Η 7η ημέρα του Ιουλίου θεωρείται Παγκόσμια ημέρα σοκολάτας και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έφθασε η σοκολάτα στην Ευρώπη, στις 7 του Ιουλίου του 1550. Η καθιέρωση της ημερομηνίας, τέθηκε το 2015, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 465 χρόνων από τότε που η σοκολάτα εισήχθη στην Ευρώπη.Οι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504.
Με την ιστορία της να χρονολογείται πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια στο σημερινό νότιο Μεξικό, η σοκολάτα έφθασε στη Βουλγαρία στις αρχές του 20ου αιώνα.
“Στις αρχές του 20ου αιώνα, η σοκολάτα ήταν κάτι άγνωστο και εξωτικό για τους Βούλγαρους”, δήλωσε στο BTA ο επιμελητής επικεφαλής του Εθνικού Πολυτεχνικού Μουσείου στη Σόφια, Βασίλ Μακαρίνοφ.
Ο πρωτοπόρος σοκολατοποιός στο έδαφος της Βουλγαρίας ήταν ο Βελιζάρ Πέεφ – ένας βετεράνος στρατιώτης που πολέμησε στους Σερβοβουλγαρικούς και Βαλκανικούς πολέμους.
Το 1901 ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο σοκολάτας της Βουλγαρίας, στη Σόφια, με την επωνυμία “Βιομηχανία σοκολάτας και ζαχαροπλαστικής – Βελιζάρ Πέεφ”. Έφτιαχνε σοκολάτα, γλυκίσματα πολυτελείας και μπισκότα.
Ήταν πολλά τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο επιχειρηματίας, συμπεριλαμβανομένου του γούστου των πελατών: οι Βούλγαροι εκείνη την εποχή δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη σοκολάτα, εξήγησε ο Μακαρίνοφ.
Ο θρύλος λέει ότι ένας ιερέας από την επαρχία, ενθουσιασμένος από τη νέα παραγωγή, έστειλε ένα γράμμα στον Πέεφ: “Αν η σοκολάτα είναι υγρό, στείλτε μας ένα μπουκάλι να δοκιμάσουμε”.
10 οφέλη του κακάο και της σοκολάτας στον οργανισμό
1. Κάνει καλό στην καρδιά και στο κυκλοφορικό
Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική για τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η σοκολάτα έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Σουηδική μελέτη σε περισσότερες από 31.000 γυναίκες έδειξε ότι όσες γυναίκες έτρωγαν μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το 1/3. Μια άλλη, μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας ημερησίως μειώνει κατά 39% την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
2. Μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού
Έρευνα σε ανδρικό δείγμα στη Φιλανδία έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 17% .
3. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία
100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καλύπτουν το 67% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο.
4. Μειώνει τη χοληστερόλη
Η κατανάλωση κακάο μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και αυξάνει τα επίπεδα της «καλής».
5. Κάνει καλό στο δέρμα
Οι φλαβονόλες της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν το δέρμα από τη φθορά από τον ήλιο.
6. Σας βοηθά να χάσετε βάρος
Ο νευροεπιστήμονας Will Clower λέει ότι ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας που λιώνει στη γλώσσα 20 λεπτά πριν από το γεύμα ενεργοποιεί τις ορμόνες του εγκεφάλου που λένε «είμαι πλήρης», περιορίζοντας την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε.
7. Σοκολάτα και στρες
Η κατανάλωση ακόμα και μίας μαύρης μπάρας σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αποφύγει τις συνέπειες του άγχους, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου τη στιγμή που το χρειαζόμαστε.
8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη
Το κακάο «ενεργοποιεί» την ινσουλίνη και μπορεί να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη.
9. Κάνει καλό στον εγκέφαλο
Οι φλαβανόλες εκτιμάται ότι μειώνουν την απώλεια μνήμης σε υπερήλικες ενώ η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχτεί ευεργετική στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών τραυμάτων, όπως ή διάσειση.
10. Σας κάνει να νιώθετε καλύτερα
Αυτό είναι πλέον γνωστό. Η σοκολάτα περιέχει φενυλεθυλαμίνη, που είναι η ίδια χημική ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος όταν ερωτευόμαστε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Chocolate factory