Το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί ρομπότ εναντίον υπόπτων, μετά από σχετική ψηφοφορία [8-3 οι ψήφοι] του Συμβουλίου των Εποπτών (Board of Supervisors) της περιοχής. Όπως αναφέρει το AP, τα ρομπότ θα ελέγχονται απομακρυσμένα, δεν θα είναι αυτόνομα, και θα χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να σκοτώσουν – αν αυτό είναι χρειαστεί – ή να εξουδετερώσουν κακοποιούς όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Η αστυνομία είχε ανέκαθεν στην διάθεσή της ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών, αλλά το κουτί της Πανδώρας για την αρμάτωσή τους – μια εξέλιξη δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας – άνοιξε αρχικά το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας. Το 2016, μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με έναν δράστη, το DPD (Αστυνομικό Τμήμα του Ντάλας) συνέδεσε εκρηκτικά σε ένα ρομπότ εξουδετέρωσης και το οδήγησε μέχρι τον ύποπτο, όπου εκεί το πυροδότησαν σκοτώνοντάς τον. Πλέον, κάτι αντίστοιχο μπορεί να κάνει και το SFPD (Αστυνομικό Τμήμα Σαν Φρανσίσκο).
Το SFPD διαθέτει συνολικά 17 ρομπότ, εκ των οποίων τα 12 λειτουργούν σήμερα. Το AP αναφέρει ότι το αστυνομικό τμήμα δεν έχει ακόμα εξοπλισμένα ρομπότ, ούτε σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον. Ορισμένα από αυτά τα ρομπότ εξουδετερώνουν βόμβες πυροβολώντας με ένα βλήμα κυνηγετικού όπλου, ενώ τα περισσότερα από αυτά – τα ρομπότ Talon – χρησιμοποιούνται και στον στρατό, αφού προηγουμένως έχω διαμορφωθεί ως πλατφόρμες τηλεχειριζόμενων πολυβόλων με σκοπό να χρησιμοποιούνται σε μάχες.
Η Allison Maxie, εκπρόσωπος του SFPD, δήλωσε στο AP πως «τα ρομπότ που είναι εξοπλισμένα θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις για να αποτρέψουν απώλειες αθώων».
Το γραφείο του Δημόσιου Συνήγορου του Σαν Φρανσίσκο (Public Defender’s office) έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο των Εποπτών, στην οποία αναφέρει ότι η εξ αποστάσεων θανάτωση είναι «απάνθρωπη και μιλιταριστική», τονίζοντας ότι «οι δρόμοι του Σαν Φρανσίσκο δεν είναι ούτε πεδίο μάχης, ούτε εμπόλεμη ζώνη». Επίσης, σημειώνει ότι άλλες Πολιτείες και πόλεις έχουν απορρίψει την συγκεκριμένη ιδέα των Ρόμποκοπ – η Βιρτζίνια, η Βόρεια Ντακότα και το Όκλαντ. Η Νέα Υόρκη έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο να εξοπλιστεί με ρομπότ επιτήρησης, αλλά η δημόσιο κατακραυγή οδήγησε την αστυνομία στην απόσυρσή τους.
Πηγή: Now This News