Παρ’ όλο που ο σουδανικός στρατός και το RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) συμφώνησαν σε μια νέα 24ωρη εκεχειρία, κάποιοι πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται στην πρωτεύσουσα του Σουδάν μετά τις 18:00 τοπική ώρα (16:00 GMT), όταν έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ.
Ένας Σουδανός γιατρός είπε στο BBC ότι αυτός και οι συνάδελφοί του «περιμένουν… να πυροβοληθούν [ανά πάσα στιγμή]» ενώ εργάζονταν σε νοσοκομείο του Χαρτούμ. Ο γιατρός, την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε το βρετανικό πρακτορείο, προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει στο νοσοκομείο που καθημερινά αντιμετωπίζει περιπτώσεις πυροβολισμών.
Είπε ότι ένιωθε «αβοήθητος» και ότι ήταν «δύσκολο» να «βλέπεις ανθρώπους μπροστά σου… να πεθαίνουν». Τόσο το προσωπικό όσο και οι ασθενείς στο νοσοκομείο έχουν χτυπηθεί από αδέσποτες σφαίρες, είπε. Δεν θα επιστρέψει πλέον σε αυτό το νοσοκομείο επειδή δεν είναι ασφαλές, αλλά θα περιθάλψει τους ασθενείς σε διαφορετική ιατρική μονάδα.
Παραπάνω από τα μισά νοσοκομεία στο Σουδάν είναι εκτός λειτουργίας
Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών (CCSD) λέει ότι 39 από τα 59 νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε κοντινές πολιτείες είναι «εκτός λειτουργίας», υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα. «Μεταξύ των νοσοκομείων που σταμάτησαν να λειτουργούν, υπάρχουν εννέα νοσοκομεία που βομβαρδίστηκαν και 16 νοσοκομεία που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική εκκένωση», ανέφερε το CCSD.
Οι μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και της αντίπαλης παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) βρίσκονται τώρα στην πέμπτη ημέρα τους, εν μέσω διαμάχης για την εξουσία στη χώρα. Ο γιατρός επιβεβαίωσε στο BBC ότι ασθενείς και γιατροί σε τουλάχιστον 16 νοσοκομεία είχαν εκκενωθεί αναγκαστικά από τα νοσοκομεία από την RSF, αν και το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτήν την αναφορά.
Οι ασθενείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ορισμένα νοσοκομεία χωρίς καθαρό νερό ή φαγητό και είναι δύσκολο να εκκενωθούν λόγω «έλλειψης μεταφοράς, έλλειψης ασφαλών διόδων και έλλειψης βενζίνης». Είπε επίσης ότι πολλά πτώματα είχαν αφεθεί σε νοσοκομεία στα οποία δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση.
Ένας δεύτερος γιατρός, ο Dr Ahmed Abbas, ο οποίος είναι συντονιστής της Ένωσης Ιατρών του Σουδάν, είπε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Newshour του BBC ότι «η κατάσταση είναι κακή» και ότι λειτουργούσαν πολύ λίγα νοσοκομεία του Χαρτούμ.
Αυτά τα νοσοκομεία παλεύουν και «στερούνται οξυγόνου» και σωτήριων φαρμάκων, ενώ οι γιατροί εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και είναι εξαντλημένοι σε «σημείο κατάρρευσης».
Ο Dr Abbas προειδοποίησε επίσης ότι «άνθρωποι πεθαίνουν από έλλειψη προσωπικού» και προμήθειες αίματος, ενώ άλλοι πέθαιναν λόγω «μακράς αναμονής» για να φτάσουν στα χειρουργεία, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία υγείας ήταν «πέρα από την κατάρρευση».
Τόσο ο Dr Abbas όσο και ο ανώνυμος γιατρός του Χαρτούμ είπαν στο BBC ότι ορισμένα νοσοκομεία είχαν χρησιμοποιηθεί από τις φατρίες ως καταφύγιο για τους μαχητές τους και ότι 5 μεγάλα νοσοκομεία του Χαρτούμ καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς από «πολεμικές μάχες».
Εκκλήσεις για ανθρωπιστικές διόδους
Την Τετάρτη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε για απρόσκοπτη πρόσβαση στο Σουδάν και προειδοποίησε ότι οι μάχες είχαν «καταστροφικό τίμημα». Η ΔΕΕΣ προσέθεσε ότι ο νόμος και η τάξη έχουν καταρρεύσει σε μέρη της δυτικής περιοχής του Νταρφούρ και ότι τα γραφεία της στη Nyala λεηλατήθηκαν και ένα όχημα είχαν κλαπεί.
Ο περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού για την Αφρική, Patrick Youssef, είπε ότι η κατάσταση ακόμα εκτυλίσσεται, και τα χειρότερα έρχονται. Ζήτησε «γρήγορη πρόσβαση και ασφάλεια για τα ασθενοφόρα, το ιατρικό προσωπικό και τους ανθρωπιστικούς φορείς για να μπορούν να αξιολογήσουν τι συμβαίνει».
Περίπου 270 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες το Σάββατο, σύμφωνα με δήλωση δυτικών διπλωματών που εδρεύουν στο Χαρτούμ. Μεγάλος αριθμός κατοίκων του Χαρτούμ τράπηκε σε φυγή, ενώ άλλοι έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο καθώς ένα νέο κύμα εκρήξεων ξέσπασε στην πρωτεύουσα σήμερα το πρωί.
Πηγή: BBC