασιακές νόρμες, οι οποίες αυξάνονται σταθερά εδώ και δεκαετίες, ταλαιπώρησαν τον πλανήτη μας πέρα από το επικίνδυνο όριο. Αυτό συνέβη μετά από μήνες θερμοκρασιών ρεκόρ που προβλημάτισαν πολλούς επιστήμονες, αψηφώντας ορισμένες προσδοκίες για το πόσο γρήγορα θα επιταχυνόταν η θερμοκρασία φέτος.
«Νομίζω ότι ενώ δεν πρέπει να ερμηνεύσουμε πολλά σε μια μόνο ημέρα πάνω από 2C (ή 1,5C για το θέμα αυτό), είναι ωστόσο ένα εκπληκτικό σημάδι για το επίπεδο των ακραίων παγκόσμιων θερμοκρασιών που βιώνουμε το 2023», δήλωσε ο Zeke Hausfather, κλιματολόγος της Stripe και του Berkeley Earth, σε μήνυμά του στην Washington Post.
Η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε την Κυριακή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της Παρασκευής ήταν 1,17°C (2,1°F) πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.
Provisional ERA5 global temperature for 17th November from @CopernicusECMWF was 1.17°C above 1991-2020 – the warmest on record.
Our best estimate is that this was the first day when global temperature was more than 2°C above 1850-1900 (or pre-industrial) levels, at 2.06°C. pic.twitter.com/jXF8oRZeip
— Dr Sam Burgess 🌍🌡🛰 (@OceanTerra) November 19, 2023
Δεδομένου του πόσο μεγάλη ήταν η ανθρωπογενής θέρμανση που είχε συμβεί μέχρι εκείνη την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της Παρασκευής ήταν 2,06°C (3,7°F) πάνω από μια προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, το 1850-1900, τόνισε.
Η εκτίμηση της παγκόσμιας θερμότητας προέρχεται από ένα ευρωπαϊκό μοντέλο που χρησιμοποιεί τα ίδια είδη παρατηρήσεων που χρησιμοποιούνται στις μετεωρολογικές προβλέψεις για να κοιτάξει προς τα πίσω και να εκτιμήσει τις παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Οι άμεσες παρατηρήσεις που θα συγκεντρώσουν και θα εξετάσουν οι επιστήμονες τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν σύντομα να επιβεβαιώσουν το ρεκόρ θερμοκρασίας.
Η καθημερινή άνοδος της μέσης παγκόσμιας επιφανειακής θερμοκρασίας σε επίπεδα άνω των 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα δείχνει πόσο γρήγορα θερμαίνεται ο πλανήτης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα ακραία φαινόμενα που είναι πλέον ορατά. Παρ’ όλα αυτά, η υπέρβαση του ορίου των 2 βαθμών για μία μόνο ημέρα δεν σημαίνει ότι έχει ξεπεραστεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη «πολύ κάτω» από το όριο αυτό.
Τα σημεία “κλειδιά” της υπερθέρμανσης του πλανήτη
- Το 2016, 175 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού -μια διεθνή συνθήκη για την κλιματική αλλαγή, με την οποία τα μέρη δεσμεύονται νομικά- με στόχο να μην αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου και με ιδανικό όριο τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
- Εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πριν από το τέλος του αιώνα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πιο σοβαρές, προκαλώντας συχνές και ισχυρότερες ξηρασίες, ζέστη και βροχές, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
- Ένα κρίσιμο κομμάτι της Συμφωνίας του Παρισιού είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% έως το 2030.
- Kατά την ανάλυση του σχεδίου κάθε χώρας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού νωρίτερα φέτος κατά τη διάρκεια του πρώτου απολογισμού, ο οποίος δείχνει την πρόοδο προς τη συμφωνία, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή διαπίστωσε ότι, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν προβλέπεται να αυξηθούν μετά το 2030, οι προβλέψεις δεν δείχνουν μια αρκετά γρήγορη μείωση των εκπομπών που θα ήταν απαραίτητη για να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου.
- Οι συνδυασμένες κυβερνητικές προσπάθειες είναι «μικρά βήματα» και οι χώρες πρέπει να καταλήξουν σε ισχυρότερες λύσεις και σχέδια για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού στην επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή Simon Stiell.
- Η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη χρονιά της Γης στην καταγεγραμμένη ιστορία, δήλωσαν πρόσφατα οι κλιματολόγοι της Υπηρεσίας Κοπέρνικος της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ και κατά 1,7 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Οκτωβρίου κατά την προβιομηχανική εποχή.
➪ Με πληροφορίες από: Washington Post, Axios, Forbes, United Nations