Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται στις σφοδρές συγκρούσεις για την πόλη Σολεντάρ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.
Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία αυξήθηκε σε 280 από 250 μία εβδομάδα νωρίτερα καθώς η Μόσχα προσπάθησε να πάρει την «στρατηγική πρωτοβουλία».
«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές στην κατεύθυνση της Σολεντάρ», δήλωσε η Μαλιάρ. «(Οι Ρώσοι) περνούν πάνω από δικά τους πτώματα».
«Η Ρωσία οδηγεί τους δικούς της στη σφαγή κατά χιλιάδες, αλλά εμείς αντέχουμε», δήλωσε η υφυπουργός.
Άλλος υψηλόβαθμος στρατιωτικός, ο ταξίαρχος Ολέξι Γκρομόφ, δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει «δύσκολη», με τις σφοδρότερες συγκρούσεις να γίνονται στο ανατολικό μέτωπο.
Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές και να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Γκρομόφ, ο κίνδυνος να εξαπολυθεί επίθεση από τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας στα βόρεια της Ουκρανίας, θα συνεχίσει να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η μάχη για την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι μία από τις πιο αιματηρές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, με τη Μόσχα να ρίχνει εκεί όλες της τις δυνάμεις ελπίζοντας να πετύχει μία νίκη, έπειτα από πολλές ήττες από τον Σεπτέμβριο.
Αλατωρυχεία
Πριν τον πόλεμο η Σολεντάρ ήταν μια μικρή πόλη με περίπου 10.000 κατοίκους, κυρίως γνωστή για τα αλατωρυχεία της. Το όνομά της σημαίνει «το δώρο του αλατιού» στα ουκρανικά και τα ρωσικά.
Βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπάχμουτ, μια πιο σημαντική πόλη που βρίσκεται στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού εδώ και πολλούς μήνες.
Τα αλατωρυχεία της Σολεντάρ είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Εξάλλου κάτω από τα παλιά αλατωρυχεία υπάρχει ένα δίκτυο στοών μήκους 200 χιλιομέτρων, που περνά κάτω από τη γραμμή του μετώπου και το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διεισδύσουν πίσω από τη γραμμή του ουκρανικού στρατού.
«Αιματηρή» μάχη
Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν επισημάνει ότι οι μάχες στη Σολεντάρ είναι ιδιαίτερα σφοδρές.
«Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Μπάχμουτ και τη Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο του πολέμου αυτού», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Πολύ αίμα, πολλές μάχες του πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, κυρίως στη Σολεντάρ», πρόσθεσε.
Ακόμη και το Κρεμλίνο, το οποίο συνήθως αποφεύγει να αναφέρεται στις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει πληρώσει «ένα αρκετά μεγάλο τίμημα» για να προχωρήσει στη Σολεντάρ.
Ρώσοι μισθοφόροι
Η μάχη για τη Μπάχμουτ, της οποίας η επίθεση στη Σολεντάρ αποτελεί ένα σκέλος, δίνεται από τη ρωσική πλευρά κυρίως από τους μισθοφόρους της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, την οποία ίδρυσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας επιχειρηματίας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.
Η μάχη για τη Σολεντάρ διεξάγεται «αποκλειστικά» από άνδρες της Wagner, έχει δηλώσει ο Πριγκόζιν. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πριγκόζιν επιθυμεί να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή στη Ρωσία μέσω των επιτυχιών της μισθοφορικής του ομάδας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Ανατόλι Χραμτσιχίν, ο ρόλος της Wagner στην Ουκρανία είναι «αρκετά σημαντικός» και η οργάνωση διαθέτει «έναν αριθμό σημαντικών πλεονεκτημάτων» σε σχέση με τον ρωσικό, τακτικό στρατό: «καλύτερη εκπαίδευση και παράλληλα λιγότερες (διοικητικές) τυπικότητες και γραφειοκρατία».
Άλλος στρατιωτικός αναλυτής, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς φοβάται για το ενδεχόμενο αντιποίνων, εκτίμησε ότι παρά το γεγονός ότι ο ρόλος των μισθοφόρων είναι «σημαντικός» επί του πεδίου στην Ουκρανία, δεν είναι «αποφασιστικός».
Αντιπαλότητα
Πέρα από τη στρατιωτική άποψη, οι μάχες για τη Σολεντάρ και τη Μπάχμουτ έφεραν στο φως την έντονη αντιπαλότητα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, που υπάρχει μεταξύ της Wagner και του τακτικού, ρωσικού στρατού.
Χθες ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η μισθοφορική οργάνωση ελέγχει τη Σολεντάρ, κάτι που διέψευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Ακόμη και το Κρεμλίνο ζήτησε να «μην βιαστούμε» να κηρύξουμε τη νίκη.
Σύμφωνα με τον Χραμτσιχίν, είναι «προφανές» ότι η Wagner και το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε αντιπαλότητα στην Ουκρανία, με δεδομένο το μέγεθος των δυνάμεων και των μέσων που διαθέτει η παραστρατιωτική οργάνωση.
Ο Βασίλι Κασίν, άλλος αναλυτής, υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές «συνεργάζονται» παρά την αντιπαλότητά τους. «Δεν μπορούν να ενεργήσουν ανεξάρτητα, ανήκουν στην ίδια δύναμη», πρόσθεσε.
Μια νίκη
Αν και οι αναλυτές διαφωνούν για τη στρατηγική σημασία της Σολεντάρ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ρωσικές αρχές θα εκμεταλλευθούν τυχόν κατάληψη της πόλης για να ανακοινώσουν μια σημαντική νίκη του στρατού, έπειτα από πολλές ήττες.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν απελπισμένα επί μήνες να καταλάβουν τη Μπάχμουτ, στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες και βομβαρδίζοντας συνεχώς την πόλη με το πυροβολικό.
«Κάθε νίκη είναι σημαντική, κυρίως διότι δεν έχει υπάρξει κάποια νίκη εδώ και καιρό», υπογράμμισε ο Χραμτσιχίν αναφερόμενος στη Σολεντάρ. «Από στρατηγική άποψη αυτό (σ.σ. μια νίκη) θα μπορούσε να διευκολύνει τα πράγματα για τη Μπάχμουτ», σημείωσε.
Ο αναλυτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εκτίμησε ότι η κατάληψη της Σολεντάρ θα είναι «μια τακτική νίκη με μικρή όμως στρατηγική αξία». «Δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη συνολική κατάσταση», επί του πεδίου, πρόσθεσε.