Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ρητή εντολή στους υπαλλήλους της να αφαιρέσουν το TikTok από τις συσκευές τους για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
O Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, ανέφερε ότι «η Ε.Ε. εστιάζει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», όμως, δεν μίλησε για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που να αφορά στην εφαρμογή, ούτε σε κάποια «υποψία» εκ μέρους της Ε.Ε. ότι το TikTok συλλέγει δεδομένα και πληροφορίες για τους κυβερνοπολίτες για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, όπως φοβούνται κάποιοι.
Η εντολή περί αφαίρεσης του TikTok από τις επίσημες συσκευές του προσωπικού, δόθηκε χθες, το πρωί της Πέμπτης, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος στο Politico, προσθέτοντας ότι οι υπάλληλοι της Κομισιόν θα πρέπει να το διαγράψουν και από τις προσωπικές τους συσκευές.
Μεταξύ άλλων, το mail που στάλθηκε στο προσωπικό αναφέρει τα εξής:
«Για να προστατεύσει τα δεδομένα της Επιτροπής και να αυξήσει την κυβερνοασφάλειά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή TikTok σε εταιρικές συσκευές και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία φορητών συσκευών της Επιτροπής. Οι υπάλληλοι πρέπει να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν από τις 15 Μαρτίου. Από τις 15 Μαρτίου και μετά, οι συσκευές με εγκατεστημένη την εφαρμογή θα θεωρούνται μη συμβατές με το εταιρικό περιβάλλον».
Η απαγόρευση έρχεται περίπου μήνες μετά την αντίστοιχη σε όλες τις συσκευές που έχουν διατεθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ σε υπαλλήλους της.
Η επικεφαλής της διοίκησης της Βουλής, Κάθριν Σπίντορ, εξέδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο την εντολή για τη διαγραφή της εφαρμογής. Το γραφείο της, τον περασμένο Αύγουστο, είχε προειδοποιήσει πως το TikTok αποτελεί «υψηλό κίνδυνο για τους χρήστες του».
Το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη, αναφέρει πως «όλοι οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι, που έχουν συσκευές οι οποίες έχουν διατεθεί από τη Βουλή, θα πρέπει να διαγράψουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή από τα κινητά τους τηλέφωνα».
«Το προσωπικό της Βουλής δεν επιτρέπεται να κατεβάζει την εφαρμογή TikTok σε καμία κινητή συσκευή της Βουλής», αναφέρει το σημείωμα, σύμφωνα με το NBC News. «Αν έχετε την εφαρμογή σε συσκευή της Βουλής, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να την αφαιρέσετε», συμπληρώνει, χαρακτηρίζοντας το TikTok ως «μια εφαρμογή υψηλού κινδύνου λόγω της έλλειψης διαφάνειας στο πώς προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών του».
Αλλά και το Κογκρέσο ενέκρινε απαγόρευση του TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ενώ τουλάχιστον 19 αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters, έχουν αποκλείσει εν μέρει την εφαρμογή από τις πολιτειακές συσκευές, για λόγους ασφαλείας.
Τέλος, μέχρι και ορισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν βάλει περιορισμό στα δίκτυα Wi-Fi, απαγορεύοντας ουσιαστικά το TikTok για όλους τους φοιτητές τους.
Η απόφαση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προκάλεσε οργή σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, καθώς οι φοιτητές πιστεύουν ότι τέτοιοι περιορισμοί τούς στερούν την πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες, όπως ειδήσεις και ενημερώσεις αναφορικά με γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους.