Η Ταϊβάν έχει δείξει πως είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη, καθώς εκλέγει την ή τον πρόεδρό της, δεν έχει ανάγκη επομένως να προχωρήσει στην τυπική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, δήλωσε ο υποψήφιος που θεωρείται ο επικρατέστερος για το κορυφαίο αξίωμα της νήσου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα σε ιαπωνικά ΜΜΕ.
Η Κίνα δεν έχει αποκηρύξει ποτέ το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να επανενωθεί η Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα, καθώς θεωρεί τη νήσο επαρχία της, «ιερό» κινεζικό έδαφος· το 2005, εγκρίθηκε στο Πεκίνο νόμος που δίνει στην κινεζική κυβέρνηση τη βάση για να αναλάβει στρατιωτική δράση αν η Ταϊπέι αποσχιστεί, ή είναι έτοιμη να το πράξει.
Ο αντιπρόεδρος Γουίλιαμ Λάι, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιανουαρίου, είναι προσωπικότητα που αντιμετωπίζεται με απέχθεια στην Κίνα, καθώς έχει κάνει επανειλημμένα τοποθετήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Πάντως, στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, δηλώνει πως δεν επιδιώκει να αλλάξει το status quo, ούτε το όνομα της Ταϊβάν (δηλαδή, επισήμως, το Δημοκρατία της Κίνας).
Ερωτηθείς για το ζήτημα της ανεξαρτησίας, ο κ. Λάι απάντησε πως η Ταϊβάν εκλέγει τους ηγέτες της σε όλα τα επίπεδα, από τους τοπικούς άρχοντες ως τον πρόεδρο.
«Έτσι λοιπόν η Ταϊβάν είναι ήδη κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Αν δεν ήταν, πώς θα μπορούσαν να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές; Επομένως, δεν υπάρχει ανάγκη να ανακηρυχθεί ξανά η ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
«Δουλειά μου είναι να προστατεύσω την κυριαρχία της Ταϊβάν, να βελτιώσω τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ευημερία».
Η κινεζική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις της νήσου, η οποία έχει κατακεραυνώσει επανειλημμένα τον Γουίλιαμ Λάι χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό που θέλει την απόσχιση, δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της για να της ζητήσει σχόλιο. Όλη η εβδομάδα στην Κίνα είναι αργία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν είναι το Κουομιντάνγκ (Εθνικιστικό Κόμμα της Κίνας, KMT), το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες τάσσεται υπέρ των στενότερων σχέσεων με την Κίνα και στην προεκλογική εκστρατεία έχει επικρίνει τον αντιπρόεδρο Λάι διότι προωθεί την υπόθεση της ανεξαρτησίας και προκαλεί το Πεκίνο.
Σύμφωνα με τον κ. Λάι για τον λαό της Ταϊβάν είναι σαφές πως αυτές οι εκλογές «επ’ ουδενί» δεν αντιπροσωπεύουν επιλογή ανάμεσα στον πόλεμο και στον ειρήνη: η «επιλογή», είπε, είναι «μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας».
Η απερχόμενη πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Ταϊβάν, αφού ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία της.
Τόσο εκείνη όσο και ο αντιπρόεδρος της Λάι επιμένουν ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και απορρίπτουν την κινεζική αξίωση να δεχθούν πως οι λαοί και στις δυο πλευρές του στενού ανήκουν στην «ενιαία Κίνα».
Η κυβέρνηση του Τσιανγκ Κάι-σεκ και του KMT, η πλευρά που ηττήθηκε από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο το 1949, διέφυγε στην Ταϊβάν καθώς ιδρυόταν η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κίνας. Το μονοκομματικό αντικομμουνιστικό καθεστώς του Κουομιντάνγκ κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη νήσο από το 1947 ως το 1987, περίοδο της «Λευκής Τρομοκρατίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ