Μερικοί από τους πιο εξέχοντες επιχειρηματικούς ηγέτες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών BYD και Xiaomi, δήλωσαν ότι θα αντισταθούν στις εξωτερικές πιέσεις και θα συνεχίσουν να καινοτομούν, μετά από μια σπάνια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του ιδιωτικού τομέα.
Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε τη Δευτέρα με δεκάδες ιδρυτές και επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες, καθώς και πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο, καθώς η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και οι γεωπολιτικές εντάσεις – ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες – εντείνονται.
Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς επενδυτικές τράπεζες εκτίμησαν ότι η συνάντηση ενίσχυσε την επιχειρηματολογία υπέρ της αγοράς κινεζικών μετοχών, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.
Αναλυτές ανέφεραν ότι η λίστα των εταιρειών που προσκλήθηκαν – και ειδικά εκείνες που τοποθετήθηκαν στην πρώτη σειρά και απευθύνθηκαν στον Σι Τζινπίνγκ, όπως ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Huawei και η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD – αντικατοπτρίζει τις επιχειρήσεις που θεωρεί κρίσιμες για την τεχνολογική και εφοδιαστική ασφάλεια της Κίνας.
Η δημόσια συζήτηση για τη συνάντηση έχει ελεγχθεί αυστηρά, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν μόνο τις δηλώσεις του Σι, χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για όσα είπαν οι ιδρυτές των εταιρειών, αναφέρει το Reuters.
Μερικοί από τους ιδρυτές, όπως ο Lei Jun της Xiaomi – της τρίτης μεγαλύτερης κατασκευάστριας smartphone στον κόσμο, η οποία επεκτάθηκε και στην αυτοκινητοβιομηχανία πέρυσι – και ο Wang Chuanfu της BYD, δήλωσαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ενθαρρύνθηκαν από τις τοποθετήσεις του Σι Τζινπίνγκ.
«Οι κινεζικές επιχειρήσεις αποτελούν στην πραγματικότητα ένα οικοσύστημα και γινόμαστε πιο ενωμένοι όταν αντιμετωπίζουμε εξωτερικές πιέσεις. Σκεφτόμαστε την παγκόσμια αγορά και θέλουμε να αυξήσουμε την επιρροή των κινεζικών προϊόντων στο εξωτερικό», δήλωσε ο Lei στο Yuyuan Tantian, έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέεται με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης.
Ο Wang, του οποίου η εταιρεία έχει πληγεί από τους ευρωπαϊκούς δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα και αντιμετωπίζει πιέσεις από τις ΗΠΑ που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των προϊόντων της εκεί, τόνισε ότι η κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται 3-5 χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό και ότι τα ποιοτικά προϊόντα θα επιτύχουν από μόνα τους, παρά τα προστατευτικά μέτρα.
«Σήμερα, η χώρα μας μεταβαίνει από το να είναι μια μεγάλη αγορά αυτοκινήτων στο να γίνει μια ισχυρή παραγωγός αυτοκινήτων. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε πραγματικές επιχειρήσεις και η βιομηχανία θα υπηρετήσει τη χώρα», δήλωσε ο Wang Chuanfu, σύμφωνα με το Xinhua.
Ο Wang Xingxing, ιδρυτής της Unitree, μιας εταιρείας ρομποτικής που έχει συγκριθεί με την Boston Dynamics, απέδωσε τα επιτεύγματα της εταιρείας του στην ανθεκτικότητα της κινεζικής εφοδιαστικής αλυσίδας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η βιομηχανία ανθρωποειδών ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει σε ένα “νέο επίπεδο” μέχρι το τέλος του έτους.
*Με στοιχεία από το Reuters.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.