Ένα κύμα επιθέσεων με βελόνες, το λεγόμενο needle spiking, πλήττει τη Γαλλία και την Αγγλία τις τελευταίες εβδομάδες, με θύματα ανυποψίαστους μουσικόφιλους που έτυχε απλώς να παρευρίσκονται σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ.
Όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του ΑΡ, σε όλη τη Γαλλία, περισσότεροι από 300 άνθρωποι ανέφεραν ότι τους τρυπήθηκαν με βελόνες μέσα σε νυχτερινά κέντρα και συναυλιακούς χώρους κατά τους τελευταίους μήνες. Γιατροί και πολλοί εισαγγελείς ασχολούνται με την υπόθεση, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιος ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις ή γιατί γίνονται.
Οι επιθέσεις αυτές όμως δεν συμβαίνουν μόνο στη Γαλλία: Η βρετανική αστυνομία ερευνά πολλές καταγγελίες περί «needle spiking», ενώ ανάλογες επιθέσεις έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.
Τα περιστατικά είναι πολλά και άκρως ενδεικτικά: στις 4 Μαΐου, ο 18χρονος Toμά Λο παρακολούθησε μια συναυλία στη Λιλ της Γαλλίας, όπου κάπνισε λίγη μαριχουάνα και ήπιε λίγο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, ένιωθε ζαλάδα και πονοκέφαλο ενώ εντόπισε μια παράξενη μικρή τρύπα στο δέρμα του χεριού του και έναν μώλωπα, όπως είπε στο Associated Press.
Το επόμενο πρωί πήγε στον γιατρό του, ο οποίος τον συμβούλεψε να πάει στα επείγοντα. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ενδείξεις για τρύπημα βελόνας και ο Λο έκανε εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδα. Τα αποτελέσματά του βγήκαν αρνητικά, ωστόσο ο φόβος ρίζωσε για τα καλά στην καρδιά του 18χρονου Γάλλου.
«Έχω σταματήσει να πηγαίνω σε συναυλίες από τότε που συνέβη αυτό», είπε ο Λο στο Associated Press.
Αλλά και η Λεάν Nτεσνό αφηγήθηκε μια παρόμοια εμπειρία αφού επισκέφτηκε ένα κλαμπ στο Μπορντό τον περασμένο Απρίλιο. Η 18χρονη Ντεσνό λιποθύμησε την επόμενη μέρα ενώ βρισκόταν σε ένα φαστφουντάδικο. Όταν έφτασε στο σπίτι, συνειδητοποίησε ότι είχε ένα σημάδι από τρύπημα στο χέρι της. Πήγε σε μια κλινική για να υποβληθεί σε εξετάσεις και ακόμη περιμένει αποτελέσματα.
Άνθρωποι από το Παρίσι, την Τουλούζη, τη Νάντη, τη Νανσί, τη Ρεν και άλλες πόλεις σε όλη τη Γαλλία έχουν αναφέρει ότι έχουν τρυπηθεί με βελόνα εν αγνοία τους.
Η αστυνομία της Γαλλίας λέει ότι συνολικά 302 άτομα έχουν υποβάλει επίσημες καταγγελίες για τέτοια τρυπήματα βελόνας. Το περίεργο είναι ότι ενώ οι έρευνες είναι υπό εξέλιξη, εντούτοις δεν έχει συλληφθεί ακόμη κανένας ύποπτος, δεν έχει βρεθεί καμία βελόνα και το κίνητρο των δραστών παραμένει ασαφές.
Το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι τα συγκεκριμένα τρυπήματα δεν φαίνεται να έγιναν προκειμένου να ναρκώσουν τα θύματα. Αρα προς τι όλο αυτό το φαινόμενο; Κανένα θύμα επίσης δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής κάποια σεξουαλική επίθεση.
Ενας υψηλόβαθμος αξιωματούχος και ένας γιατρός που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες εξέφρασαν αμφιβολίες ότι τα τρυπήματα στα νάιτ κλαμπ περιείχαν κάποιου είδους ναρκωτική ουσία, σημειώνοντας ότι για να διεισδύσει μέσω βελόνας, το ναρκωτικό πρέπει να εγχυθεί για αρκετά δευτερόλεπτα, κάτι που θα γινόταν αντιληπτό από τα περισσότερα θύματα.
«Δεν βρήκαμε ναρκωτικές ουσίες ή αντικειμενικές αποδείξεις που να πιστοποιούν την χορήγηση ουσίας με παράνομη ή εγκληματική πρόθεση. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι οι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό HIV, ηπατίτιδα ή οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια», δήλωσε ο Δρ Eμανουέλ Πουσκάρτσικ, επικεφαλής του κέντρου ελέγχου δηλητηριάσεων της πόλης Nανσί στην ανατολική Γαλλία.
Αξιωματούχος της αστυνομίας, ο οποίος δεν είχε την άδεια να κατονομαστεί δημόσια δήλωσε ότι «το μόνο κοινό των εποιθέσεων αυτών είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν ένεση με βελόνα σε διαφορετικά μέρη στη Γαλλία όπου άνθρωποι διασκεδάζουν».
Πάνω από 1.000 περιπτώσεις στη Βρετανία
Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αστυνομία μοιράζει φυλλάδια έξω από τους συναυλιακούς χώρους και τα νυχτερινά κλαμπ και συζητά για τα μέτρα πρόληψης με τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών.
Η αστυνομία ανέφερε περίπου 1.000 περιπτώσεις ένεσης με βελόνα σε ολόκληρη τη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα, αν και μια σχετική έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου ανέφερε ότι «υπάρχει έλλειψη δεδομένων για να κριθεί πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει ασκηθεί δίωξη σε κάποιον για επίθεση με βελόνα ή πόσα θύματα ενέθηκαν με ναρκωτικά ή άλλη ουσία».
Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο φαόνεται να ξεφεύγει από τους συναυλιακούς χώρους και να εισβάλει και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ή και σε δημόσιες συναθροίσεις. Τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν περιπτώσεις ατόμων που τρυπήθηκαν με βελόνες σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο Βέλγιο καθώς και κατά τη διάρκεια της παρέλασης του Βελγικού Pride.