Οι υψηλές θερμοκρασίες σε έναν ήπιο χειμώνα και η λειψυδρία πλήττουν την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων και δημιουργούν ελλείψεις στην αγορά, με ανατιμήσεις.
Πιο αναλυτικά, αναμένεται ισχυρό «κύμα» ανατιμήσεων, λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς οι καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή βασικών προϊόντων, μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές στο ράφι.
Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, οπωροκηπευτικά και κακάο, είναι πολύ μεγάλες και στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το προσεχές μέλλον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κακάο, η χρηματιστηριακή τιμή του οποίου βρίσκεται σε ανάσα από 10.000 δολάρια ανά τόνο, όταν ένα χρόνο πριν ήταν κάτω από 3.000 δολάρια.
Ο γενικός διευθυνής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος κ Αποόστολος Πετάλας τόνισε: «Αυτή η τάση στο κακάο είναι εδώ και μήνες τώρα και στο βαθμό που επιβεβαιώνεται η μεγάλη έλλειψη σε κακάo λόγω των προβλημάτων στην Αφρική καθώς και της κλιματικής κρίσης, η τιμή χρηματιστηριακά φεύγει ακόμα περαιτέρω».
Η μεγάλη μείωση της παραγωγής προκάλεσε η κλιματική κρίση και στο ελαιόλαδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Έχει εκτινάξει τις τιμές ακόμα και στα 10 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι φτάνει και τα 16,5 ευρώ το λίτρο.
«Αν η χώρα μας το 2022 – 2023 ξεπέρασε τους 320.000 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, φέτος με το ζόρι φτάσαμε τις 100.000», ανέφερε με τη σειρά του ο Παναγιώτης Ντανάκας διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων Λακωνίας.
Σημαντικό πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δεχθεί και τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με την τιμή της εγχώριας πατάτας να κινείται από 1 έως 1,2 ευρώ το κιλό και της ντομάτα από 1,78 έως και πάνω από 2 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, η ελλιπής παραγωγή πατάτας έχει οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές από την Αίγυπτο, την Κύπρο και τη Γαλλία.
«Λόγω της λειψυδρίας θα έχουμε φαινόμενα στην ποιότητα και στην ποσότητα, αρα και πάλι που έχουμε πολύ υψηλές τιμές», τόνισε ο Παύλος Σατολιάς πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε και η ελληνική παραγωγή κρασιού, χάνοντας παραπάνω από το ένα τρίτο των ποσοτήτων στα 1,4 εκατομμύρια hl από 2,1 εκατομμύρια hl πέρσι. Η τιμή του έχει αυξηθεί από 10% και 30% ανάλογα με την κατηγορία, ενώ στελέχη του κλάδου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ελλείψεις στην αγορά.
«Η μείωση της παραγωγής είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και οφείλεται στο θέμα της ανόδου της θερμοκρασίας από την ξηρασία και την πίεση που υπέστησαν τα αμπέλια το καλοκαίρι» είπε στην ΕΡΤΝews ο κ. Γιάννης Βοριατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.
Μεγάλες ανατιμήσεις λόγω μείωσης της παραγωγής καταγράφονται και στο ρύζι, το καλαμπόκι και τα πορτοκάλια.
➳ Πηγή: iEidiseis.gr