Ήταν γνωστό εξαρχής πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Όμως μετά και τη Διάσκεψη του Μονάχου έγινε ξεκάθαρο σε όλους πως στον «κόσμο» του νέου Αμερικανού Προέδρου η ΕΕ έχει «δευτερότριτο» ρόλο.
Η ευρωπαϊκή ηγεσία που εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ταυτίστηκε με τη στρατηγική και τα συμφέροντα των ΗΠΑ αναζητά την ύστατη στιγμή μια διέξοδο, καθώς οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το κοινό «δυτικό μέτωπο», που εν πολλοίς οι ίδιες διαμόρφωσαν.
Συνυπολογίζοντας την κατάσταση στο εσωτερικό της ΕΕ, με τις πολυδιάστατες αντιθέσεις και τις κρίσεις – πολιτικές και οικονομικές – στα ισχυρότερα κράτη μέλη, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία, πολλοί δυσκολεύονται να «ποντάρουν» σε ένα αισιόδοξο σενάριο.
Η σύνοδος της… παρηγοριάς
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ψυχρολουσία στη Διάσκεψη του Μονάχου και την διαφαινόμενη πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να παραγκωνίσει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το ουκρανικό, πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση στα Ηλύσια. Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός της Ευρώπης στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και στο ζήτημα της «συλλογικής ασφάλειας».
Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στο Παρίσι, στις 16:00 (τοπική ώρα). Παρόντες θα είναι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην ΕΕ είναι πως αρκετές χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια ή την απογοήτευσή τους που δεν προσκλήθηκαν στη Σύνοδο στο Παρίσι, είτε επειδή διαφωνούν με τις σχεδιαζόμενες ενέργειες (Ουγγαρία, Σλοβακία), είτε επειδή θεωρούν πως αποκλείονται από τόσο κρίσιμες αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα (Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβενία κ.α.)
Ψάχνουν κοινό βηματισμό, σε μια κατακερματισμένη Ευρώπη
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία στο τραπέζι θα τεθούν «οι εγγυήσεις ασφαλείας» που μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων, κυρίως γαλλικών, βρετανικών και πολωνικών σε ουκρανικό έδαφος, ώστε «οι στρατοί της Ευρώπης να εγγυηθούν μια μελλοντική εκεχειρία και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σενάριο δεν αποτελεί στην πραγματικότητα κάποια «πρωτοβουλία αφύπνισης» της ΕΕ, αλλά μια αναγκαστική κίνηση ύστερα από το τελεσίγραφο των Αμερικανών αξιωματούχων στη Διάσκεψη του Μονάχου και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, δια στόματος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς. «Η ΕΕ θα πρέπει να φροντίσει μόνη της για την ασφάλειά της, καθώς η Αμερική θέλει να επικεντρωθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου», ήταν το σαφές μήνυμα που εστάλη από την Ουάσιγκτον.
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία είναι πρόθυμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη του Κίεβου και «να συμβάλει στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στέλνοντάς δικά της στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος εάν χρειαστεί».
Ο Κιρ Στάρμερ γνωστοποίησε επίσης πως πρόκειται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες. Μιλώντας για τους κινδύνους που ενέχει η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, έστω και με αυτόν τον ρόλο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράμμισε πως «κατανοεί πλήρως την ευθύνη που συνεπάγεται η ενδεχόμενη έκθεση σε κίνδυνο» του προσωπικού του βρετανικού στρατού. «Ωστόσο η βοήθεια για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας σημαίνει βοήθεια για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ηπείρου μας και της ασφάλειας της χώρας», τόνισε.
Τελευταία έκκληση από Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρότι έχει παραδεχτεί πως χωρίς τις ΗΠΑ ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενθαρρυμένος από την ευρωπαϊκή αντίδραση στις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε τις επίσημες επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προέτρεψε τους ευρωπαίους συμμάχους να αποφύγουν μια συμφωνία που διαμορφώνεται «πίσω από τις πλάτες» του Κιέβου αλλά και τον ίδιων.
Από τη Γαλλική Προεδρία επισημαίνεται πως τα κράτη της Ευρώπης, με αφορμή τις εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα αλλά και τη θέση της αμερικανικής ηγεσίας, θα πρέπει να επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων για τη συλλογική ευρωπαϊκή ασφάλεια. «Είναι ανάγκη να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και με πιο συνεκτικό τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρεται και επισημαίνεται: «Αυτό μπορεί να γίνει με πολλές μορφές, αλλά ο στόχος είναι η συγκέντρωση όλων των εταίρων που ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».
*Πηγή: iEidiseis
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.