Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η Γαλλία – ένα κλοιό που άρχισε να δημιουργείται από χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις και ο οποίος θα ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, Παρασκευή, με τις τελευταίες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η απεργιακή κινητοποίηση είναι εξαιρετικά αισθητή στους τομείς των μεταφορών και της παιδείας. Τα περισσότερα τρένα δεν έχουν αναχωρήσει από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι συρμοί του μετρό κινούνται ελάχιστα και στη μεγάλη τους πλειονότητα τα σχολεία είναι κλειστά. Τούτων δοθέντων οι περισσότεροι Γάλλοι δεν θα μεταβούν σήμερα στον τόπο εργασίας τους, είτε επειδή απεργούν είτε επειδή θα τηλεργασθούν, όπως άλλωστε έμαθαν κατά την περίοδο του κορονοϊού.
Η επιτυχία της σημερινής απεργίας θεωρείται πάντως δεδομένη, αφού είναι η πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια που όλα τα εργατικά συνδικάτα έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό στόχο. Εν προκειμένω στη ματαίωση της σταδιακής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια, που λίγο-πολύ είναι σήμερα, στα 64. Ωστόσο πολλά θα κριθούν και από την συμμετοχή των εργαζόμενων στις απεργιακές διαδηλώσεις, οι οποίες ως γνωστόν υποχρέωσαν το 1996 την τότε κυβέρνηση της Γαλλίας να αποσύρει τα σχέδια της για το συνταξιοδοτικό.
Οι αναλυτές σε γενικές γραμμές συμφωνούν πως, αν οι διαδηλωτές ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο στο σύνολο της γαλλικής επικρατείας, θα πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα προς τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος πάντως εμφανίζεται απολύτως αποφασισμένος να εφαρμόσει την μεταρρύθμιση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο αριθμός των συνταξιούχων διαρκώς αυξάνεται σε σχέση με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και ότι, αν αυτό συνεχιστεί, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που στην Γαλλία είναι ευάριθμα, θα βρεθούν σε αδιέξοδα.
Ο Γάλλος πρόεδρος ευελπιστεί πως μαζί με το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής κεντροδεξιάς, τους Ρεπουμπλικανούς, θα καταφέρει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Αν ωστόσο ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, μάλλον θα κάνει χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος να νομοθετεί ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ