Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
«Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερος από τον μισό παιδικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια» επεσήμανε στην ανακοίνωσή της.
Περίπου 1,8 εκατομμύριο παιδιά έχουν διασχίσει τα σύνορα της χώρας για να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και 2,5 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένα.
«Ο πόλεμος προκάλεσε έναν από τους πιο μεγάλης κλίμακας εκτοπισμούς παιδιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε η γενική γραμματέας της Unicef Κάθριν Ράσελ.
«Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα η οποία κινδυνεύει να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις επόμενες γενιές. Η ασφάλεια των παιδιών, η ευημερία τους και η πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες απειλούνται από μια φρικτή και αδιάκοπη βία», πρόσθεσε.
Εξάλλου τουλάχιστον 81 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία και 108 τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία όμως υπογράμμισε ότι οι πραγματικοί αριθμοί πιθανόν να είναι μεγαλύτεροι.
Ο πόλεμος έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις πολιτικές υποδομές και στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
«Καταστροφή»
Περισσότερα από 450.000 παιδιά ηλικίας 6 με 23 μηνών έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, σημείωσε η Unicef.
Παράλληλα η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει παρατηρήσει μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, κυρίως κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, και εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδέχεται σύντομα να ξεσπάσουν επιδημίες, κυρίως σε περιοχές όπου επικρατεί συνωστισμός στις οποίες οι άνθρωποι καταφεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία.
«Μέσα σε μερικές εβδομάδες ο πόλεμος προκάλεσε μια τέτοιας έκτασης καταστροφή για τα παιδιά στην Ουκρανία», παρατήρησε η Ράσελ.
«Τα παιδιά χρειάζονται άμεσα ειρήνη και προστασία. Έχουν ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους. Η Unicef εξακολουθεί να ζητεί την κήρυξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την προστασία των παιδιών. Οι βασικές υποδομές από τις οποίες εξαρτώνται τα παιδιά –περιλαμβανομένων των νοσοκομείων, των σχολείων και των πολιτικών κτιρίων– δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος επιθέσεων», υπογράμμισε.
Η Unicef και οι εταίροι της προσπαθούν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα παιδιά στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.
Στην Ουκρανία η Unicef έχει προσφέρει ιατρικά εφόδια σε 49 νοσοκομεία σε εννέα επαρχίες, περιλαμβανομένου του Κιέβου, του Χαρκόβου, του Λβιβ και του Ντνίπρο, ενώ εξακολουθεί να διανέμει νερό και εξοπλισμό υγιεινής στις κοινότητες που βρίσκονται υπό πολιορκία.
Τις επόμενες εβδομάδες η οργάνωση σκοπεύει να ξεκινήσει να παρέχει βασικά είδη στις πιο ευάλωτες οικογένειες και να δημιουργεί ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τα παιδιά σε περιοχές κλειδί της Ουκρανίας.
Όμως «παρά τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής, άμεση και χωρίς προσκόμματα ανθρωπιστική πρόσβαση, σοβαρές δυσκολίες παραμένουν στις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας», κατέληξε η Unicef.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ