Η Meta συνεργάζεται με το Κέντρο Ανοικτής Επιστήμης (COS) για να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που μελετά «θέματα που σχετίζονται με την ευημερία». Φαίνεται ότι το πρόγραμμα θα καταδυθεί στα δεδομένα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σε εθελοντική βάση, καθώς το COS λέει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα σύνολο δεδομένων «με προστασία της ιδιωτικότητας» που θα παρέχει η Meta για το πιλοτικό πρόγραμμα. Ο οργανισμός λέει επίσης ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν «πώς διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν ή όχι την ευημερία και να προκύψουν παραγωγικές συζητήσεις για το πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ευημερήσουν».
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος παραμένουν αδιαφανείς, αλλά η COS λέει ότι θα χρησιμοποιήσει «νέους τύπους ερευνητικών διαδικασιών», όπως η προεγγραφή και η έγκαιρη αξιολόγηση. Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό, καθώς στέλνει τα προτεινόμενα ερευνητικά ερωτήματα σε αξιολόγηση από ειδικούς πριν εκδοθούν στους συμμετέχοντες. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή μεροληψίας και θα διασφαλίσει ότι οι ερωτήσεις είναι πραγματικά χρήσιμες. Ο οργανισμός αναφέρει επίσης ότι όλα τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται και «όχι μόνο εκείνα που επιβεβαιώνουν την υπόθεση κάποιου ή υποστηρίζουν μια επικρατούσα θεωρία». Όσον αφορά την πραγματική μελέτη, η Meta δήλωσε στο Engadget ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμούς είναι η χρονική συγκυρία της συγκεκριμένης ανακοίνωσης.
Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, αλλά, όπως σχολιάζει το Engadget, η χρονική στιγμή είναι σίγουρα αστεία. Η Meta πρόκειται να καταθέσει αυτή την εβδομάδα ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με τις αποτυχίες της στην προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, μαζί με άλλα μεγαθήρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, το Snap και το X. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Mark Zuckerberg και ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Shou Zi Chew συμμετέχουν πρόθυμα σε αυτή την κατάθεση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Snap, Evan Spiegel, ο διευθύνων σύμβουλος της Discord, Jason Citron, και η διευθύνουσα σύμβουλος της X, Linda Yaccarino, χρειάστηκε να κλητευθούν επίσημα.
Ωστόσο, η Meta έχει ένα ιδιαίτερα κακό ιστορικό όσον αφορά αυτές τις υποθέσεις. Άλλωστε, η εταιρεία έχει μηνυθεί από 41 πολιτείες επειδή φέρεται να βλάπτει την ψυχική υγεία των νεότερων χρηστών της. Η μήνυση υποστηρίζει ότι η Meta γνώριζε ότι τα «εθιστικά» χαρακτηριστικά της είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά και παραπλανούσε σκόπιμα το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των πλατφορμών της.
Τα μη αποκαλυπτόμενα έγγραφα της αγωγής ισχυρίζονται ότι η Meta στην πραγματικότητα «επιθυμούσε και κυνηγούσε» παιδιά κάτω των 13 ετών και έλεγε ψέματα για το πώς χειριζόταν τους λογαριασμούς ανηλίκων όταν τους ανακάλυπτε, αποτυγχάνοντας συχνά να απενεργοποιήσει αυτούς τους λογαριασμούς, ενώ συνέχιζε να συλλέγει δεδομένα. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του νόμου του 1998 για την προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών στο διαδίκτυο.
Μια άλλη αγωγή υποστηρίζει ότι οι αλγόριθμοι του Facebook και του Instagram διευκόλυναν τη σεξουαλική παρενόχληση παιδιών, με την καταγγελία να αναφέρει ότι τα εσωτερικά έγγραφα της Meta ανέφεραν ότι πάνω από 100.000 παιδιά παρενοχλούνται καθημερινά. Ο αλγόριθμος “People You May Know” του Facebook αναδείχθηκε ως πρωταρχικός αγωγός για τη σύνδεση παιδιών με ανθρώπους-αρπακτικά. Η καταγγελία ισχυρίζεται ότι η Meta δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτό το ζήτημα όταν την προσέγγισαν ανήσυχοι υπάλληλοί της. Από την πλευρά της η Meta υποστηρίζει ότι η χρονική συγκυρία είναι σύμπτωση και ότι η ανακοίνωση έγινε την ώρα που τέθηκε σε ισχύ η συνεργασία.
Με όλα αυτά κατά νου, δεν χρειάζεται πραγματικά μελέτη για να αναγνωρίσει κανείς ότι η «ευημερία» των χρηστών δεν είναι ακριβώς το πιο σημαντικό πράγμα στο μυαλό των διευθύνοντων συμβούλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλα αυτά, αν το πρόγραμμα βοηθά αυτές τις εταιρείες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό είναι σίγουρα καλό. Η COS λέει ότι η μελέτη θα διαρκέσει δύο χρόνια και ότι βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο σχεδιασμού. Θα μάθουμε περισσότερα τους επόμενους μήνες.
Πηγή: Engadget