Από τότε που ο Πάβελ Ντούροφ, ο ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη κατά την προσγείωσή του στο Παρίσι το βράδυ του Σαββάτου, υπήρξαν περισσότερες εικασίες παρά ουσία σχετικά με την τύχη του.

Ο τίτλος μιας ρωσικής εφημερίδας συνόψισε την είδηση: «Η σύλληψη (ή κράτηση) του «Ζούκερμπεργκ της Ρωσίας», Πάβελ Ντούροφ, είναι μια από τις πιο σημαντικές, αλλά μυστηριώδεις παγκόσμιες ειδήσεις», γράφει η Nezavisimaya Gazeta.
Αλήθεια.

Μόνο που το «μυστηριώδες» είναι λίγο υποτιμητικό.

Γιατί τον συνέλαβε η γαλλική αστυνομία; Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει; Έχει να κάνει καθόλου με την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συνάντησε (ή δεν συνάντησε) τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν;

Εδώ και δύο ημέρες, οι δημοσιογράφοι επικαλούνταν «πηγές προσκείμενες στην έρευνα» σχετικά με τα αδικήματα για τα οποία μπορεί να κατηγορηθεί ο Πάβελ Ντούροφ (υποτίθεται, από συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών μέχρι απάτη). Το Telegram εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Ντούροφ δεν έχει «τίποτα να κρύψει».

Οι κατηγορίες κατά Ντούροφ

Ψυχρός Πόλεμος Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Ντούροφ ερευνάται από την εθνική μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος και την εθνική υπηρεσία απάτης για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πλατφόρμα Telegram.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είδε «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τη Γαλλία μετά τη σύλληψη του Ντούροφ και πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο είναι προσεκτικό.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε για τι ακριβώς κατηγορείται ο Ντούροφ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, στα πρώτα του σχόλια σχετικά με τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ.

«Δεν έχουμε ακούσει καμία επίσημη δήλωση. Προτού μπορέσω να πω οτιδήποτε σχετικά με αυτό, χρειαζόμαστε κάποια σαφήνεια».
Η σαφήνεια δεν είναι κάτι για το οποίο όλοι στη Ρωσία αισθάνονται την ανάγκη.

Τη Δευτέρα, η ναυαρχίδα του πολιτικού talk show της κρατικής τηλεόρασης είχε πολλά να πει για το θέμα.

«Όλες αυτές οι κατηγορίες κατά του Ντούροφ ακούγονται παράλογες», δήλωσε ένας πολιτικός αναλυτής στο στούντιο. «Το να τον κατηγορούμε για όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται στην πλατφόρμα του είναι σαν να κατηγορούμε τον πρόεδρο [της Γαλλίας] Μακρόν για όλα τα εγκλήματα που συμβαίνουν στη Γαλλία. Είναι η ίδια λογική».

Οι ρωσικές εφημερίδες, επίσης, ασχολήθηκαν πολύ με την ιστορία. Αρκετές ημερήσιες εφημερίδες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία.

«Αυτό το πλήγμα στην Telegram απειλεί να είναι πλήγμα για τη Ρωσία», έγραψε η Nezavisimaya Gazeta. «Με τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα κλειδιά κρυπτογράφησης του».
«Το Telegram μπορεί να γίνει εργαλείο του ΝΑΤΟ, αν ο Πάβελ Ντούροφ αναγκαστεί να υπακούσει στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε η Moskovsky Komsomolets, προσθέτοντας: «Οι συνομιλίες του Telegram περιέχουν τεράστιο όγκο ζωτικής σημασίας, στρατηγικών πληροφοριών».

Τον Απρίλιο του 2018, οι ρωσικές αρχές άρχισαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Telegram, για να άρουν την απαγόρευση το 2020. Σήμερα, όχι μόνο Ρώσοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τον αγγελιοφόρο, αλλά και ο ρωσικός στρατός, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που πολεμούν στη λεγόμενη «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» (πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία).

«Εάν το Telegram καταρρεύσει», διερωτήθηκε σήμερα η Moskovsky Komsomolets, «πώς θα πολεμήσει [ο στρατός μας];».

Στη Δύση, η κράτηση του Πάβελ Ντούροφ προκάλεσε μια συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

Στη Ρωσία, επίσης, η προεδρική διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τατιάνα Μοσκαλκόβα υποστήριξε ότι «ο πραγματικός λόγος για τη σύλληψη του Pavel Durov ήταν να κλείσει το Telegram, μια πλατφόρμα όπου μπορείς να ανακαλύψεις την αλήθεια για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Όλοι όσοι αγωνίζονται για την ελευθερία του λόγου διαμαρτύρονται γι’ αυτό».

Η κ. Μοσκάλκοβα δεν έκανε καμία αναφορά στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, στην οποία οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ή στο YouTube, η πρόσβαση στο οποίο έχει περιοριστεί σημαντικά πλέον στη Ρωσία. Το Facebook και το Instagram έχουν ήδη μπλοκαριστεί εδώ.

Και τι γίνεται με εκείνες τις φήμες για μια συνάντηση Πούτιν-Ντούροφ στο Μπακού νωρίτερα τον Αύγουστο. Υπήρξε;

«Όχι», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν τον ρώτησα.

Όπως και να τελειώσει αυτή η μυστηριώδης ιστορία, η Μόσχα θα τη χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει ένα από τα επίσημα αφηγήματά της: ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να προσέχουν τη Δύση.

Όπως το έθεσε η δημοφιλής σκανδαλοθηρική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda: «Για τη Δύση, δεν υπάρχει πια κάτι τέτοιο όπως οι «καλοί Ρώσοι»».
Βαριές κατηγορίες

YouTube

Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα (26/8), ότι συνέλαβαν τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, επειδή απέτυχε να περιορίσει την παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την κακοποίηση παιδιών στη συγκεκριμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, πυροδοτώντας μια νέα συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας για να περιορίσουν το επιβλαβές περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Washington Post», ο Ζαν – Μισέλ Μπερνιγκό, γενικός γραμματέας της OFMIN, μιας γαλλικής αστυνομικής υπηρεσίας που επικεντρώνεται στην πρόληψη της βίας κατά των ανηλίκων, δήλωσε σε ανάρτηση στο LinkedIn ότι η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ σχετίζεται με «την αδυναμία της εφαρμογής να αντιμετωπίσει το προσβλητικό περιεχόμενο κατά των ανηλίκων», τονίζοντας το εξής: «Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι η απουσία περιορισμού και συνεργασίας από την πλευρά της πλατφόρμας, ειδικά στην καταπολέμηση των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των παιδιών».

Ο Πάβελ Ντούροφ, ένας ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος που ζει στο Ντουμπάι, συνελήφθη το Σάββατο (24/8) στο Παρίσι με το που αφίχθη από το Αζερμπαϊτζάν με το ιδιωτικό του τζετ, όπως μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο του TF1. Έχει την υπηκοότητα τόσο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όσο και της Γαλλίας, σύμφωνα με την εταιρεία του.

Στο στόχαστρο των γαλλικών Αρχών το Telegram

Το Telegram είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παγκοσμίως, με περισσότερους από 950 εκατομμύρια χρήστες. Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ανέφερε ότι οι γαλλικές Αρχές ερευνούν τη διάδοση περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και το οργανωμένο έγκλημα στο Telegram.

Επισημαίνεται ότι το Telegram είναι ένα από τα πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που αντιμετωπίζουν καταγγελίες για ανεπαρκή περιορισμό ή αδυναμία δράσης κατά του περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, των ψευδών ειδήσεων, της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και των εξτρεμιστικών ομάδων και ιδεολογιών που προωθούν τη βία. Ομάδες δικαιωμάτων και παρακολούθησης έχουν κατηγορήσει τη Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, ότι συμβάλλει στην πραγματική βία κατά της κοινότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, αδυνατώντας να δράσει κατά της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και της ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες της.

Πηγή: iEIdiseis

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookTwitter και Instagram.