Αφού το BBC ξεκίνησε μια έρευνα για το πώς το TikTok βγάζει λεφτά από τις οικογένειες στην Συρία – που σύμφωνα με τις αναφορές, παραβιάζουν τις πολιτικές του TikTok ζητιανεύοντας σε live μετάδοση για δώρα TikTok που ανταλλάσσονται με μετρητά -, το TikTok ανέλαβε αμέσως δράση, μπανάροντας (έκλεισε) όλους τους λογαριασμούς που εντόπισε το BBC. Αυτοί οι λογαριασμοί, δήλωσε εκπρόσωπος της TikTok στο ArsTechnica, παραβίαζαν τα πρότυπα της κοινότητας του TikTok που απαγορεύουν την «εκμεταλλευτική επαιτεία».
Σε αυτές τις live ροές του TikTok, εμφανίζονται παιδιά σε καταυλισμούς ή μέσα στο σπίτι τους, που φωνάζουν «Στείλε μου δώρα, στείλε μου δώρα» (“Send me gifts, send me gifts”), ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ξεκινούν να κάνουν κάτι και δεν το ολοκληρώνουν αν αυτοί που παρακολουθούν το live δεν τους στείλουν κάποιο δώρο.
Πως λειτουργούν τα δώρα στο TikTok
Οι δωρεές στο TikTok μπορεί να προκαλέσουν μια μικρή σύγχυση, επειδή υπάρχουν διάφοροι τύποι νομισμάτων εντός της εφαρμογής. Για να αποκτήσετε δώρα στο TikTok, πρέπει πρώτα να αγοράσετε νομίσματα TikTok. Αυτά είναι διαθέσιμα σε διάφορα «πακέτα».
Όταν πραγματοποιείτε μια αγορά, τα νομίσματα προστίθενται στον λογαριασμό σας στο TikTok. Αυτά τα νομίσματα δεν μπορούν να επιστραφούν ή να ανταλλαγούν με μετρητά. Η χρήση υπηρεσιών από εξωτερικούς/τρίτους συνεργάτες, απαγορεύεται αυστηρά και μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό του λογαριασμού σας.
Μόλις αποκτήσετε τα νομίσματα, μπορείτε να τα ανταλλάξετε με διάφορα μοναδικά εικονικά δώρα (stickers). Αυτά τα δώρα χρησιμοποιούνται για να επιβραβεύσετε τους αγαπημένους σας δημιουργούς περιεχομένου στην πλατφόρμα.
Αν σας αρέσει το περιεχόμενό τους, μπορείτε να τους υποστηρίξετε στέλνοντας δώρα σε διάφορα ποσά και μορφές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε «Δώρο» κάτω από το βίντεό τους. Όλοι όσοι παρακολουθούν το βίντεο και το άτομο που δημιούργησε το περιεχόμενο στο TikTok, θα μπορούν να δουν το username σας και το είδος του δώρου που τους δώσατε.
Η έρευνα του BBC
Το TikTok ορίζει την εκμεταλλευτική επαιτεία ως «τη χρήση παιδιών ή άλλων ευάλωτων ατόμων, σε προσπάθειες αύξησης των δώρων». Η πλατφόρμα απαγορεύει επίσης στα παιδιά κάτω των 18 ετών να λαμβάνουν δώρα.
«Ανησυχούμε βαθύτατα για τις πληροφορίες που μας έφερε το BBC», δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok.
@bbcnews A BBC investigation has found that TikTok takes almost 70% of live gifts sent to Syrian families in camps. #syrianrefugees #syria #tiktok #bbcnews ♬ original sound – BBC News
Η έκθεση του BBC υποδηλώνει ότι το TikTok όχι μόνο απέτυχε να αφαιρέσει τα παραβατικά live streams από την πλατφόρμα του, αλλά η πλατφόρμα επίσης, μέσω ενός συνεργαζόμενου digital agency, φαίνεται ότι στρατολόγησε αυτούς τους live streamers και στη συνέχεια κέρδισε χρήματα απ’ αυτούς τους λογαριασμούς (που θα έπρεπε να είχε απαγορεύσει).
Το BBC ανακάλυψε ότι οικογένειες στη Συρία στρατολογούνταν από «πρακτορεία [agencies] που συνδέονται με το TikTok στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή». Αφού συγκέντρωναν 1.000 followers, οι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πραγματοποιούσαν στη συνέχεια πολύωρες live μεταδόσεις, με τους λογαριασμούς τους να δέχονται δώρα σε ποσοστά που έφταναν τα 1.000 δολάρια ανά ώρα.
Από αυτά τα δώρα, το BBC ανέφερε ότι το TikTok έπαιρνε ασυνήθιστα υψηλές ποσοστά, έως και 70%, με τις οικογένειες να λαμβάνουν τελικά μόνο 19 δολάρια από τα 106 δολάρια που δώρισαν κατά τη διάρκεια ενός πειράματος του BBC στην πλατφόρμα. Τα υπόλοιπα πήγαν στο TikTok και στην υπηρεσία που στρατολόγησε τις οικογένειες και τους παρείχε τηλέφωνα, Wi-Fi και κάρτες SIM για να ξεκινήσουν τα live. Το πρακτορείο, ανέφερε το BBC, είναι σαν πολλά άλλα που «έχουν συνεργαστεί με το TikTok για να βοηθήσουν τους δημιουργούς περιεχομένου να παράγουν πιο ελκυστικές ροές».
Απαντώντας στην έκθεση του BBC, το TikTok έχει έκτοτε διακόψει τους δεσμούς του με το συγκεκριμένο πρακτορείο. «Αυτός ο τύπος περιεχομένου δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα μας και επεκτείνουμε περαιτέρω τις παγκόσμιες πολιτικές μας γύρω από την εκμεταλλευτική επαιτεία», δήλωσε εκπρόσωπος της TikTok στο ArsTechnica.
Η απάντηση του TikTok
Για τις οικογένειες που κατηγορούνται ότι ζητιανεύουν στο TikTok, η πλατφόρμα είναι μία από τις λίγες επιλογές για να ζητήσουν μετρητά στο διαδίκτυο, δήλωσαν στο BBC φιλανθρωπικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια στη Συρία. Ορισμένες διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee/IRC), παρέχουν επείγουσα βοήθεια σε μετρητά σε οικογένειες στην περιοχή, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του ArsTechnina να σχολιάσουν τη ζήτηση για αυτό το είδος βοήθειας σε σύγκριση με τις δωρεές τροφίμων ή ιατρικών προμηθειών.
Στο TikTok, οι οικογένειες μπορούν να πληρωθούν από άλλους χρήστες με νομίσματα και στη συνέχεια οι streamers συμφωνούν να μοιραστούν ένα μέρος των εσόδων από αυτά τα νομίσματα με το TikTok. Εδώ είναι που το TikTok μπαίνει σε μια «γκρίζα ζώνη» και φαίνεται να παίρνει χρήματα από τις οικογένειες, ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα, να αφαιρεί τις ροές.
Σε απάντηση στην έκθεση του BBC, η TikTok αφαίρεσε όλο το περιεχόμενο που το BBC χαρακτήρισε ως «εκμεταλλευτική επαιτεία».
Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι η εταιρεία έλαβε μέτρα για να αποτρέψει άλλα agencies με τα οποία συνεργάζεται από το να στρατολογούν οικογένειες για τέτοιου είδους live streaming, λέγοντας ότι το TikTok έγραψε «σε όλους τους συνεργάτες υπόμνημα σχετικά με την τήρηση της αυστηρής πολιτικής που έχει η πλατφόρμα.»
Όταν το TikTok συνεργάζεται με agencies που παρέχουν live ροές, τα πρακτορεία αυτά συμφωνούν να λαμβάνουν προμήθεια μόνο για την πρόσληψη των live streamers που δεν παραβιάζουν τα πρότυπα της κοινότητας. Επειδή το TikTok λέει ότι θα ήταν αδύνατο να ελέγξει όλο το περιεχόμενο που παραβιάζει την πολιτική του, βασίζεται στα πρακτορεία να συμμορφωθούν με αυτή τη συμφωνία. Μετά την έκθεση του BBC, το TikTok έχει αρχίσει να επανεξετάζει όλους τους συνεργάτες των πρακτορείων και εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των πολιτικών για να αποθαρρύνει την προφανή παραβίαση των κανόνων.
Στη Συρία, η IRC, ανέφερε ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, μετά από μια δεκαετία πολέμου που έχει εκτοπίσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια.
Εξαιτίας της ασυνέπειας του TikTok στον έλεγχο του περιεχομένου που θεωρεί εκμεταλλευτική επαιτεία, το BBC ανέφερε:
«Τα περισσότερα από τα χρήματα που δωρίζονται στις οικογένειες της Συρίας που βγαίνουν σε live stream, εξακολουθούν να πηγαίνουν στο TikTok.»
Η TikTok αμφισβήτησε μια πτυχή της έκθεσης του BBC. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο BBC ότι η «προμήθεια του TikTok από τα ψηφιακά δώρα ήταν σημαντικά μικρότερη από το 70%», αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ακριβές ποσοστό.