Στην Ουκρανία ο νέος κόσμος παίρνει την ζωή στα χέρια του, προσπαθώντας μέσω rave πάρτι, εθελοντικής εργασίας και συγκέντρωσης χρημάτων, να ανοικοδομήσει πόλεις και χωριά της χώρας, να υποστηρίξει οικονομικά αυτούς που μάχονται εντός και εκτός πολεμικού μετώπου.
Μέσα σε συντρίμμια και κατεστραμμένα κτίρια, τα υψηλά bpm της techno μουσικής παρασέρνουν τα σώματα τους σε διονυσιακές χορευτικές στιγμές, ενώ ταυτόχρονα, κάποιοι «ξεκουράζονται» φτυαρίζοντας μπάζα και επισκευάζοντας σπίτια.
Πριν από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, εξελισσόταν γρήγορα σε έναν απ’ τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς νυχτερινής διασκέδασης. Τώρα, οι νέοι της πόλης, αρχίζουν να ανοικοδομούν τον μουσικό πολιτιστικό ιστό που καταστράφηκε από τη πολεμική σύγκρουση.
Ο Artur Bhangu, DJ και ένστολος πλέον, είναι ένας 25χρονος φοιτητής οφθαλμολογίας που εντάχθηκε στις δυνάμεις εδαφικής άμυνας του Κιέβου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι χαίρεται που παίζει μουσική προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας – μέρος των εσόδων απ’ τα πάρτι διατίθενται σε αυτές. «Μόλις η κατάσταση στο Κίεβο ηρέμησε, αρχίσαμε αμέσως να σκεφτόμαστε πώς να βοηθήσουμε τους φίλους μας μέσω της μουσική. Να συγκεντρώσουμε δωρεές και να βοηθήσουμε αυτούς που βρίσκονται στο μέτωπο», δήλωσε ο Bhangu πριν βγάλει τα ρούχα παραλλαγής και φορέσει τα πολιτικά ρούχα για το σετ του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τα πάρτι πραγματοποιούνται σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και ερειπωμένους βιομηχανικούς χώρους απ’ την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όπου επαναχρησιμοποιούνται από καλλιτέχνες και μουσικούς στην περιοχή Podil του Κιέβου.
Τα πράγματα όμως περιπλέκονται από την απαγόρευση της κυκλοφορίας του Κιέβου στις 11 το βράδυ. Ο διοργανωτής και επικεφαλής των εκδηλώσεων, Garik Pledov, δηλώνει ότι η αναγκαστική μετάβαση σε rave πάρτι που γίνονται με το φως του ήλιου έχει και την θετική του πλευρά. «Μου αρέσουν ακόμη περισσότερο όταν γίνονται την ημέρα, επειδή έτσι τα πάρτι σχετίζονται περισσότερο με τη μουσική, τον πολιτισμό και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, απ’ ό,τι όταν γινόντουσαν τη νύχτα», σχολίασε.
Και ενώ το Κίεβο βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απ’ τις γραμμές του μετώπου, οι αναμνήσεις του πολέμου είναι πολύ πρόσφατες για να σβήσουν. «Αν ακουστεί σειρήνα, κλείνουμε τη μουσική και πηγαίνουμε στο πλησιέστερο καταφύγιο», δήλωσε ο Pledov.
Η πρώτη εκδήλωση που οργάνωσε ο 34χρονος επικεφαλής, ήταν μία έκθεση τέχνης τον Μάιο, αλλά απέφυγε να περάσει στην φάση των πάρτι μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Υπό τους ήχους της techno μουσικής, το πλήθος χορεύει ζωηρά φορώντας πολύχρωμες μπλούζες ή δερμάτινα, κάτω από τον ήλιο του πρώιμου απογεύματος. Είναι μια απολαυστική ευκαιρία να αποσπαστεί η προσοχή τους απ’ τον πόλεμο στην χώρα τους. Μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη.
«Νομίζω ότι αυτά τα πάρτι, μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους που πέρασαν πολύ τραγικές εμπειρίες, ένα αίσθημα ελευθερίας και την ελπίδα ότι η ζωή συνεχίζεται και θα είναι όμορφη», σχολιάζει η φοιτήτρια Anastasiia Lukoshyna. Ταυτόχρονα, για πολλούς, ο ρυθμός της ηλεκτρονικής μουσικής είναι θεραπευτικός. «Αν κάθομαι στο σπίτι, η επιθετικότητα και η αρνητικότητά μου δεν θα μπορέσουν να αποσυμπιεστούν», δήλωσε η Oleksandra Pshebitkovska, τεχνικός πληροφορικής.
Εκτός από τη μουσική και το χορό, μία εκδήλωση προσέφερε και έναν άλλο τρόπο κάθαρσης για τους παρευρισκόμενους: η κορύφωση ήρθε όταν ένα κόκκινο βαρέλι με ζωγραφισμένες ρωσικές σημαίες και πύργους του Κρεμλίνου πετάχτηκε στο πλήθος και αμέσως διαλύθηκε από κλωτσιές και ρόπαλα του μπέιζμπολ.
Μία ακόμα προσέγγιση της techno μουσικής και των rave πάρτι στο Κίεβο, είναι και η αντιμετώπισή τους, σαν ένα «νέο» είδος κηδείας αγαπημένων προσώπων. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου άνθρωποι δεν ξανά γύρισαν ποτέ σε κάποιο επόμενο πάρτι, αφού την επόμενη μέρα σκοτώθηκαν. Αυτοί, πιθανόν, να ήθελαν να τους θυμούνται όταν διασκέδαζαν με την ψυχή τους και έτσι όσοι θα παρευρίσκονταν στην κηδεία τους, τώρα καλούνται σε rave πάρτι. «Παίζουμε αρκετά αισιόδοξη μουσική, ενώ οι φωτογραφίες τους είναι παντού γύρω μας. Θυμάσαι στιγμές που μοιράστηκες μαζί τους χορεύοντας και βλέπεις στον ίδιο χώρο τους συγγενείς τους. Είναι μία «παράξενη» εμπειρία ζωής», δηλώνει ο Pledov.
Η πολιτιστική ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σε όλο το Κίεβο, οι άνθρωποι πηγαίνουν προσεκτικά σε rave πάρτι και μπαρ, συναντούν φίλους. Οι κάτοικοι της πόλης βρίσκουν τρόπους να ξεχάσουν – για λίγες ώρες – τη φρίκη του εξάμηνου και πλέον πολέμου.
Ήταν μια ζεστή μέρα στα τέλη Ιουλίου, όταν εκατοντάδες νέοι πήγαν στο χωριό Yahidne, για να ακούσουν τον DJ Oleksandr Buchinskiy. Τα decks του ήταν τοποθετημένα σε μια στοίβα από κιβώτια πυρομαχικών και ο κόσμος χόρευε μέσα στα συντρίμμια. Κάποιοι είχαν έρθει από τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ, ενώ άλλοι είχαν έρθει από το Chernihiv, το Lviv και το Κίεβο. Χόρεψαν όσο περισσότερο μπορούσαν, μετά πήραν τα φτυάρια τους μεταφέροντας μπάζα απ’ τα απομεινάρια του πολιτιστικού κέντρου του χωριού που είχε καταστραφεί απ’ τους ρωσικούς βομβαρδισμούς τον Μάρτιο.
Αυτοί οι 200 νέοι που ταξίδεψαν στο Yahidne, πήγαν στο πλαίσιο μιας «εθνικής αποστολής» για τον καθαρισμό και την ανοικοδόμηση των ουκρανικών πόλεων απ’ τον πόλεμο, ενώ παράλληλα αναζωογόνησαν τη σκηνή των κλαμπ της χώρας. Εκείνα τα πάρτι οργανώθηκαν από την οργάνωση “Repair Together”, η οποία αποτελείται κυρίως από Ουκρανούς εθελοντές.
«Ο εθελοντισμός είναι πλέον τρόπος ζωής», δήλωσε στο AP News τον περασμένο μήνα η Tania Burianova, μια διοργανώτρια του “Repair Together”. «Μου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική και συνήθιζα να διασκεδάζω κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αλλά τώρα είναι περίοδος πολέμου και θέλουμε να βοηθήσουμε, και το κάνουμε με τη μουσική». Ο DJ Buchinskiy πρόσθεσε: «Όλοι αυτοί είναι νέοι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν πάθος για τη ζωή, αλλά νιώθουν πόνο και είναι πολύ λυπημένοι και θυμωμένοι λόγω του πολέμου. Νιώθουν την ανάγκη να πάρουν μέρος σε αυτή την ιστορική στιγμή, να βοηθήσουν τους ανθρώπους με το χαμόγελο στο πρόσωπό τους και να κάνουν την Ουκρανία ένα καλύτερο μέρος».
View this post on Instagram
Το “Repair Together” έχει γίνει διεθνώς πρωτοσέλιδο για τον συνδυασμό raving – εθελοντικής εργασίας, όμως αρχικά οι διοργανωτές καθάριζαν τα συντρίμμια χωρίς μουσική. Μιλώντας στο Dazed, η Marina Grebinna εξηγεί ότι η πρώτη τους δουλειά στο Yahidne έγινε με μόλις 50 εθελοντές. «Είδαμε ότι αυτή ήταν πραγματικά πολύτιμη δουλειά και αποφασίσαμε να την κάνουμε σε τακτική βάση», λέει. «Στη συνέχεια, μετά από μερικούς «κλασικούς» καθαρισμούς χώρων, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια ένα rave πάρτι για να τραβήξουμε μεγαλύτερη προσοχή».
Αρχικά, δεν ήταν απόλυτα σίγουροι πως αυτή η πρωτοβουλία τους θα «λειτουργούσε», καθώς χόρευαν σε μέρη όπου είχαν πεθάνει άνθρωποι. Ωστόσο, αυτός ήταν ένας έξυπνος τρόπος να εμπλέξουν κι άλλους ανθρώπους στο έργο τους, δείχνοντας πως έτσι ο εθελοντισμός είναι επιλογή και τρόπος ζωής.
Μια κάτοικος της περιοχής Yahidne, η 68χρονη Nina, πέρασε κάποιες φρικτές εβδομάδες σε ένα υπόγειο πριν απ’ την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και είδε έντεκα ανθρώπους να πεθαίνουν εκεί, δίπλα της, απ’ τις κακές συνθήκες διαβίωσης. «Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη επισκευάσει παράθυρα, πόρτες, τις εισόδους μας. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας, με τους μισθούς μας ή τις συντάξεις μας. Είμαστε ευγνώμονες που μας βοηθούν», σχολίασε στο AP News.
Τώρα, η “Repair Together” βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού μελλοντικών δράσεων στην πόλη Lukashivka, όπου σχεδιάζουν να χτίσουν σπίτια για τους ανθρώπους που τα έχασαν στο πόλεμο. Η Marina σχολίασε: «Έρχεται ο χειμώνας και οι ουκρανικοί χειμώνες είναι πραγματικά κρύοι. Πιστεύουμε πραγματικά, ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, για όλη την χώρα. Ακόμη και για ολόκληρο τον κόσμο».