Το μικρό Βάιλχαϊμ είναι μια μικρή πόλη περίπου 20.000 κατοίκων στη Βαυαρία, στους πρόποδες των γερμανικών Αλπεων. Η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου δεν διεκδικεί, ασφαλώς, βλέψεις για την Μπουντεσλίγκα, ωστόσο ο προπονητής της ντόπιας, παιδικής ομάδας διεκδικεί ήδη… δάφνες ένταξής του στην «Μπουντεσλίγκα» των κατασκόπων, καθώς, ταυτόχρονα με την προπονητική και τα πιτσιρίκια του Βάιλχαϊμ, εργαζόταν στη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), όπως αναφέρει η Daily Mail.
Ο Κάρστεν Λίνκε όμως δεν έμεινε στο «μονό» του ρόλο, ως πληροφοριοδότης για τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες: επίσης ήταν κατάσκοπος (και) των Ρώσων. Δηλαδή «διπλός πράκτορας». Το πώς το κατάφερνε αυτό ο 52χρονος Γερμανός, είναι ακόμη άγνωστο, ωστόσο, όπως τονίζουν εμφατικά και τα ΜΜΕ της πατρίδας του, φέρεται να είναι εμπλεκόμενος σε ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα σε Γερμανία και Ρωσία.
Όπως προκύπτει λοιπόν, ο Λίνκε ζούσε μια ξεκάθαρα διπλή ζωή: τις καθημερινές βρισκόταν στο Βερολίνο, καθώς κατείχε μια εξαιρετικά υψηλόβαθμη θέση στην υπηρεσία και τα σαββατοκύριακα, η BND τού επέτρεπε να επισκέφτεται το Βάιλχαϊμ, να προπονεί τα παιδιά της ντόπιας ομάδας, μέχρι και να… διοργανώνει μπάρμπεκιου για τους φίλους του.
Σε ένα από αυτά τα περιβόητα μπάρμπεκιου ήταν που γνώρισε και την «επαφή» του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τον Αρτούρ Ε., το επώνυμο του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα για ευνόητους λόγους.
Ο 31χρονος Αρτούρ γεννήθηκε μεν στη Ρωσία, αλλά η οικογένειά του μετακόμισε στη Γερμανία όταν αυτός ήταν ακόμη παιδί. Οπότε, αρχικά υπηρέτησε στο γερμανικό στρατό, αλλά κατόπιν ως άτομο με διπλή υπηκοότητα, πηγαινοερχόταν στη Μόσχα. Λογικά, ως μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, της FSB (όπως πιθανολογούν τώρα οι γερμανικές Αρχές).
Ο Αρτούρ, που δηλώνει γενικά και αόριστα «επιχειρηματίας», παραδέχτηκε στις γερμανικές Αρχές που τον συνέλαβαν ότι «συναντήθηκε δύο φορές με πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο και ότι τους παρέδωσε κάποια έγγραφα που του είχε δώσει ο Λίνκε».
«Θεωρούσα πως εργαζόμουν για λογαριασμό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών», ισχυρίστηκε, αρνούμενος κάθε κατηγορία, αν και ο Ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά, ως προς αυτό το θέμα, με τος Αρχές να προσπαθούν να μάθουν αν στο κύκλωμα Λίνκε-Αρτούρ συμμετείχαν και άλλα άτομα.
Η πραγματικά περίεργη προσωπικότητα, ωστόσο, είναι αυτή του Λίνκε, ο οποίος δεν συμπεριφερόταν ακριβώς… ως κατάσκοπος (ή, έστω, φαινομενικά). «Μιλούσε σχεδόν αποκλειστικά για ποδόσφαιρο και για τίποτα άλλο», είπαν κάποιοι από τους γείτονές του, αν και η αλήθεια είναι ότι είναι εξαρχής ύποπτο αν είσαι κάποιος που μιλάει για ένα και μόνο πράγμα. Και τίποτ’ άλλο.
Στην πορεία, ο Λίνκε άρχισε, φυσικά, να γίνεται όλο και πιο… μυστήριος: κάποιες φορές εξαφανιζόταν για κάποιους μήνες, αφήνοντας την παιδική ομάδα χωρίς τον προσπονητή της, ενώ όταν οι φίλοι του τον ρωτούσαν τι δουλειά κάνει, εκείνος απαντούσε γενικά και αόριστα ότι «εργάζεται στον γερμανικό στρατό».
Πάντως ο Λίνκε κρατείται από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο δικηγόρος του (αλλά και ο ίδιος ο 52χρονος) αποφεύγει να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, με τις Αρχές να προσπαθούν να ξετυλίξουν τόσο το κουβάρι των επαφών του με τον Αρτούρ, όσο και των υπογειακών σχέσεων του προπονητή με το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, το AfD, καθώς φυλλάδια της παράταξης βρέθηκαν στο ντουλάπι του στο γήπεδο της τοπικής ομάδας που προπονούσε.