Χιλιάδες κομμάτια ανθρώπινων οστών -που πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν τα λείψανα θυμάτων από την εποχή των Ναζί και της αποικιοκρατίας- θάφτηκαν στο Βερολίνο την Πέμπτη.
Τα οστά, βρέθηκαν το 2014 κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, μια τοποθεσία που κάποτε φιλοξενούσε το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας, Ανθρώπινης Κληρονομικότητας και Ευγονικής, Kaiser Wilhelm. Το πανεπιστήμιο πιστεύει ότι τα οστά προέρχονται από «εγκληματικές ενέργειες» που χρονολογούνται από την περίοδο της αποικιοκρατίας της Γερμανίας και ότι «μερικά από τα οστά μπορεί επίσης να προέρχονται από θύματα ναζιστικών εγκλημάτων».
Οι ερευνητές εξέτασαν τα οστά τα τελευταία χρόνια, αλλά χρησιμοποίησαν μόνο μη επεμβατικές μεθόδους. Προσδιόρισαν ότι τα 16.000 θραύσματα οστών ανήκαν σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, άντρες και γυναίκες. «Φυσικά, θα ήθελα να μάθω ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά δεν θα ήταν σωστό δεδομένου του τι έγινε σε αυτούς τους ανθρώπους στο όνομα του ινστιτούτου», είπε η Susan Pollock, η αρχαιολόγος που ηγήθηκε της έρευνας. Οργανώσεις που εκπροσωπούν ομάδες που μπορεί να ήταν μεταξύ εκείνων στα οποία ανήκαν τα οστά συμφώνησαν ότι δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.
Το Ινστιτούτο Ευγονικής, το οποίο βρισκόταν στο χώρο από το 1927 έως το 1945, ήταν κόμβος για τους Ναζί επιστήμονες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Josef Mengele, διαβόητο για τα πειράματά του σε κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Ίχνη κόλλας και επιγραφές στα οστά υποδηλώνουν ότι ήταν μέρος συλλογών που κρατούσε το ινστιτούτο.
Ο πρώτος διευθυντής της, ο Eugen Fischer, διεξήγαγε έρευνα στις γερμανικές αποικίες στη νότια Αφρική στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο ινστιτούτο στεγαζόταν επίσης μια συλλογή ανθρώπινων λειψάνων από όλο τον κόσμο που πήρε το όνομά του από τον ανθρωπολόγο Felix von Luschan, ο οποίος πραγματοποίησε τη συλλογή κατά την εποχή της αποικιοκρατίας.
Την Πέμπτη, τα οστά θάφτηκαν σε πέντε ξύλινα κουτιά μπροστά από μια γκρίζα ταφόπλακα που έγραφε «Θύματα στο όνομα της επιστήμης».
«Υπάρχουν φρικαλεότητες για τις οποίες κανένα γρασίδι δεν μπορεί να φυτρώσει ή δεν πρέπει να αφεθεί να φυτρώσει. Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε», δήλωσε ο Günter Ziegler, πρόεδρος του Πανεπιστημίου. Στην απλή τελετή συμμετείχαν εκπρόσωποι ομάδων ανθρώπων που διώχθηκαν τόσο στην εποχή της αποικιοκρατίας όσο και στην εποχή των Ναζί. «Η απάνθρωπη πρακτική του ερευνητικού ρατσισμού δεν προέβλεπε ταφή για τα λείψανα και τα πετούσε σε λάκκους», είπε ο Ντάνιελ Μπότμαν, εκπρόσωπος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας.
Πηγή: Deutsche Welle