Από τη μακάβρια «ανάσταση» δολοφονημένων παιδιών στο TikTok μέχρι τις ύπουλες εικόνες που παράγονται από AI και παρεισφρέουν σε ντοκιμαντέρ του Netflix, το true crime και η τεχνητή νοημοσύνη γίνονται όλο και πιο αλληλένδετα.

Τώρα, ένας YouTuber αποκάλυψε ότι παρουσίασε εντελώς ψεύτικες ιστορίες με AI-generated οπτικό υλικό ως αληθινές στο κανάλι του για true crime.

Ο δημιουργός του πλέον ανενεργού καναλιού True Crime Case Files παραδέχτηκε στο 404 Media ότι σκόπιμα ενίσχυσε το νοσηρό ενδιαφέρον του κοινού σε monetized βίντεο με τίτλους όπως «Προπονητής κολλάει HIV σε μαζορέτα μετά από μυστική σχέση, οδηγώντας σε εγκυμοσύνη».

Σύμφωνα με τον Paul—το ψευδώνυμο που του έδωσε το 404 Media για να προστατεύσει την ταυτότητά του—τα σενάρια των βίντεο ήταν κατά το ήμισυ γραμμένα από το ChatGPT της OpenAI και κατά το άλλο μισό από τον ίδιο. Το οπτικό υλικό προερχόταν από ένα AI image generator, του οποίου το όνομα δεν αποκάλυψε.

Σε μια προσπάθεια, όπως λέει, να προειδοποιήσει το κοινό για τον πλαστό χαρακτήρα της απάτης, ο δημιουργός ενσωμάτωνε παράξενα στοιχεία στις συχνά υπερσεξουαλικοποιημένες ιστορίες του και έδινε στους χαρακτήρες εξωφρενικά ονόματα.

Ωστόσο, πολλοί από τα εκατομμύρια θεατές των βίντεο του True Crime Case Files φαινόταν να τα πιστεύουν. Στην ενότητα σχολίων ενός βίντεο, για παράδειγμα, που αφορούσε έναν πατριό που είχε «μυστική γκέι σχέση» με τον θετό του γιο πριν τον σκοτώσει, ένας θεατής σχολίασε: «Είμαι σίγουρος ότι η σεξουαλική τους σχέση ξεκίνησε πολύ πριν γίνει 19».

«Προσπαθώ να κάνω τον θεατή να “υπερδοσολογηθεί” με νοσηρότητα, να τον φέρω αντιμέτωπο με το γεγονός ότι φαίνεται να επενδύει υπερβολικά σε αυτήν», δήλωσε ο YouTuber. «Οι κρυφές ζωές των ανθρώπων, οι μυστικές τους σχέσεις που είναι πραγματικά ταμπού».

Αρχικά, ο αυτοαποκαλούμενος σκηνοθέτης είχε συμπεριλάβει μια προειδοποίηση για την τεχνητή νοημοσύνη στις πρώτες του απόπειρες με generative βίντεο πριν μερικά χρόνια. Εκείνα τα πρώιμα βίντεο—που ήταν παρωδίες ρομαντικών κομεντί με τίτλους όπως «Η Πριγκίπισσα συναντά τον Ψαρά»—δεν συγκέντρωσαν περισσότερες από 100 προβολές ανά ανάρτηση.

Ο Paul παραδέχεται ότι το AI που χρησιμοποιούσε τότε ήταν σαφώς πιο περιορισμένο σε σχέση με το λογισμικό που έχει σήμερα στη διάθεσή του—αλλά θεωρεί επίσης ότι η αποκάλυψη του ότι ήταν φτιαγμένα από AI έπαιξε τον ρόλο της στο να μην ενδιαφερθεί το κοινό.

«Νομίζω ότι, σε ένα βαθμό, οι άνθρωποι είναι απλώς εχθρικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη», είπε στο 404 Media. «Οπότε, όταν βλέπουν τη λέξη AI, απλώς πανικοβάλλονται».

Αλλάζοντας τακτική, άρχισε να δημιουργεί τυποποιημένα true crime βίντεο με AI, χωρίς να αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιούσε την τεχνολογία. Το αποτέλεσμα, όπως το έθεσε ο ίδιος ο Paul, ήταν ένα είδος «χρυσοθηρίας».

«Ένιωθα πραγματικά ότι έπρεπε να κατοχυρώσω τη θέση μου», είπε. «Πριν το σκεφτεί κανείς άλλος».

Ο Paul παραδέχτηκε ότι έβγαζε χρήματα από τα βίντεό του και εργαζόταν στο κανάλι του σε πλήρη απασχόληση, μέχρι που αυτό κατέβηκε τον Ιανουάριο—φαινομενικά ως αποτέλεσμα των ερωτήσεων του 404 προς το YouTube σχετικά με την έλλειψη προειδοποιήσεων περί AI.

Όταν μίλησε στο 404 για το «νοσηρό» περιεχόμενο που δημιουργούσε, όπως το αποκάλεσε ο ίδιος, υπερασπίστηκε με πάθος τη «σουρεαλιστική μορφή τέχνης» που πιστεύει ότι πρωτοποριακά ανέπτυξε.

«Αν οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν, αυτό λέει πολλά για την ανθρώπινη φύση, τη δική τους φύση και τη φύση του εγκλήματος», δήλωσε. «Και ίσως απλώς δεν είναι διατεθειμένοι να αναρωτηθούν για τον εαυτό τους».

Παρότι το True Crime Case Files δεν υπάρχει πια, στο YouTube κυκλοφορούν ακόμα ανώνυμα αντίγραφα γεμάτα από AI-generated “σκουπίδια”, μερικά από τα οποία είναι και monetized. Όσο αμφιλεγόμενη κι αν είναι η μέθοδός του, το μοντέλο του Paul συνεχίζει να αποδίδει.

*Με στοιχεία από το Futurism.

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.