Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε χθες Τρίτη το βράδυ πως ένιωσε «φρίκη» για τους θανάτους «εκατοντάδων παλαιστίνιων αμάχων» σε πλήγμα σε νοσοκομείο στη Γάζα, το οποίο «καταδίκασε σθεναρά», αποφεύγοντας πάντως να επιρρίψει ευθύνες γι’ αυτό.

«Η καρδιά μου βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό προστατεύονται δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ μέσω X (του πρώην Twitter)

Ο κ. Γκουτέρες –αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας– «καταδίκασε» επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ, τους θανάτους «τουλάχιστον έξι αμάχων» που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα χθες το πρωί.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ όταν επλήγη νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό, την ενδέκατη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η πολύνεκρη, άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για βομβαρδισμό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που έπεσαν στο νοσοκομείο.

«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ερωτηθείς αν η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

Όπως είπε, η είδηση έφτασε όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εκφράζει την προσωπική του θέση ή την ομόφωνη θέση όλων των ευρωπαίων ηγετών.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας (νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και φαγητό) συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: «Όταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, η οποία συνοψίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος.

Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: “Τονίζουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις (σ.σ. όπως της Χαμάς).

Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο”.

Τόσο ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισαν τη ανάγκη να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ