Πάνω από 4 ώρες διήρκεσε το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ μετά το πυραυλικό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν και τον θάνατο 12 παιδιών, με τα μέλη του να εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ώστε να αποφασίσουν για την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα των αντιποίνων στη Χεζμπολάχ. Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες. Πάντως, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση του Ισραήλ θα είναι «σκληρή».

Η Μέση Ανατολή, άλλωστε, μυρίζει μπαρούτι εδώ και μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. Κάθε νέα «περιπέτεια» του Ισραήλ θα μπορούσε να «οδηγήσει σε επιδείνωση» του «πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Κανάνι.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, το Σάββατο ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκαλώντας τον θάνατο 12 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ δέκα και δεκαέξι ετών, και τραυματίζοντας άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, πως διέπραξε αυτή τη «φρικιαστική» επίθεση. «Επρόκειτο για δική του ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον.

Χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών, σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ —η οποία διέψευσε πως επρόκειτο για δική της ενέργεια— είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το λιβανικό κίνημα πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα».

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα αφού μεταδόθηκε η είδηση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. Προχθές βράδυ, το κίνημα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο Γκολάν, συμπεριλαμβανομένης Φαλάκ, προτού διαψεύσει πως ευθυνόταν για το πλήγμα στη Ματζντάλ Σαμς.

Η Χεζμπολάχ τα τελευταία χρόνια δρα ανεξέλεγκτα ως περσική «μύγα» στο ρουθούνι της Μέσης Ανατολής προκαλώντας :

  • Αποσταθεροποίηση στο Ισραήλ αφού δρα ως φυσικός σύμμαχος της Χαμάς.
  • Δυσφορία τον Αραβικό κόσμο καθ´ ότι η δράση της Χεσμπολάχ στρέφεται ευθέως κατά της εμπορικής- οικονομικής συνεργασίας των χωρών του Αραβικού κόλπου με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
  • Εκνευρισμό και έντονο προβληματισμό στην Δύση – κυρίως ΗΠΑ – διότι η δράση της Χεσμπολάχ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Αβραάμ που το 2020 αποτέλεσε την γέφυρα για την επανασύνδεση του Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο με την διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Τράμπ.

Η Συμφωνία του Αβραάμ αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή και άρα οι ΗΠΑ στρέφονται ευθέως κατά εκείνων που θέτουν εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας και την έγκαιρη εκτέλεση ενεργειακών έργων μαμούθ που προβλέπονται με την Συμφωνία Αβραάμ η οποία αποτελεί την σημαντικότερη διπλωματική πρωτοβουλία που έλαβε η Προεδρία Τράμπ λίγο πριν την εκπνοή της.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η στοχοποίηση της Χεζμπολάχ απο τον Ισραηλινό στρατό διευκολύνει τόσο τις Αραβικές χώρες , όσο και την Δύση ( ΗΠΑ και Ευρώπη) και γι’ αυτό εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμέτοχες/ αδιάφορες σε περίπτωση συντονισμένης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ επι Λιβανικού αλλά και Συριακού εδάφους.

Επομένως, η φονική επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν που έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ το οποίο από την πρώτη στιγμή στοχοποίησε την Χεζμπολάχ, εκτιμάται από Δυτικούς παρατηρητές ότι είναι η αφορμή για την έναρξη γενικευμένης επίθεσης του Ισραηλινού στρατού κατά των ορμητηρίων της Χεζμπολάχ που βρίσκονται στο Λίβανο και την Συρία.

Είναι σαφές ότι το Ισραήλ και προσωπικά ο Νετανιάχου έχουν κάθε λόγο να έχουν εκτελέσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριου που διεξάγονται οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές διότι με την πιθανή εκλογή Τράμπ θέλουν να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο της εμπορικής συνεργασίας του Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο που στον τομέα της ενέργειας αναμένονται επαναστατικές αλλαγές με την πράσινη μετάβαση και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

 

Πηγή: iEidiseis