Χωρίς να διαφαίνονται σημάδια υποχώρησης, παραμένει σε εξέλιξη ο ανελέητος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πλαισιωμένος από το Υπουργικό του Συμβούλιο, χαρακτήρισε την προχθεσινή ημέρα – όταν και ανακοίνωσε την τρίμηνη αναστολή των δασμών – ως «τη μεγαλύτερη μέρα στην ιστορία των χρηματιστηρίων». Μάλιστα, όπως δήλωσε, εκτιμάει ότι τα κέρδη από τους δασμούς μπορεί να αγγίξουν τα 3,5 δισ. δολάρια ημερησίως, ενώ παράλληλα απειλεί να προχωρήσει στην επιβολή νέων τελωνειακών δασμών ή «κυρώσεων» σε βάρος του Μεξικού, με φόντο την ένταση για την κατανομή υδάτινων πόρων δυνάμει διμερούς συμφωνίας των δυο κρατών.

Επιβολή νέων δασμών στο Μεξικό για το νερό

«Το Μεξικό κλέβει νερό από τους τεξανούς αγρότες», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, ερίζοντας πως η γειτονική χώρα «παραβιάζει» συμφωνία του 1944.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε πως οι ΗΠΑ θα μοιράζονται με το Μεξικό το νερό του ποταμού Κολοράντο, με αντάλλαγμα τη μεταφορά υδάτων του Ρίο Γκράντε στην αμερικανική επικράτεια. Τα δυο ποτάμια ρέουν κατά μήκος των συνόρων.

«Θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων τελωνειακών δασμών και πιθανόν ακόμη και κυρώσεων, ωσότου το Μεξικό τηρήσει τη συμφωνία», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Μεξικό, που υποφέρει εδώ και 20 χρόνια από ξηρασία, επιβαρύνεται με μεγάλο χρέος ως προς τις παραδόσεις νερού στον βόρειο γείτονά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατακεραυνώνει την έλλειψη νερού ειδικά για τους αγρότες του Τέξας, που ανησυχούν για το μέλλον των καλλιεργειών βαμβακιού, εσπεριδοειδών και άλλων ειδών.

Ήδη στα τέλη Μαρτίου η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως περιορίζει την τροφοδοσία νερού στο Μεξικό, ανοίγοντας ακόμη ένα μέτωπο με τον νότιο γείτονα, με φόντο αυτά που αφορούν τους τελωνειακούς δασμούς, την παράτυπη μετανάστευση, τα καρτέλ των ναρκωτικών…

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ εκτίμησε τον περασμένο μήνα πως το πρόβλημα ενσκήπτει εξαιτίας του ότι ρέει «λιγότερο νερό» στην κοίτη του Ρίο Γκράντε.

«Πάνε τρία χρόνια που αντιμετωπίζουμε ξηρασία και, στο μέτρο που είναι διαθέσιμο νερό, το Μεξικό συμμορφώνεται» προς τη συμφωνία, επανέλαβε χθες η πρόεδρος μέσω X.

Προχθές Τετάρτη στάλθηκε «συνολική πρόταση στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη ρύθμιση του ζητήματος των παραδόσεων νερού στο Τέξας», πρόσθεσε, αναφερόμενη σε «πολύ βραχυπρόθεσμες ενέργειες».

«Είμαι σίγουρη ότι, όπως και για τα άλλα ζητήματα, θα εξευρεθεί συμφωνία», πρόσθεσε η μεξικανή πρόεδρος.

Το 2020, ο λεγόμενος πόλεμος του νερού είχε προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις.

Αγρότες στην πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια) κατέλαβαν εξ εφόδου το φράγμα Λα Μποκίγια, προκειμένου να εμποδίσουν την κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει για τον εφοδιασμό των ΗΠΑ. Στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της μεξικανικής Εθνικής Φρουράς που ακολούθησαν έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Στα άκρα ο πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον στο 145%, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του Λευκού Οίκου, που δημοσιεύτηκε σήμερα, στο οποίο παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη νέα δασμολογική «επίθεση» εναντίον της Κίνας, που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με το διάταγμα, που επιβεβαιώνει επίσης την αναστολή δασμών σε άλλες χώρες, οι δασμοί 125% που ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Κίνας προστίθενται στους δασμούς 20% που ήδη επιβάλλονταν από τις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της μάχης κατά της παράνομης διακίνησης φεντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς που προκάλεσε μια σοβαρή υγειονομική κρίση στη χώρα. Προστίθενται επίσης στους δασμούς, που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ, πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία με την Κίνα ώστε να τερματιστεί ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος. Ο Τραμπ έκανε αυτό το σχόλιο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν ανοιχτή για τους δημοσιογράφους. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε στη συνεδρίαση ότι καθώς θα συνάπτονται συμφωνίες με τις χώρες, θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην εμπορική πολιτική. Παράλληλα, ο Τραμπ τόνισε πως τα κέρδη απο τους δασμούς θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 3,4 δισ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε για τρεις μήνες τους σαρωτικούς ανταποδοτικούς δασμούς που είχε ανακοινώσει εναντίον των περισσότερων χωρών ενώ παράλληλα επέβαλε νέους δασμούς στην Κίνα, εκτιμώντας πως για την ώρα η πίεση των ΗΠΑ απέδωσε καρπούς.

«Άρχισαν να γίνονται γκρινιάρηδες, ξέρετε, γκρινιάρηδες, άρχισαν να φοβούνται λίγο. Κανένας άλλος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανα. Το πάγωσα για 90 μέρες για εκείνους που δεν ανταπέδωσαν γιατί τους είπα πως αν απαντήσουν θα τους διπλασιάσω», δήλωσε ο Τραμπ.

Τα τελευταία 24ωρα οι πιέσεις ήταν πολλές και από τις αγορές και από επιχειρηματίες. Οι συνεργάτες του Τραμπ όμως τονίζουν πως εξ’ αρχής ο στόχος ήταν να τους φέρουν όλους σε θέση διαπραγμάτευσης.

Η Κίνα όμως επιμένει και η εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ οδηγείται πλέον στα άκρα και δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Το Πεκίνο, φαίνεται μάλιστα να έχει εκπονήσει και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για να διαφοροποιήσει το οικονομικό του μοντέλο ώστε να έχει μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές.

Για την ώρα φαίνεται ότι θα στοχεύσει τομείς που συνδέονται με τους ψηφοφόρους του προέδρου Τραμπ, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, που αυτή τη στιγμή είναι δύο τομείς πολύ εκτεθειμένοι, καθώς η Κίνα είναι η βασική τους αγορά.

«Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών της Κίνας.

Το πάγωμα των δασμών όμως είδαν με ανακούφιση πολλές άλλες ασιατικές χώρες, αλλά και η Ευρώπη. Με την Κομισιόν ανταποκρίθηκε με αναστολή των δικών της ενεργειών για 90 μέρες.

ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών

Μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η ΕΕ αποφάσισε να θέσει σε αναμονή τα αντίμετρα, θέλοντας η Ευρώπη να δώσει «μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εμπορίου προχώρησε αργά το μεσημέρι σε σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με την απόφαση αυτή.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2025/tv/202504/20250410-DELTIO18-TRUMP-CHINA.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2025/04/20250410-DELTIO18-TRUMP-CHINA.jpg

Όπως δήλωσε ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να «αναστείλει το πρώτο κύμα των προτεινόμενων αντίμετρων για το οποίο λάβαμε χθες μια ηχηρή εντολή από τα κράτη μέλη μας». Όπως είπε ο ίδιος ουσιαστικά μπαίνει παύση στη δημοσιοποίηση της νομικής πράξης που θα επέτρεπε την «έναρξη ισχύος των δασμών την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκιλ ξεκαθάρισε ότι «η προσέγγισή μας δεν έχει αλλάξει. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα αποτελέσματα. Όλα είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους Αμερικανούς. Θέλουμε να πετύχουμε συμφωνίες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές».

«win- win» συμφωνία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που συμφώνησε με την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία που θα είναι «win win» (καλή για όσους εμπλέκονται). Με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας «πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία που θα είναι επωφελής και θέλουμε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».

Η σημασία των διαπραγματεύσεων

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν, αλλά και στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δασμούς, το ζήτημα των διαπραγματεύσεων μπαίνει ψηλά στη στρατηγική της Ευρώπης. Ο κ. Γκιλ ενημέρωσε σήμερα τους δημοσιογράφους ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, πριν από δύο βράδια, λίγα 24ωρα πριν από την ανακοίνωση Τραμπ. Αν και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν προγραμματίζονται συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά τις επόμενες ημέρες, ωστόσο διαβεβαίωσε για την καλή επικοινωνία των δυο εκπροσώπων.

Ο Όλοφ Γκιλ αναφέρθηκε στους δασμούς που παραμένουν τονίζοντας πως «θα θέλαμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τους αρχικούς δασμούς τους, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά πιο θετικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τις μεμονωμένες διαπραγματεύσεις που θέλουν οι ΗΠΑ με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τονίζοντας εμφατικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων στον τομέα του εμπορίου. «Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και έχει κατοχυρωθεί σε συνθήκη».

Κομισιόν για αμερικανικό LNG

Τέλος, ο Όλαφ Γκιλ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιοργκένσεν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, τονίζοντας ότι υπάρχει ως ενδεχόμενο αλλά είναι κάτι που εξετάζεται εδώ και μήνες.«Το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν προέκυψε ξαφνικά επειδή το ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες. Έχουμε μιλήσει για το LNG και την ενέργεια γενικότερα ως έναν τομέα που είμαστε ευτυχείς να συζητήσουμε λεπτομερέστερα με τους Αμερικανούς από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο. Έτσι, λέμε συνεχώς ότι είναι ένας από τους τομείς που μπορούμε τουλάχιστον να εξετάσουμε και να συζητήσουμε σε κάποιο βαθμό».

*Πηγή: ertnews.gr

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.