O Αλέν Τουρέν ήταν ιδρυτής και διευθυντής ερευνών του Κέντρου Κοινωνιολογικής Ανάλυσης και Παρέμβασης στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Παρισιού και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων.
Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1925, Διετέλεσε διευθυντής ερευνών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, όπου ίδρυσε το Centre d’étude des mouvements sociaux. Ο Τουρέν υπήρξε σημαντική μορφή στην ίδρυση της γαλλικής κοινωνιολογίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα έγινε διεθνώς αναγνωρισμένος κοινωνιολόγος των κοινωνικών κινημάτων, ιδίως του φοιτητικού κινήματος του Μάη του ’68 στη Γαλλία και του συνδικαλιστικού κινήματος Solidarity στην κομμουνιστική Πολωνία.
Ο Τουρέν υπήρξε πρωτοπόρος της κοινωνιολογικής έρευνας πεδίου σε βιομηχανικά περιβάλλοντα στη Γαλλία, αντλώντας στοιχεία από την επιρροή της αμερικανικής βιομηχανικής κοινωνιολογίας και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και από την έρευνα έρευνας του Πολ Λάζαρσφελντ. Η μελέτη του Τουρέν για τη Renault το 1955 διατύπωσε τη θεωρία “ABC” για την αυτοματοποίηση, η οποία υιοθετήθηκε από ριζοσπάστες κοινωνιολόγους της «νέας εργατικής τάξης» της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένου του Σερζ Μαλέ.
Το ώριμο έργο του Τουρέν μετά το 1960 βασίζεται σε μια «κοινωνιολογία της δράσης», την οποία ονόμασε «ακτιβισμό» και πίστευε ότι η κοινωνία διαμορφώνει το μέλλον της μέσω δομικών μηχανισμών και των δικών της κοινωνικών αγώνων.
Ο Τουρέν ήταν καθηγητής κοινωνιολογίας στη Ναντέρ όταν ξέσπασε το φοιτητικό κίνημα του Μαΐου του 1968 στην πανεπιστημιούπολη. Ο Τουρέν παρακολούθησε το κίνημα επί τόπου και έγραψε μία από τις πρώτες μελέτες του- το 1968 σηματοδότησε μια μετάβαση στο έργο του από την εργασία και την εργατική τάξη προς τα κοινωνικά κινήματα. Ο Τουρέν, ο οποίος στο έργο του στη δεκαετία του 1960 ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της «βιομηχανικής κοινωνίας», δημοσίευσε ένα από τα πρώτα βιβλία που διατύπωσε την έννοια της «μεταβιομηχανικής κοινωνίας» το 1969, αν και οι Αμερικανοί κοινωνιολόγοι Ντάνιελ Μπελ και Ντέιβιντ Ρίζμαν είχαν ήδη χρησιμοποιήσει τον όρο.
Το κύριο ενδιαφέρον του στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ήταν τα κοινωνικά κινήματα. Έχει μελετήσει και γράψει εκτενώς για τα εργατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη Λατινική Αμερική. Στην Πολωνία, παρατήρησε και βοήθησε την ανάδυση του αντικαθεστωτικού κινήματος Solidarnosc.