Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο, οι δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 3,1%, αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος). Μάλιστα η χώρα μας καταγράφει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, πίσω από το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%).

Αντίθετα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο και 5,2% πέρυσι τον Αύγουστο. Μάλιστα στις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ισπανία καταγράφηκαν ρεκόρ.

Συγκεκριμένα στη Γερμανία ο πληθωρισμός έπεσε στο 2%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2021, ενώ στη Γαλλία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,9%, πέφτοντας κάτω από το συμβολικό όριο του 2% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021. Στο πιο χαμηλό επίπεδο της τελευταίας χρονιάς (2,4%) βρέθηκε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, καταγράφοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και την Ισπανία «παρέχουν επαρκή υποστήριξη για περαιτέρω μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο», εκτιμά ο Ελμαρ Φόλκερ , οικονομολόγο της LBBW.

Η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία επιβράδυνση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης προήλθε χάρη κυρίως στη μείωση του κόστους της ενέργειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από τη Eurostat, το κόστος ενέργειας αναμένεται να υποχωρήσει στο -3% από 1,2% τον Ιούλιο. Μικρή πτώση αναμένεται να καταγραφή και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο).

Αντίθετα οι υπηρεσίες εκτιμάται πως θα έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο ).

Μας «έκαψαν» ενέργεια και τρόφιμα

Στη Ελλάδα η πορεία ήταν διαφορετική. Τον Αύγουστο καταγράφηκε νέα άνοδος στις τιμές της ενέργειας με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,4% από 1,4% τον Ιούλιο. Στον πληθωρισμό στα τρόφιμα η αύξηση έφτασε στο 1,8% τον Αύγουστο από 1,4% τον Ιούλιο και 1,3% τον Ιούνιο. Αντίθετα μείωση κατέγραψε ο κλάδος των υπηρεσιών στο 4,7% από 5% που ήταν τον Ιούλιο. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,8 τον Ιούλιο.

πληθωρισμός
Πηγή: iEidiseis

Πηγή: iEidiseis