Αν και υπάρχει αλήθεια στο ρητό «τα χρήματα ανοίγουν όλες τις πόρτες», αποδεικνύεται ότι οι πόρτες στο Berghain παραμένουν λίγο-πολύ αδιαπέραστες ακόμα και αν «αξίζεις» πάνω από 260 δισεκατομμύρια δολάρια. Τις προάλλες ο Elon Musk, προφανώς, προσπάθησε να μπει στο παγκοσμίου φήμης techno club του Βερολίνου, στον ναό της ηλεκτρονικής μουσικής, γράφοντας στο twitter: «Έγραψαν PEACE στον τοίχο του Berghain! Αρνήθηκα να μπω». Ομολογουμένως, το ακατανόητο tweet του δεν καθιστά σαφές αν αποφάσισε να μην μπει ο ίδιος στο κλαμπ ή αν οι πορτιέρηδες (ίσως ο θρυλικός Σβεν Μάρκουαρντ, που κανείς δε θέλει να μπλέξει μαζί του) του απαγόρευσαν την είσοδο -αν και οι περισσότερες απαντήσεις στο tweet του δείχνουν ότι το δεύτερο είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Αρκετές ώρες αργότερα ο Μασκ έγραψε στο twitter τη συνέχεια: «Ειρήνη. Ειρήνη; Μισώ τη λέξη. Εκείνοι που νοιάζονται για την ειρήνη (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου ελπίζω) δεν χρειάζεται να την αναπαράγουν. Και εκείνοι που δεν νοιάζονται για την ειρήνη; Λοιπόν…» έγραψε. Όπως είναι γνωστό η πόρτα στο Berghain είναι η πιο σκληρή πόρτα, ειδικά ο πορτιέρης Σβεν Μάρκουαρντ, είπε κάποτε ότι «τύποι με μάσκες και κιλτ ή ξανθιές τύπου Πάμελα Άντερσον που κάνουν παρέα με γενειοφόρους, γλείφοντας τον ιδρώτα από τις μασχάλες των άλλων. Αυτό, για μένα, είναι το Berghain».

Ενώ η πολιτική της πόρτας τους παραμένει καλυμμένη από μυστήριο, ένα πράγμα είναι σαφές: ένας δισεκατομμυριούχος που βασανίζει πιθήκους και εκμεταλλεύεται τους εργάτες δεν είναι καθόλου Berghain. Είναι αμφίβολο αν οι χορευτικές του κινήσεις βοήθησαν την περίπτωσή του.

Δείτε τον Elon Musk να χορεύει (ατυχώς) το Oblivion της Grimes 

Και ερχόμαστε στο πρόβλημα του αλγόριθμου. Τι σημαίνει η εξαγορά του twitter από τον Elon Musk 

Το Twitter είναι το ισοδύναμο μιας ψηφιακής πλατείας, όπου ατελείωτος αριθμός ανθρώπων με μυριάδες απόψεις μπορούν να εκθέσουν τις σκέψεις τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με μια παραδοσιακή πλατεία, οι φωνές που ακούμε καθορίζονται από υποκείμενους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Αυτοί προσανατολίζονται στη μεγιστοποίηση της έκθεσης και των κλικ, που οδηγούν σε διαφημιστικά έσοδα. Δεν αποσκοπούν στον εμπλουτισμό της ζωής μας με τις πιο προσεγμένες και ενδιαφέρουσες απόψεις.

Αυτή η εγγενής σύγκρουση μεταξύ κοινωνικών και οικονομικών στόχων στρεβλώνει το ποιος ακούγεται και πόσο συχνά. Αυτό επιδεινώνεται από τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται αυτή η ψηφιακή πλατεία της πόλης για να αυξάνεται κάθε οικονομικό τρίμηνο, γεγονός που δημιουργεί πίεση για συνεχή βελτιστοποίηση των αλγορίθμων ώστε να προσελκύονται όσο το δυνατόν περισσότερα κλικ. Καθιστά επίσης αυτούς τους αλγορίθμους μια ιδιόκτητη μυστική «σάλτσα», ένα επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο δημιουργεί έναν αέρα δυσπιστίας ακόμη και μυστικισμού γύρω από τον τρόπο λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών.

Ο Μασκ, ο οποίος ως γνωστόν είναι και ο ίδιος μεγάλος χρήστης του Twitter, έχει μιλήσει έντονα για τη μετατροπή των αλγορίθμων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πιο ανοιχτό κώδικα. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει στην πράξη, αλλά πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο σημείο εκκίνησης που θα μπορούσε να γίνει ευλογία για το twitter. Από την άλλη, βέβαια, οι κραυγές του έχουν υπάρξει εκτεταμένες και απεριόριστες. Κάποτε ανήρτησε κι έπειτα διέγραψε ένα meme το οποίο συνέκρινε τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό με τον Χίτλερ, ενώ αρκετές φορές έχει αναρτήσει τρανσφοβικά memes και έχει παρουσιάσει έναν Βρετανό εξερευνητή σπηλαίων ως παιδόφιλο.

Οι αλγόριθμοι ανοιχτού κώδικα θα επιτρέψουν τελικά στους χρήστες να επιλέγουν όχι μόνο τι βλέπουν και τι δεν βλέπουν στην πλατφόρμα, αλλά και πώς συμβαίνει αυτό. Σε ένα τέτοιο μέλλον, ο ένας χρήστης θα μπορούσε να επιλέξει έναν αλγόριθμο που κλίνει προς τα δεξιά, ενώ ο άλλος έναν αλγόριθμο που κλίνει προς τα αριστερά. Η πλατφόρμα δεν θα κάνει την επιλογή για λογαριασμό αυτών των χρηστών. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να ενισχύσει την έλξη του twitter, η οποία είναι στάσιμη εδώ και αρκετό καιρό. Ο χρόνος θα δείξει πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα έσοδα της εταιρείας, αλλά μια τέτοια τολμηρή κίνηση θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο facebook και σε άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, καθιστώντας ενδεχομένως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλύτερα για όλους.