Για δεκαετίες, ο ποταμός Σηκουάνας ήταν «αηδιαστικός». Αν και απαθανατισμένος στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη μουσική, και λατρεμένος από εραστές που ψιθυρίζουν γλυκά λόγια στο αυτί ή χωρίζουν με δάκρυα στην ιδιωτικότητα των όχθεών του, ο ποταμός πέθαινε οικολογικά. Ήταν πολύ τοξικός για τα περισσότερα ψάρια και για τους κολυμβητές, ενώ σε μεγάλο βαθμό ήταν χρήσιμος μόνο ως δίοδος για εμπορεύματα ή ως «υδάτινος τάφος» για πεταμένα ποδήλατα και σκουπίδια. Το κολύμπι στον Σηκουάνα, με ορισμένες εξαιρέσεις, είναι απαγορευμένο από το 1923.

Τώρα, ωστόσο, τα ομολογουμένως μη ελκυστικά πρασινοκαφέ νερά του κρύβουν μια ιστορία αναγέννησης.

Ένας δαπανηρός και πολύπλοκος καθαρισμός αναζωογονεί τον Σηκουάνα ακριβώς την που πρέπει για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και, μετά από αυτούς, για να ανταποκριθεί πραγματικά στη φήμη του ως «το πιο ρομαντικό ποτάμι του κόσμου», ένα ποτάμι που είναι πραγματικά κατάλληλο και πάλι για ανθρώπους. Και σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται, η ανανεωμένη δυνατότητα δροσιστικών βουτιών στον ποταμό θα βοηθήσει την πρωτεύουσα της Γαλλίας να παραμείνει βιώσιμη κατά τη διάρκεια των ολοένα και συχνότερων κυμάτων καύσωνα. Ενδεχομένως θα μπορούσε επίσης να εμπνεύσει και άλλες πόλεις να επενδύσουν στην ανάκτηση των υδάτινων οδών τους.

«Θα δημιουργήσει “κύματα”, ας πούμε, σε όλο τον κόσμο, επειδή πολλές πόλεις παρακολουθούν το Παρίσι», λέει ο Dan Angelescu, ένας επιστήμονας που παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων του Σηκουάνα για λογαριασμό του Δημαρχείου, με τακτικές δειγματοληψίες. «Είναι η αρχή ενός κινήματος», λέει. «Το ελπίζουμε, τουλάχιστον».

Η προθεσμία των Ολυμπιακών Αγώνων επιτάχυνε έναν καθαρισμό που προετοιμαζόταν εδώ και δεκαετίες. Χωρίς την επιτακτική ανάγκη να είναι έτοιμοι για 10.500 Ολυμπιονίκες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του επόμενου έτους, ακολουθούμενοι από 4.400 Παραολυμπιονίκες, οι αξιωματούχοι του Δημαρχείου λένε ότι θα χρειάζονταν πολλά περισσότερα χρόνια για να χρηματοδοτήσουν την πολύπλευρη προσπάθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων. Διότι, εκτός από τη φιλοξενία υπαίθριων αγώνων κολύμβησης, ο Σηκουάνας θα αποτελέσει το επίκεντρο της πρωτοφανούς Ολυμπιακής τελετής έναρξης του Παρισιού. Για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί όχι σε περιβάλλον σταδίου, αλλά κατά μήκος του ποταμού και των όχθεών του.

Σηκουανας
Φωτ.: Fred Pixlab / Unsplash

Οι αρμόδιες αρχές κυνηγούσαν τους κατοίκους του Παρισιού και τα οικιστικά σκάφη του ποταμού που άδειαζαν τα λύματα και τα απόβλητά τους απευθείας στον Σηκουάνα. Ένας ολυμπιακός νόμος που εγκρίθηκε το 2018 έδωσε στα αγκυροβολημένα σκάφη δύο χρόνια για να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στον Σηκουάνα και στον παραπόταμό του, τον Μαρν, βελτιώνονται επίσης.

Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ πηγαίνουν σε τεράστιες «λεκάνες αποθήκευσης» και άλλα δημόσια έργα που θα μειώσουν την ανάγκη να χύνονται ανεπεξέργαστα τα μολυσμένα με βακτήρια λύματα στον Σηκουάνα όταν βρέχει. Χαρακτηριστικά, μια εγκατάσταση αποθήκευσης σκάβεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Austerlitz του Παρισιού και αυτή η γιγαντιαία τρύπα θα χωράει το ισοδύναμο 20 ολυμπιακών πισινών που θα επεξεργάζεται τα λήματα μέσω των αγωγών ομβρίων του ποταμού.

Το δημαρχείο λέει ότι η ποιότητα του νερού έχει ήδη βελτιωθεί και ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα είδη ψαριών από τα δύο ή τρία είδη που ήταν τα μόνα ανθεκτικά για να επιβιώσουν στη βρωμιά του πριν από μερικές δεκαετίες. Λέει ότι τα δείγματα που ελήφθησαν καθημερινά τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, στο τμήμα του ποταμού όπου θα αγωνιστούν οι Ολυμπιονίκες και οι Παραολυμπιονίκες, έδειξαν ότι η ποιότητα του νερού ήταν στη συντριπτική της πλειοψηφία «καλή». Για τα πρότυπα των ολυμπιακών αθλημάτων τους, αυτό σημαίνει «αποδεκτό».

Πηγή: Now This News