Με την ανεργία των νέων σε επίπεδα ρεκόρ, το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να επαναφέρει τις προσδοκίες σχετικά με την κοινωνική κινητικότητα μιλώντας για την αρετή των δυσκολιών.
Θα πρέπει να μάθουν να «τρώνε πικρία», πρότεινε ο Xi Jinping στους νέους, χρησιμοποιώντας μια έκφραση της καθομιλουμένης που σημαίνει να υπομένουν τις κακουχίες.
«Πριν από μια δεκαετία περίπου, η Κίνα ήταν ακμάζουσα και γεμάτη ευκαιρίες», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στους New York Times η Gloria Li. «Τώρα, ακόμη και αν θέλω να προσπαθήσω να βρω ευκαιρίες, δεν ξέρω προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφώ».
Το ποσοστό ανεργίας στους νέους έχει φτάσει σε σημείο ρεκόρ, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία, και βρίσκονται σε επαγγελματικό και συναισθηματικό αδιέξοδο. Ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο ηγέτης της χώρας, ο Xi Jinping, τους λέει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι είναι «υπεράνω» και να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή να μετακομίσουν στην ύπαιθρο.
Αλλά πολλοί νέοι Κινέζοι δεν υιοθετούν αυτή την προσέγγιση. Υποστηρίζουν ότι «σπούδασαν σκληρά» για να αποκτήσουν ένα πτυχίο κολεγίου ή μεταπτυχιακού μόνο και μόνο για να βρουν μια «συρρικνωμένη αγορά εργασίας», μειωμένη μισθολογική κλίμακα και περισσότερες ώρες εργασίας. Και η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την κατάσταση, είναι «να φάνε πικρία».
Φέτος, 11.6 εκατομμύρια αποφοίτων κολεγίων βγήκαν στην αγορά εργασίας της χώρας, αλλά 1 στους 5 είναι άνεργος. Η ηγεσία της Κίνας ελπίζει να πείσει μια γενιά που μεγάλωσε εν μέσω μιας αυξανόμενης ευημερίας να αποδεχτεί τώρα μια διαφορετική πραγματικότητα.
Το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι ένα στατιστικό στοιχείο που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του επειδή πιστεύει ότι οι «αδρανείς νέοι» θα μπορούσαν να απειλήσουν την εξουσία του. Ο Mao Zedong έστειλε περισσότερους από 16 εκατομμύρια νέους των πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Xi Jinpin, να δουλέψουν στα χωράφια της υπαίθρου κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Η επιστροφή αυτών των άνεργων νέων στις πόλεις μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, εν μέρει, ανάγκασε το κόμμα να αγκαλιάσει την αυτοαπασχόληση ή τις θέσεις εργασίας εκτός της κρατικής σχεδιασμένης οικονομίας.
Σήμερα η προπαγανδιστική μηχανή του κόμματος δημιουργεί ιστορίες για νέους ανθρώπους που βγάζουν «αξιοπρεπή προς το ζην παραδίδοντας γεύματα, ανακυκλώνοντας σκουπίδια, στήνοντας πάγκους με τρόφιμα, ψαρεύοντας και καλλιεργώντας». Πρόκειται για μια μορφή επίσημης προπαγάνδας, που προσπαθεί να βγάλει την ευθύνη από την κυβέρνηση για τις πολιτικές της που συνθλίβουν την οικονομία, όπως η καταστολή του ιδιωτικού τομέα, η επιβολή αδικαιολόγητα σκληρών περιορισμών του Covid και η απομόνωση των εμπορικών εταίρων της Κίνας.
Πηγή: New York Times