Διεθνής κατακραυγή έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει κάθε δραστηριότητα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εντός των συνόρων του. Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε από την ισραηλινή βουλή μέσω δύο νομοσχεδίων, αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της UNRWA, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο στις παλαιστινιακές περιοχές.
Ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «συλλογική τιμωρία» που θα αυξήσει την ήδη υπάρχουσα δυστυχία των Παλαιστινίων. Η απόφαση έχει προκαλέσει ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές ομάδες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η απαγόρευση θα περιορίσει την πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες και βοήθεια για εκατομμύρια πρόσφυγες.
Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τονίζει πως δεν υπάρχει «εναλλακτική» στην υπηρεσία: είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Όπως είπε, εάν εφαρμοστεί ο νόμος θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που είναι απαράδεκτο».
«Δεν υπάρχει εναλλακτική στην UNRWA», επέμεινε, κι η εφαρμογή των νόμων που ενέκρινε η Κνέσετ «θα ήταν επιζήμια για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή συνολικά. Όπως έχω πει στο παρελθόν, η UNRWA είναι εκ των ων ουκ άνευ».
Το ίδιο το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή κατήγγειλε το «σκανδαλώδες» νομοσχέδιο εναντίον του, καθώς είναι ο σημαντικότερος παράγοντας όσον αφορά τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Israel passed a law banning the UN aid agency UNRWA from operating in the country – a legislation that could impact its work in war-torn Gaza https://t.co/boFE49zgKA pic.twitter.com/Z6FQvoxM0z
— Reuters (@Reuters) October 29, 2024
UNRWA: Γιατί την «κυνηγήσε» το Ισραήλ
Το Ισραήλ, για το οποίο η υπηρεσία ήταν μαύρο πρόβατο εδώ και πολύ καιρό, έχει κατηγορήσει ορισμένους υπαλλήλους της UNRWA πως πήραν μέρος στην αιματηρή επίθεση της 7η Οκτωβρίου 2023.
Το κείμενο, το οποίο απαγορεύει «τις δραστηριότητες της UNRWA στο ισραηλινό έδαφος», συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, του τομέα της ιερής πόλης που καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 και προσαρτήθηκε αργότερα, εγκρίθηκε από την Κνέσετ με 92 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά.
Δεύτερο κείμενο, που εγκρίθηκε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (89-7), απαγορεύει σε ισραηλινούς δημόσιους λειτουργούς να συνεργάζονται με την UNRWA και υπαλλήλους της, κάτι που θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα της υπηρεσίας, καθώς το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά όλες τις εισόδους για τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι δύο νόμοι θα τεθούν σε ισχύ 90 ημέρες μετά την υιοθέτησή τους, σύμφωνα με την Κνέσετ.
Ο επικεφαλής της UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, καταδίκασε την απαγόρευση, που «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο» και θα «επιδεινώσει τα δεινά των Παλαιστινίων».
Ποια είναι η υπηρεσία UNRWA
Η UNRWA, που δημιουργήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1949, διαχειρίζεται ιδίως τα κέντρα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.
Καθώς παρέχει καταφύγιο, τροφή και βασικές ιατρικές υπηρεσίες, θεωρείται η «σπονδυλική στήλη» της διεθνούς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή.
Χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντικές συνεισφορές των κρατών μελών του ΟΗΕ, ενώ λαμβάνει επίσης κάποια χρηματοδότηση απευθείας από τον ΟΗΕ. Απασχολεί 30.000 Παλαιστίνιους και εξυπηρετεί σχεδόν 6 εκατομμύρια πρόσφυγες, μεταξύ άλλων στη Γάζα, όπου 1.476.706 Παλαιστίνιοι είναι εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες σε οκτώ παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ στη Δυτική Όχθη είναι εγγεγραμμένοι 800.000.
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας πλέον εξαρτάται από την Unrwa για βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού και των ειδών υγιεινής.
Περισσότεροι από 200 υπάλληλοι της Unrwa έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ήδη πριν από την ψηφοφορία, οι ΗΠΑ δήλωσαν «πολύ ανήσυχες» και «παρότρυναν την κυβέρνηση να μην εγκρίνει» το κείμενο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ, που επανέλαβε τον «κρίσιμο» ρόλο της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατήγγειλε την «αφόρητη» απόφαση που θα έχει «καταστροφικές συνέπειες». «Αντίκειται προς τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Ισραήλ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η UNRWA είναι «αναντικατάστατο σωσίβιο για τον παλαιστινιακό λαό».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε «σοβαρά ανήσυχος», ενώ η Γερμανία «επέκρινε έντονα» την απόφαση αυτή.
Η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Ισπανία, τέσσερις χώρες που αναγνώρισαν φέτος το κράτος της Παλαιστίνης, «καταδίκασαν» με κοινή ανακοίνωσή τους τον νέο νόμο, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητο και αναντικατάστατο» το έργο της UNRWA.
Από παλαιστινιακής πλευράς, η Χαμάς κατήγγειλε την «σιωνιστική επίθεση», ενώ ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της, κατήγγειλε την «κλιμάκωση στη γενοκτονία» των Παλαιστινίων.
Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής έκρινε από την πλευρά της ότι το κείμενο επιβεβαιώνει «τη μεταμόρφωση του Ισραήλ σε φασιστικό κράτος».
*Πηγή: iEidiseis