Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών.

Πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν πως η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, το πρώτο σκέλος της συμφωνίας προβλέπει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. τον χρόνο και συνολικά με 125 εκατ. ευρώ. Οποιαδήποτε άλλα ποσά δυνατό να κριθούν εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή, θα τα ανακτήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, μέσω χρέωσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πληροφορίες από τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα παραμείνει στο έγγραφο η αναφορά ότι σε περίπτωση εξωτερικού κινδύνου που θα διακόψει ή θα αποτρέψει την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς άμεση ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕΚ ενδέχεται να εγκρίνει την ανάκτηση των δαπανών που θα έχει πραγματοποιήσει έως τότε ο φορέας υλοποίησης από τους καταναλωτές.

Συνεχείς διαβουλεύσεις μέχρι την Παρασκευή και ο φόβος για ναυάγιο

Οι πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας το έργο καθίσταται βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για εξασφάλιση συνέχισης της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Το πρότζεκτ απειλήθηκε και με ματαίωση, μετά και το τελεσίγραφο της Nexans τις προηγούμενες μέρες, όμως τελικά υπήρχε συμφωνία μετά τις «δύσκολες» διαπραγματεύσεις. Τελικά, ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησε στην πρόταση που από την περασμένη εβδομάδα είχε υποβάλει ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Η «χρυσή τομή» φαίνεται να επιτεύχθηκε με την ανάληψη εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνηση της ευθύνης να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο και συνολικά με 125 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα αντληθούν από τα έσοδα του κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές.

Οποιαδήποτε άλλα ποσά που θα κριθούν ως «εύλογα έξοδα» του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή, θα ανακτηθούν μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, μέσω χρέωσης των καταναλωτών. Έτσι, επιλύεται η βασική εκκρεμότητα για την οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει το κόστος ανάκτησης του κόστους κατασκευής του καλωδίου.

 

Πηγή: iEidiseis