Το Instagram ανακοίνωσε την Τρίτη ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας με σχολεία, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της διαχείρισης αναφορών τροποποίησης που υποβάλλονται από επαληθευμένους σχολικούς λογαριασμούς.
Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια στις ΗΠΑ και επιτρέπει στα σχολεία να αναφέρουν αναρτήσεις ή λογαριασμούς μαθητών που ενδέχεται να παραβιάζουν τις οδηγίες της εφαρμογής απευθείας στο Instagram. Οι αναφορές αυτές προτεραιοποιούνται αυτόματα για ανασκόπηση – έλεγχο και τα σχολεία ειδοποιούνται για τις ενέργειες που έχουν ληφθεί. Η εταιρεία αναφέρει ότι ο στόχος είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναφέρουν πιο άμεσα πιθανά ζητήματα ασφάλειας των εφήβων, όπως τον εκφοβισμό.
Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα εμφανίζουν μια “σημαία συνεργάτη σχολείου” στα προφίλ τους που υποδεικνύει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Επιπλέον το Instagram θα προσφέρει εκπαιδευτικούς πόρους με συμβουλές για τη ασφαλή χρήση της εφαρμογής σε δασκάλους, γονείς, κηδεμόνες και μαθητές.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το Instagram δοκίμασε το νέο πρόγραμμα με 60 σχολεία και συνεργάστηκε με την Διεθνή Εταιρεία για την Τεχνολογία στην Εκπαίδευση και την Ένωση για Εποπτεία και Ανάπτυξη Προγραμμάτων Σπουδών (ISTE+ASCD) για τη δημιουργία του προγράμματος. Γυμνάσια και λύκεια στις ΗΠΑ μπορούν να εγγραφούν για να συμμετάσχουν στη λίστα αναμονής του προγράμματος.
Το νέο πρόγραμμα έρχεται καθώς οι γερουσιαστές προχωρούν με τον νόμο Kids Off Social Media Act (KOSMA), ο οποίος επιδιώκει να απαγορεύσει την πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα για τα παιδιά κάτω των 13 ετών. Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο. Η Γερουσία των ΗΠΑ έχει περάσει δύο συναφή νομοσχέδια: τον Νόμο για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο (KOSA) και τον Νόμο για την Προστασία Ιδιωτικότητας των Παιδιών και Εφήβων (COPPA).
Το Instagram έχει λάβει και άλλες πρωτοβουλίες επικεντρωμένες στην ασφάλεια στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα δημιούργησε λογαριασμούς για εφήβους χρήστες κάτω των 16 ετών, οι οποίοι είναι ιδιωτικοί από προεπιλογή και έχουν περιορισμούς στη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων μαζί με γονικούς ελέγχους και άλλους περιορισμούς.
Καλές όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, αλλά συμβαίνουν σε μία χρονική συγκυρία που το Instagram στον βωμό της ελευθερίας έκφρασης αφαιρεί τους ελέγχους στο περιεχόμενο κι αρκετοί έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με σκηνές που αφορούν κακοποίηση, δολοφονίες κι ένα περιεχόμενο που γενικότερα μπορεί να τους στιγματίσει και να τους οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις. Επομένως όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς υπάρχει μία συνθήκη “φάσκω κι αντιφάσκω” και μία αντίφαση μεταξύ του φαίνεσθαι και του είναι.
*Mε στοιχεία από το TechCrunch.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.