Μετά από μήνες περιστροφής σε έναν ωκεάνιο χορό που θα ζήλευε και ο πιο επιδέξιος καλλιτέχνης πατινάζ, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο παγόβουνο του κόσμου, το θρυλικό A23a, αποφάσισε επιτέλους να ξεκολλήσει και να συνεχίσει την περιπέτειά του.
Το γιγαντιαίο παγόβουνο, που μοιάζει με τον “βασιλιά των παγόβουνων” – ή τουλάχιστον με κάποιον που του αρέσει να κατακτά τίτλους – ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο τόνους και καλύπτει έκταση διπλάσια από το Λονδίνο ή λίγο μεγαλύτερη από το Ρόουντ Άιλαντ. Για να καταλάβετε, το A23a είναι σαν την πριγκίπισσα Νταϊάνα των παγόβουνων: τεράστιο, εντυπωσιακό και πάντα πρώτο στις ειδήσεις.
Αν και αποσπάστηκε από την Ανταρκτική το 1986, πέρασε δεκαετίες «παρκαρισμένο» σε έναν υποβρύχιο καναπέ κοντά στα Νότια Νησιά Όρκνεϊ. Όταν, το 2020, κατάφερε να ξεφύγει, αντί να βρει την ελευθερία του, κατέληξε παγιδευμένο σε έναν υδάτινο στρόβιλο γνωστό ως Taylor Column. Σκεφτείτε το σαν έναν φυσικό περιστρεφόμενο διάδρομο γυμναστηρίου, αλλά για παγόβουνα.
Τώρα, επιτέλους, το A23a είναι ξανά σε κίνηση και κατευθύνεται προς θερμότερα νερά γύρω από το νησί της Νότιας Γεωργίας. Εκεί, πιθανότατα, θα διαλυθεί σε αμέτρητα μικρότερα κομμάτια, σαν ένα τεράστιο «ice cube party» για τους τοπικούς ωκεανούς.
Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι. «Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το A23a να ξαναξεκινά το ταξίδι του», δήλωσε ο ωκεανογράφος Andrew Meijers. Αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι πώς θα επηρεάσει το τοπικό οικοσύστημα, καθώς τα παγόβουνα αυτού του μεγέθους λειτουργούν σαν γιγάντιες κινητές βάσεις θρεπτικών ουσιών, μεταμορφώνοντας περιοχές από «ωκεάνιες ερήμους» σε πραγματικές όασεις.
DO YOU WANT TO BREAK FREE!?
Well, you’re not alone – Iceberg #A23a, the world’s largest and oldest #iceberg, is on the move!
Learn how it escaped 👇https://t.co/MQHd8TfVSL pic.twitter.com/G3J0U2KfFz
— British Antarctic Survey 🐧 (@BAS_News) December 13, 2024
Η Laura Taylor, βιογεωχημικός στο πρόγραμμα BIOPOLE, εξηγεί ότι το A23a δεν είναι απλώς ένας παγωμένος γίγαντας, αλλά μια πηγή δεδομένων για το πώς οι πάγοι επηρεάζουν τον ωκεανό, το διοξείδιο του άνθρακα και, κατ’ επέκταση, την ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες έχουν συλλέξει δείγματα από τα νερά γύρω του και τώρα προσπαθούν να ανακαλύψουν τι μπορεί να ανθίσει στον ίσκιο ενός τέτοιου «παγωμένου θαύματος».
Φυσικά, μένει να δούμε πόσο καιρό το A23a θα διατηρήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο. Το μόνο σίγουρο; Ό,τι μάθουμε από αυτό, είναι μόλις η κορυφή του (κυριολεκτικού) παγόβουνου!
*Με στοιχεία από το Gizmodo.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.