Αρκετές εκατοντάδες Περουβιανοί συμμετείχαν χθες Σάββατο στη Λίμα σε διαδήλωση, στην οποία είχαν καλέσει πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη πέρυσι με τα χρώματα κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Κρατώντας κόκκινες και λευκές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «διεφθαρμένε Καστίγιο παραιτήσου» ή «κάτω ο Καστίγιο», οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους χτύπαγαν κατσαρολικά –συνηθισμένη μορφή διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική–, φώναζαν συνεχώς το σύνθημα «Καστίγιο παραιτήσου τώρα».

«Ο πρόεδρος πρέπει να φύγει, υπάρχει πολλή διαφθορά, είναι ακατάλληλος, μας οδηγεί στην καταστροφή», είπε η Ούρσουλα Πορτοκαρέρο, εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία, που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Κάπου 3.000 αστυνομικοί μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν στη Λίμα.

«Θέλουμε να παραιτηθεί για χάρη όσων αγαπούν τη χώρα, για να μπορέσουμε να προκόψουμε αληθινά στο Περού», είπε η Τούλα Κασάδο, 58 ετών.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στην πόλη Τρουχίγιο (στα βόρεια της χώρας).

Την 4η Απριλίου, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα και το γειτονικό λιμάνι Καγιάο, περιοχή με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, μετά τις βίαιες ταραχές κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων μεταφορέων, εξαιτίας της αύξησης του κόστους των καυσίμων.

Το μέτρο ήρθη την 5η Απριλίου, λόγω της πίεσης των πολιτών που αψήφησαν την απαγόρευση και του κοινοβουλίου, όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση.

Όμως ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία το ίδιο βράδυ στη Λίμα, δημόσια κτίρια έγιναν στόχος επιθέσεων και εμπορικά καταστήματα βανδαλίστηκαν.

Την 4η Απριλίου, έγιναν διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές του Περού εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των διοδίων, όπως και βασικών διατροφικών ειδών. Η κυβέρνηση έκανε λόγο γα ταραχές και λεηλασίες.

Την 6η Απριλίου, διαδηλωτής σκοτώθηκε στην πόλη Ίκα, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Λίμας.

Στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Καστίγιο, 52 ετών, ξεπέρασε διαδικασία παύσης του από το Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία προσάπτοντας στον αρχηγό του κράτους «ηθική ακαταλληλότητα» και «προδοσία».

Αντέδρασε κατηγορώντας τη πως κατασκεύασε υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρονται να ενέχονται μέλη του περιβάλλοντός του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ