Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησε τη Δευτέρα για τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βρετανία, ως απάντηση στο νομοσχέδιο του Λονδίνου που επιτρέπει να παρακαμφθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
“Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι προτεινόμενες νομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποδυναμώσουν τις προστασίες των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Βρετανία”, δήλωσε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωση, στο τέλος ενός πενθήμερου ταξιδιού στην αντιπέρα όχθη της Μάγχης.
“Αυτό στέλνει ένα λάθος μήνυμα πέρα από τα σύνορα της χώρας, σε μια στιγμή όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται υπό πίεση σε όλη την Ευρώπη“, πρόσθεσε η Επίτροπος.
Η βρετανική κυβέρνηση, αποφασισμένη να έχει ελεύθερα τα χέρια στο θέμα της μετανάστευσης, παρουσίασε στις 22 Ιουνίου μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα του ανθρώπου μέσω μιας νέας “Bill of Rights” (Διακήρυξη Δικαιωμάτων) που θα μπορεί να επιτρέψει στο Λονδίνο να αγνοήσει ορισμένες εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης που διασφαλίζει τον σεβασμό της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το ΕΔΔΑ αντιτάχθηκε στην αμφιλεγόμενη απέλαση προς τη Ρουάντα μεταναστών που έφθασαν παράνομα στη Βρετανία. Η απόφασή του είχε καθηλώσει στο έδαφος ένα αεροπλάνο που είχε ναυλωθεί ειδικά έναντι υψηλού κόστους λίγο πριν από την απογείωσή του από βρετανική στρατιωτική βάση στις 14 Ιουνίου.
Το κείμενο που παρουσίασε το Λονδίνο θα αντικαταστήσει τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα (“Human Rights Act”) που ενσωμάτωνε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο βρετανικό δίκαιο, υπογραμμίζοντας “το κύρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου” και το γεγονός ότι “τα βρετανικά δικαστήρια δεν έχουν καμία υποχρέωση να ακολουθούν τη νομολογία του Στρασβούργου”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ.
Είχε, ωστόσο, διαβεβαιώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκόπευε “να παραμείνει κράτος συμβαλλόμενο μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα“, στη διαμόρφωση της οποίας είχε συμβάλει. Μετά τις συνομιλίες της με τις βρετανικές αρχές, η Μιγιάτοβιτς υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα από τα θεμέλια των ειρηνευτικών συμφωνιών στη Βόρεια Ιρλανδία. “Είναι ουσιώδες αυτό το θεμέλιο να μην υπονομευτεί από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα“, πρόσθεσε.
Στο στόχαστρό της, ένα νομοσχέδιο που παρουσίασε το Λονδίνο τον Μάιο, το οποίο συνηγορεί υπέρ της εγκατάλειψης των νομικών διαδικασιών σχετικά με τη σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία για τους Βρετανούς στρατιώτες και τους παραστρατιωτικούς που ενεπλάκησαν στις “Ταραχές” και που θα αποφασίσουν να συνεργαστούν με τις αρχές. Η Επίτροπος θεώρησε ότι το κείμενο αποτελεί “μονομερές κλείσιμο των επιλογών” για τα θύματα και τις οικογένειές τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ