Στις 9 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της G20, ενός διακυβερνητικού φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία, θα συγκεντρωθούν στο Νέο Δελχί για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών τους.

Ως φετινός πρόεδρος και οικοδεσπότης της G20, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει χρησιμοποιήσει επιδέξια τις εκδηλώσεις που προηγούνται της συνόδου κορυφής τόσο για να προωθήσει τη θέση της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή όσο και για να αυξήσει τη δική του εγχώρια επιρροή.

Επιπλέον, ο Μόντι βλέπει την προεδρία της G20 ως μια ευκαιρία να προβάλει τα διαπιστευτήρια της Ινδίας ως γέφυρα μεταξύ των χωρών του Παγκόσμιου Νότου και της Δύσης. Συνεπώς, η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει το επιστέγασμα της προεδρίας της Ινδίας κατά το παρελθόν έτος.

Τι είναι η G20

Η G20 ιδρύθηκε το 1999 ως απάντηση στην ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση. Η κρίση έδωσε το έναυσμα στην ήδη συσταθείσα Ομάδα των Επτά (G7) να δημιουργήσει έναν διάλογο με άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που θα αντιμετώπιζε τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Η ομάδα ξεκίνησε αρχικά με 22 μέλη το 1997, αυξήθηκε για λίγο σε 33 στις αρχές του 1999 και στη συνέχεια έλαβε την τελική της μορφή αποτελούμενη από 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Μαζί, τα κράτη μέλη αποτελούν σήμερα περίπου το 80% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η G20 αναδείχθηκε σε θεσμό που διευκόλυνε την κρίσιμη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών. Έκτοτε, η ομάδα είχε περιορισμένη επιτυχία στην επίτευξη ευρέων στόχων πολιτικής, όπως η απελευθέρωση του εμπορίου, αλλά μεγαλύτερη επιτυχία στην υλοποίηση μικροοικονομικών αλλαγών, όπως η ενίσχυση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συστημάτων και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Γιατί είναι σημαντική η φετινή σύνοδος κορυφής και τι πρέπει να περιμένουμε από το Νέο Δελχί;

Η G20 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος. Κατ’ αρχάς, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει εμπλακεί σε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σχέδιο μάρκετινγκ της ινδικής προεδρίας της G20 για όλη τη διάρκεια του έτους. Αντί να αντιμετωπίζουν την εκ περιτροπής και τυπικά στατική προεδρία ως ρουτίνα, ο Μόντι και το κόμμα του, το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata (BJP), χρησιμοποίησαν τη θέση για να παρουσιάσουν ότι η Ινδία είναι πλέον μια παγκόσμια δύναμη με τον Μόντι στο τιμόνι.

Είχαν προγραμματιστεί πάνω από 200 συναντήσεις σε 56 πόλεις -αφίσες που διαφήμιζαν την G20 μαζί με γιγαντιαία πορτρέτα του προσώπου του Μόντι είχαν απλωθεί σε όλη τη χώρα- και μαζικές εκπαιδευτικές εκστρατείες για την προεδρία της Ινδίας διείσδυσαν στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων διαγωνισμών συγγραφής δοκιμίων και ακόμη και μαθημάτων που προσέφεραν πιστοποιητικά για την παιδεία της G20. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε πρόσφατα ότι θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να είχαν την προνοητικότητα να δημιουργήσουν αυτού του είδους τον “θόρυβο” κατά τη διάρκεια της δικής τους προεδρίας.

Η Ινδία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες και πιο πρόσφατα ενισχύει με ταχείς ρυθμούς τις εταιρικές της σχέσεις με δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, χρησιμοποίησε την G20 ως πλατφόρμα για να υποστηρίξει τον εαυτό της ως “φωνή” του Παγκόσμιου Νότου που είναι ικανή να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας για να μεταφέρει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου κόσμου στους δυτικούς ηγέτες.

Κατά συνέπεια, θέματα που ενδιαφέρουν τις αναδυόμενες οικονομίες έχουν κατακλύσει την ημερήσια διάταξη. Τα θέματα που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση του κλίματος, την επισιτιστική ασφάλεια και τις μεταρρυθμίσεις των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών -για παράδειγμα, τον τριπλασιασμό του βιώσιμου δανεισμού προς όφελος των φτωχότερων, αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπλέον, η Ινδία προτείνει, προφανώς με την υποστήριξη της Γερμανίας, να δοθεί η δυνατότητα πλήρους συμμετοχής στην G20 και στα 55 κράτη της Αφρικανικής Ένωσης.

Αλλά το πόσο επιτυχής θα είναι η τελική σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας μένει να φανεί. Θα υπάρξει συμφωνία σε θέματα που η Ινδία έχει υπερασπιστεί: ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου με την ενίσχυση και χαρτογράφηση των αλυσίδων εφοδιασμού, προώθηση του συμφώνου για την πράσινη ανάπτυξη, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο τη χρηματοδότηση του κλίματος, αλλά και προσβάσιμες ψηφιακές δημόσιες υποδομές και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και βελτίωση της βιώσιμης γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας;

Ο ρόλος του πολέμου της Ουκρανίας

Μια μεγάλη σκιά που πλανάται πάνω από την G20 και περιπλέκει τις προσπάθειες της Ινδίας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Ρωσία ανέστειλε πρόσφατα τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών της G20. Όταν η σύνοδος κορυφής των υπουργών Οικονομικών της G20 νωρίτερα φέτος πρότεινε παραγράφους που ανέφεραν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία προκαλεί «τεράστιο ανθρώπινο πόνο» και «επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία», η Κίνα και η Ρωσία τις μπλόκαραν. Στη συνέχεια, δεν επιτεύχθηκε δήλωση συναίνεσης και εκδόθηκε μόνο μια περίληψη της συνόδου από τον πρόεδρο.

Φαίνεται όλο και πιο απίθανο ότι η Ινδία θα μπορέσει να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή και να πείσει τα μέλη της G20 να καταλήξουν σε συναίνεση ή κοινό ανακοινωθέν στη σύνοδο κορυφής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη τηλεφωνήσει στον Μόντι για να τον ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία -ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα παραστεί στη θέση του.

Ο ίδιος ο Μόντι δεν είναι πιθανό να μιλήσει για τον πόλεμο. Η Ινδία συνεχίζει να αγοράζει φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα, καθώς και να βασίζεται σε ρωσικά όπλα και ανησυχεί συνεχώς για την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Έτσι, η Ινδία ελπίζει να αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος» για να περιγράψει τη σύγκρουση σε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση της G20.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία έχει ήδη αρνηθεί δημοσίως να υπογράψει οποιαδήποτε κοινή δήλωση που δεν καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η δήλωση του Μπαλί του 2022. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν ενδείξεις από την Ινδία ότι οι συναλλαγές με τους Ρώσους δεν θα είναι συνηθισμένες. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξακολουθεί να σχεδιάζει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, και αφού η κυβέρνησή του βγήκε από το δρόμο της για να αποθεώσει δημοσίως τον πρωθυπουργό Μόντι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον αυτό το καλοκαίρι, η προσδοκία κάποιας αμοιβαιότητας από την πλευρά της Ινδίας δεν θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα, η Κίνα έχει δηλώσει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, τακτικός συμμετέχων της G20, δεν θα είναι παρών στη φετινή σύνοδο κορυφής και ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ θα πάει στη θέση του. Η σύνοδος κορυφής θεωρήθηκε αρχικά ότι θα αποτελούσε μια ευκαιρία για τον Μόντι και τον Σι να εμπλακούν διπλωματικά. Οι δύο τους συναντήθηκαν για λίγο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS τον Αύγουστο, δημιουργώντας ελπίδες ότι -δεδομένης της ανάγκης να χαμηλώσει η θερμοκρασία στη συνεχιζόμενη συνοριακή διαμάχη τους- μια συνάντηση τετ-α-τετ θα γινόταν και πάλι στο περιθώριο της G20.

Έτσι, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της G20 παρουσιάζει στην Ινδία έναν κίνδυνο και μια ευκαιρία. Η Ινδία θα πρέπει να πλοηγήσει προσεκτικά τις υφιστάμενες συνεργασίες της προκειμένου να παράγει συνεργασία και οποιαδήποτε μικρή συναίνεση σε μια διπλωματική και αναπτυξιακή ατζέντα που να ευθυγραμμίζεται με τη διακηρυγμένη θέση της Ινδίας ως διαμεσολαβητή μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του παγκόσμιου Νότου.

Αν ο Μόντι μπορέσει να το πετύχει αυτό, θα εδραιώσει σίγουρα τη διακηρυγμένη θέση της Ινδίας. Αν όχι, οι ισχυρισμοί της Ινδίας μπορεί να ακούγονται κούφιοι στο μέλλον. Εξάλλου, είναι ευκολότερο να επιτευχθεί συναίνεση όταν δεν υπάρχει κρίση. Για να το κάνεις αυτό κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης χρειάζεται επιδέξια ηγεσία.

Πηγή: Council on Foreign Relations