Η ακρίβεια χτυπάει και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στην Ελλάδα. Στην συγκεκριμένη κατηγορία οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές από πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, με το συνολικό ετήσιο κόστος να ανέρχεται σε 391 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»:

Η παρακεταμόλη (γνωστό παυσίπονο, 24 ταμπλέτες) διατίθεται στην Ελλάδα έναντι 6,30 ευρώ, με την τιμή στη Βρετανία να είναι 6,17 ευρώ.
Η ξυλομεταζολίνη (αποσυμφωρητικό, 10 ml) πωλείται στα ελληνικά φαρμακεία με τιμή 7,73 ευρώ, όταν στη Γερμανία διατίθεται έναντι 6,11 ευρώ.
Το υδροξείδιο του αργιλίου (αντιόξινο), πωλείται στην Ελλάδα 7,60 ευρώ και στη Γερμανία 7,62 ευρώ.
Η σύγκριση με τη Γερμανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θεωρείται παραδοσιακά μια χώρα με πολύ υψηλές τιμές φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για το θέμα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1», επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ολοκλήρωσε τη θητεία της το 2019. «Επί της νέας μου θητείας», είπε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε μειώσει τις τιμές σε 6.500 φάρμακα και έχουμε αυξήσει τις τιμές σε 500 φάρμακα». «Οι μειώσεις των τιμών είναι πολύ περισσότερες των αυξήσεων», υποστήριξε και συνέχισε:

«Το ρεπορτάζ των “Νέων” αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα φάρμακα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα συνταγογραφούμενα όπου η τιμή τους ρυθμίζεται από το κράτος – σε ένα μικρό τμήμα αυτών είναι οι αυξήσεις που έγιναν τον Αύγουστο – και στα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία με νόμο του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν ελεύθερη διακύμανση τιμής από τις εταιρείες, δηλαδή δεν υπάρχει παρέμβαση του υπουργείου Υγείας».

«Άρα, σήμερα οι υψηλές τιμές του ρεπορτάζ αναφέρονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στις αυξήσεις που έχουν λάβει αθροιστικά από το 2017, όταν έγινε και η απελευθέρωσή τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», κατέληξε.

 

Πηγή: iEidiseis