Οι 22 δισεκατομμυριούχοι της Αφρικής είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται συνολικά στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια από 82,4 δισεκατομμύρια και 20 δισεκατομμυριούχους την προηγούμενη χρονιά. Δεν είναι μικρό επίτευγμα η συσσώρευση τέτοιου πλούτου στην αφρικανική ήπειρο, όπου η πολιτική αβεβαιότητα, οι νομισματικές κρίσεις και οι δύσκολες καταναλωτικές αγορές είναι συχνό φαινόμενο.

Τον περασμένο Μάιο, η Ζιμπάμπουε εγκατέλειψε το εθνικό της νόμισμα, το δολάριο Ζιμπάμπουε και υιοθέτησε το ZiG, ένα νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος υπερπληθωρισμού της χώρας. Παρόλα αυτά η αύξηση του πλούτου των πλουσιότερων Αφρικανών συμβαδίζει με την πορεία των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 22% τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο του 2025 σύμφωνα με τον δείκτη MSCI.

Ο Αλίκο Ντανγκότε από τη Νιγηρία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για 14η συνεχή χρονιά, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 23,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 13,9 δισεκατομμύρια ένα χρόνο πριν. Η μεγάλη αύξηση της περιουσίας του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Forbes προσέθεσε την αξία του διυλιστηρίου του, το οποίο άνοιξε πέρυσι στα προάστια του Λάγος έπειτα από πολλές καθυστερήσεις. Το διυλιστήριο αντιμετώπισε για χρόνια ρυθμιστικές διαμάχες και άλλα εμπόδια, αλλά ξεκίνησε να επεξεργάζεται μικρές ποσότητες πετρελαίου στις αρχές του 2024 και αναμένεται να φτάσει πλήρη παραγωγική δυναμικότητα αυτόν τον μήνα. Αυτό επέτρεψε στη Νιγηρία – μια χώρα με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου – να αρχίσει να εξάγει εξευγενισμένα προϊόντα πετρελαίου.

«Αυτό είναι μια τεράστια ανακούφιση», δήλωσε ο Ντανγκότε, 67 ετών. Ο Ντανγκότε που πλέον συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου πιστεύει ότι το τελευταίο του έργο είναι «ένα καθοριστικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η Αφρική έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται το δικό της αργό πετρέλαιο δημιουργώντας έτσι πλούτο και ευημερία για τον τεράστιο πληθυσμό της».

Ο δεύτερος πλουσιότερος Αφρικανός είναι ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος ειδών πολυτελείας Γιόχαν Ρούπερτ, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά 39%, φτάνοντας τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια – η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων. Ο Ρούπερτ διατηρεί τη δεύτερη θέση από το 2022. Ένας ακόμα δισεκατομμυριούχος του οποίου η περιουσία αυξήθηκε πάνω από 30% είναι ο Φεμί Οτεντόλα από τη Νιγηρία (Νο. 18, 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια), πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας παραγωγής ενέργειας Geregu Power Plc. Οι μετοχές της Geregu αυξήθηκαν περίπου 40% τον τελευταίο χρόνο λόγω αύξησης των εσόδων και των κερδών.

Δύο Αφρικανοί δισεκατομμυριούχοι που κάποτε βρέθηκαν στη λίστα και στη συνέχεια την εγκατέλειψαν, επέστρεψαν ξανά. Ο Ανάς Σεφριουί, Μαροκινός δισεκατομμυριούχος στον τομέα της κατοικίας επανέρχεται στην κατάταξη, καθώς οι μετοχές της εταιρείας ακινήτων Douja Promotion Groupe Addoha, την οποία ελέγχει υπερδιπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, καθώς η εταιρεία ανέφερε αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών. Ο Τζάνι Μουτόν, ιδρυτής μιας νοτιοαφρικανικής επενδυτικής εταιρείας επιστρέφει επίσης στη λίστα μετά από αύξηση 59% στην τιμή της μετοχής της Capitec Bank Holdings, μιας από τις σημαντικότερες επενδύσεις του.

Από την άλλη πλευρά, τέσσερις από τους δισεκατομμυριούχους είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται σε σύγκριση με πέρυσι. Ο Ζιμπαμπουανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Στράιβ Μασίγιουα είδε την περιουσία του να δέχεται πλήγμα εξαιτίας της νομισματικής αλλαγής στη χώρα του. Η καθαρή του περιουσία ανέρχεται πλέον στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση περίπου 33% σε σχέση με τη λίστα του 2024.

Η Νότια Αφρική είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων στη φετινή λίστα με επτά, ακολουθούμενη από τέσσερις από τη Νιγηρία και τέσσερις από την Αίγυπτο. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τρεις δισεκατομμυριούχους από το Μαρόκο, έναν από την Αλγερία (Ισαάντ Ρεμπράμπ), έναν από την Τανζανία (Μοχάμεντ Ντεουίτζι) και έναν (Μασίγιουα) από τη Ζιμπάμπουε.

Η λίστα μας καταγράφει τον πλούτο των Αφρικανών δισεκατομμυριούχων που διαμένουν στην Αφρική ή έχουν την κύρια επιχειρηματική τους δραστηριότητα εκεί. Έτσι εξαιρούνται ο Σουδανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Μο Ιμπραχίμ, ο οποίος είναι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ο Νοτιοαφρικανός Νέιθαν Κιρς, ο οποίος δραστηριοποιείται από το Λονδίνο και έχει τις επιχειρήσεις του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι καθαρές περιουσίες υπολογίστηκαν με βάση τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά το κλείσιμο των αγορών στις 7 Μαρτίου 2025. Οι αλλαγές στις καθαρές περιουσίες μετρήθηκαν σε σύγκριση με τη λίστα African Billionaires του Forbes για το 2024, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2024.

*Με στοιχεία από το Forbes.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.