Οι θέσεις εργασίας και η εργασία στο σύνολό της υφίστανται αυτή τη στιγμή μια σημαντική μεταμόρφωση, με εκατομμύρια ρόλους που ενδέχεται να καταργηθούν ή να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum).

Αυτό σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα λόγων, από την τεχνολογική πρόοδο έως την κλιματική αλλαγή. Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο: πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν.  Επομένως η κατοχή κάποιων δεξιοτήτων που δημιουργούν νέες επαγγελματικές απαιτήσεις είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει καριέρες και οικονομική ευημερία.

Στην τελευταία του έκθεση «Το μέλλον των θέσεων εργασίας», το WEF παρουσιάζει ποιες δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή και ποιες θα καταστούν ζωτικής σημασίας τα επόμενα χρόνια. Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη σε 803 εταιρείες σε 27 βιομηχανικές ομάδες σε 45 διαφορετικές οικονομίες.

Οι δεξιότητες «αναλυτικής» και «δημιουργικής σκέψης» καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις για το τι περιμένουν οι εταιρείες από τους εργαζόμενους αυτή τη στιγμή. Οι δεξιότητες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα είναι αυτές που επισημαίνουν την σημασία της ικανότητας των εργαζομένων να προσαρμόζονται σε χώρους εργασίας που έχουν ή ενδέχεται να «διαταραχθούν», αναφέρει η έκθεση.

Μόνο μία δεξιότητα που σχετίζεται με την τεχνολογία -ο τεχνολογικός αλφαβητισμός– βρίσκεται στην πρώτη 10άδα, στην 6η θέση. Η νεότερη κατάταξη αντικατοπτρίζει ορισμένες αλλαγές από την τελευταία έρευνα του WEF που είχε δημοσιευθεί το 2020.

«Συγκρίσεις με προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η δημιουργική σκέψη αυξάνεται σε σημασία σε σχέση με την αναλυτική σκέψη, καθώς τα καθήκοντα στο χώρο εργασίας αυτοματοποιούνται όλο και περισσότερο», αναφέρει η έκθεση.

«Το 2018 και το 2020, ο αριθμός των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα και θεωρούσαν την αναλυτική σκέψη ως βασική δεξιότητα υπερέβη τον αριθμό εκείνων που θεωρούσαν τη δημιουργική σκέψη ως βασική δεξιότητα κατά 35% και 38%, αντίστοιχα. Το χάσμα αυτό έχει πλέον μειωθεί στο 21% και ενδέχεται να συνεχίσει να κλείνει».

Αναδυόμενες δεξιότητες

Σύμφωνα με το WEF, αναμένονται περαιτέρω αλλαγές στις δεξιότητες που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. «Οι εργοδότες εκτιμούν ότι το 44% των δεξιοτήτων των εργαζομένων θα διαταραχθούν τα επόμενα πέντε χρόνια», αναφέρει η έκθεση.

Η «δημιουργική σκέψη» είναι η δεξιότητα που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο σε σημασία, ακολουθούμενη από την «αναλυτική σκέψη» και την «τεχνολογική παιδεία». Η τελευταία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την κατάργηση υφιστάμενων, κάτι που επίσης καλύπτει η έκθεση του WEF.

Στην άλλη πλευρά της κλίμακας, οι σωματικές δεξιότητες είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να είναι λιγότερο σημαντικές στο μέλλον.

«Ενώ οι ερωτηθέντες δεν έκριναν ότι καμία δεξιότητα δεν βρίσκεται σε καθαρή πτώση, σημαντική μειοψηφία εταιρειών κρίνουν ότι η ανάγνωση, η γραφή και τα μαθηματικά, η ιθαγένεια, οι ικανότητες αισθητηριακής επεξεργασίας και η χειρωνακτική επιδεξιότητα, η αντοχή και η ακρίβεια έχουν μειωμένη σημασία για τους εργαζομένους τους», αναφέρει η έκθεση.

Οι 10 πιο σημαντικές δεξιότητες

Αυτές είναι οι 10 πιο σημαντικές δεξιότητες για τους εργαζόμενους φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον των θέσεων εργασίας.

  1. Αναλυτική σκέψη
  2. Δημιουργική σκέψη
  3. Ανθεκτικότητα, ευελιξία και ευκινησία (όχι σωματική)
  4. Κίνητρα και αυτογνωσία
  5. Περιέργεια και δια βίου μάθηση
  6. Τεχνολογική παιδεία
  7. Αξιοπιστία και προσοχή στη λεπτομέρεια
  8. Ενσυναίσθηση και ενεργή ακρόαση
  9. Ηγετική ικανότητα και κοινωνική επιρροή
  10. Ποιοτικός έλεγχος

Πηγή: CNBC