Ο 58χρονος David Smith, που δούλευε ως προσωπικό ασφάλειας στην Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Βερολίνο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 και πλέον ετών καθώς κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Ο άνδρας παραδέχτηκε ότι διέρρευσε έγγραφα και υλικό από εσωτερικές κάμερες ασφαλείας από την πρεσβεία δίνοντας ακόμη και ονόματα, φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία εργαζομένων σε Ρώσους αξιωματούχους.

Η καταδίκη αφορά αδικήματα τα οποία διεπράχθησαν το 2020 και μέχρι τη σύλληψή του το 2021. Σύμφωνα με τους δικαστές, ωστόσο, φέρεται να είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητά του ήδη από το 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, οι ενέργειες του είχαν «δυνητικά καταστροφικές» συνέπειες για «όλους και κάθε έναν χωριστά». Το 2020 έστειλε δύο επιστολές σε ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσικής Πρεσβείας, η μία εκ των οποίων αποκάλυπτε την ταυτότητα ενός διπλωμάτη που είχε εργαστεί στη Ρωσία –ο οποίος αναφερόταν ως Χ στο δικαστήριο– καθώς και στοιχεία συναδέλφων του στο Βερολίνο.

Ως προσωπικό ασφαλείας, ο Smith δεν είχε πρόσβαση σε άκρως απόρρητα έγγραφα, αλλά το υλικό που παραδέχτηκε ότι διέρρευσε μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στη Ρωσία. Μπορεί να αποκαλύψει Βρετανούς μυστικούς πράκτορες της πρεσβείας και τους αξιωματούχους που συναντούσαν και οι λεπτομέρειες από τις κάμερες ασφαλείας μπορεί να βοηθήσουν Ρώσους κατάσκοπους να βρουν τρόπους να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά της πρεσβείας και να αποσπάσουν απόρρητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο καταδικασθείς «ανέπτυξε αντιβρετανικά και αντιδυτικά αισθήματα» και αυτή ήταν η άμεση αιτία των πράξεών του. Συνάδελφοί του σημειώνουν ότι ο Smith ασκούσε κριτική σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και φαινόταν να τρέφει αισθήματα συμπάθειας για τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Υποστήριζε δε ανοιχτά τους ένοπλους αποσχιστές συνεργάτες της Ρωσίας στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς στην Ουκρανία, στη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει ήδη από το 2014. Ο Smith, δήλωσε ότι υπέφερε από κατάθλιψη, μοναξιά και βαρύ αλκοολισμό την περίοδο που άρχισε να αποκαλύπτει απόρρητα στοιχεία της πρεσβείας, προκειμένου να την “ντροπιάσει” γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται στο προσωπικό ασφαλείας σημαντικών κρατικών υπηρεσιών.

 

Με πληροφορίες από: Independent, BBC