Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα, κάλεσε χθες Τετάρτη να αναληφθεί «δράση γρήγορα» για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Αϊτή, κατά τη διάρκεια της συνόδου της κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM).
Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, εξακολουθεί να είναι βυθισμένη σε χρόνια, πολυδιάστατη κρίση, την οποία επιδεινώνει ο τρόμος που σπέρνουν συμμορίες οι οποίες ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας, όπως και οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών με κεντρικό αίτημα να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, η θητεία του οποίου τυπικά έχει εκπνεύσει.
«Στην Αϊτή πρέπει να αναληφθεί δράση γρήγορα για να αμβλύνουμε τα δεινά του πληθυσμού που υπομένει τραγωδία», είπε ο Λούλα απευθυνόμενος στην ολομέλεια της συνόδου, στην Τζόρτζταουν.
Ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούδα Γκαστόν Μπράουν δήλωσε νωρίτερα πως ο κ. Ανρί δέχθηκε να «μοιραστεί την εξουσία» με την αντιπολίτευση, στο πλαίσιο συμφωνίας με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές μέσα σ’ έναν χρόνο.
Ο κ. Ανρί κυβερνά την Αϊτή αφότου δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ, την 7η Ιουλίου 2022· θεωρητικά, θα παραχωρούσε την εξουσία την 7η Φεβρουαρίου, δυνάμει συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
«Διανύσαμε πολύ δρόμο», είπε ο κ. Μπράουν σε δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια «δύσκολων» συνομιλιών με άλλους ηγέτες της CARICOM, ο κ. Ανρί «δεσμεύθηκε να να είναι έντιμος στις διαπραγματεύσεις και να μοιραστεί την εξουσία».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αϊτινός πρωθυπουργός αναλαμβάνει τέτοια δέσμευση: το είχε πράξει και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την 220ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Αϊτής. Όμως η σύναψη συμφωνίας με την αντιπολίτευση καθυστερεί, παρά τις διάφορες προσπάθειες μεσολάβησης.
Για τον κ. Μπράουν, το ζήτημα δεν είναι απλώς να υπάρξει νέο κυβερνητικό σχήμα και ανακατανομή της εξουσίας, αλλά «η ενίσχυση των θεσμών, η αποκατάσταση του εκλογικού μηχανισμού, των δημοκρατικών θεσμών, και ταυτόχρονα οριστεί αυστηρή ημερομηνία, πιθανόν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, για να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές».
Η Αϊτή αναμένει εξάλλου ακόμη την άφιξη πολυεθνικής οπλισμένης δύναμης για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τον Οκτώβριο την αποστολή, επικεφαλής της οποίας προσφέρθηκε να τεθεί η Κένυα, που όμως σκόνταψε σε δικαστικό εμπόδιο.
Το Μπενίν υποσχέθηκε προχθές Τρίτη ότι θα αναπτύξει 2.000 στρατιωτικούς στο πλαίσιο της αποστολής.
Για τον κ. Μπράουν, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν την «ηθική υποχρέωση να διαδραματίσουν ρόλο (…) στην επίλυση του ζητήματος αυτού, όχι απλά να υποστηρίξουν μια ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών» που θα σηκώσουν το βάρος της «θυσίας ανθρωπίνων ζωών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ